Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Benzina goleste buzunarele americanilor

Benzina goleste buzunarele americanilor

20130205 - Benzina SUA

O familie medie din Statele Unite ale Americii (SUA) a cheltuit pe benzina in 2012 aproximativ 2.912 dolari, echivalentul a 4% din veniturile gospodariei inregistrate inainte platii taxelor. Procentul de 4% este cel mai ridicat din ultimele trei decenii, cu exceptia anului 2008, cand s-a inregistrat o rata similara, sustine Wall Street Journal.

Iar nevoia se pare ca ii face si pe americani, recunoscuti pentru lipsa lor de preocupare cu privire la consumul de benzina, mai economi. Potrivit publicatiei americane, la benzinaria Exxon din apropierea Capitolului, unde galonul costa 4,99 dolari, soferii intervievati de reporterii WSJ sustin ca au inceput sa se intereseze care sunt cele mai ieftine benzinarii si ca isi calculeaza traseul in prealabil, in functie de consum.

Alocarea eficienta a masinilor in familie

Anne McKenna, avocat din Baltimore, sustine ca o factura saptamanala la benzina de 150 de dolari are un efect considerabil asupra economisirilor pe care le face impreuna cu sotul sau pentru scolarizarea celor trei copii ai familiei. Asa ca a decis impreuna cu sotul, ca masina familiei cea mai eficienta din punct de vedere al consumului sa fie utilizata de membrul familiei care are cele mai multe drumuri de facut in acea zi.

SUA si-a redus consumul de benzina

Pretul mediu al galonului de benzina in SUA este de 3,52 dolari, in crestere cu 17 centi fata de nivelul inregistrat in urma cu o saptamana. WSJ sustine ca cea mai importanta cauza a majorarii pretului la benzina este evolutia pretului international al titeiului crud, care a atins un nivel de 96 dolari pe baril. Publicatia americana vede si partea plina a paharului, reducerea consumului de carburanti si schimbarea preferintei americanilor in favoarea autovehiculelor mai eficiente din punct de vedere al consumului. in noiembrie 2012 SUA consuma aproximativ 8,7 milioane de barili de benzina pe zi, in scadere fata de 2010, cand consuma 9 milioane.

Criza din SUA va scumpi benzina si in UE

Ce uita sa aminteasca WSJ este ca un rol important in evolutia pretului international al benzinei il joaca si actuala penurie de pe coasta de est a SUA (vezi Prețul benzinei va atinge un nou record), unde au fost inchise mai multe rafinarii. Drept urmare, pretul unui galon in New York este mai mare cu aproape 50% decat media federala. Cum coasta de est se pregateste sa primeasca benzina in exces produsa de rafinariile din Europa, situatia din SUA va influenta si pretul benzinei de pe batranul continent.

In Romania, Petrom a efectuat deja doua scumpiri la benzina in numai o saptamana, ultima chiar astazi, in timp ce, in cazul motorinei, pretul a fost redus usor.

Tag Cloud