Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon05162022

Last updateTue, 10 May 2022 11am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Privatizare prin… desfiinţare la Servicii Energetice Dobrogea

Privatizare prin… desfiinţare la Servicii Energetice Dobrogea

Servicii Energetice Dobrogea

După ce în anul 2012, Electrica Serv, filiala de întreţinere şi de servicii energetice a companiei Electrica, primise misiunea de a face privatizarea majoritară a tuturor companiilor regionale, de curând adunarea generală extraordinară a acţionarilor Servicii Energetice Dobrogea, a aprobat dizolvarea şi lichidarea firmei, se arată în hotărârea AGEA a firmei de la finele lunii decembrie.

Ca temei al hotărârii de dizolvare se arată că activul net al firmei (adică diferenţa dintre totalul activelor şi totalul datoriilor) a căzut sub jumătate din capitalul social subscris. Asta şi dacă raportarea se face la situaţiile financiare de la finalul anului 2012 cât şi la situaţiile financiare disponibile la 30 septembrie 2013.

La finele anului 2012, Servicii Energetice Dobrogea avea pierderi de circa 15 milioane de lei. Datoriile erau de 54 milioane de lei iar capitalul social subscris şi vărsat de 20,4 milioane de lei.

Înainte de înfiinţarea societăţilor regionale cu personalitate juridică proprie, acestea aveau statut de sucursale, unele aveau şi atunci pierderi iar neplata datoriilor la bugetul de stat de către unele dintre acele sucursale împiedica participarea filialei de întreţinere şi servicii energetice Electrica Serv SA la licitaţiile organizate de operatorii de distribuţie. Astfel s-a luat decizia înfiinţării de firme cu personalitate juridică proprie.

În cazul Servicii Energetice Dobrogea cel puţin, aceasta a trecut înainte de hotărârea de dizolvare şi lichidare printr-o procedură de administrare specială (noiembrie 2012) în perioada de privatizare. Aceasta presupunea printre altele şi notificarea tuturor creditorilor bugetari în vederea neînceperii/suspendării de către aceştia a oricăror măsuri de executare silită împotriva societăţii comerciale.

Tot atunci, în noiembrie 2012 s-a început şi procedura de supraveghere financiară a societăţii comerciale.

Cu concurenţa pe regiuni, se pare că această decizie a îmbunătăţit doar parţial afacerile Electrica Serv SA dar nu şi pe ale firmelor regionale.

 

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud