Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue05172022

Last updateTue, 10 May 2022 11am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica O nouă filială Electrica se desfiinţează… pentru listarea la Bursă

O nouă filială Electrica se desfiinţează… pentru listarea la Bursă

electrica

Imediat după ce acţionarii firmei Servicii Energetice Dobrogea au aprobat dizolvarea şi lichidarea firmei, fapt despre care am scris zilele trecute, o mişcare similară s-a produs cu o altă filială a Electrica, cu Servicii Energetice Banat. Şi în acest caz, hotărârea de dizolvare arată ca motivare că activul net al firmei (adică diferenţa dintre totalul activelor şi totalul datoriilor) a căzut sub jumătate din capitalul social subscris, se arată într-un document al firmei bănăţene. Calculul e valabil şi dacă raportarea se face la situaţiile financiare de la finalul anului 2012 cât şi la situaţiile financiare disponibile la 30 septembrie 2013.

Nu trebuie să uităm nici că în perspectiva listării la Bursă a Electrica promisă pentru luna iunie, reprezentanţii autorităţilor susţineau că trebuie curăţată de filialele şi participaţiile  ineficiente.

Reamintim că în anul 2012, Electrica Serv, filiala de întreţinere şi de servicii energetice a companiei Electrica a primit misiunea de a face privatizarea majoritară a tuturor firmelor  regionale. Nici filiala din Dobrogea şi nici cea din Banat nu au avut rezultate satisfăcătoare.

Mai precis, Servicii Energetice Banat a avut în anul 2012 o pierdere de 22,7 milioane de lei, mai mare chiar decât cifra de afaceri care a fost de 15 milioane de lei.

Oricum, firma a fost condusă în aşa fel încât a ajuns să piardă tot mai multe lucrări în faţa concurenţei din zonă. De altfel, în primăvară s-a propus un plan de restructurare prin care circa 240 de persoane din cele 400 să fie restructurate.

Cu noua hotărâre, nu e clar nici care va fi soarta pe viitor a celor rămaşi încă în firmă.

Înainte de înfiinţarea societăţilor regionale cu personalitate juridică proprie, acestea aveau statut de sucursale, unele aveau şi atunci pierderi iar neplata datoriilor la bugetul de stat de către unele dintre acele sucursale împiedica participarea filialei de întreţinere şi servicii energetice Electrica Serv SA la licitaţiile organizate de operatorii de distribuţie. Astfel s-a luat decizia înfiinţării de firme cu personalitate juridică proprie.

Cu concurenţa pe regiuni, se pare că această decizie a îmbunătăţit doar parţial afacerile Electrica Serv SA dar nu şi pe ale firmelor regionale.

 

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud