Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed01192022

Last updateTue, 23 Nov 2021 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Schimbări la vârful Axpo România

Schimbări la vârful Axpo România

axpo

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie de la noi din ţară, Axpo Energy România, are din această toamnă un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie, în persoană lui Michael Alexander Waldner, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

De asemenea, în urmă cu trei luni au încetat si mandatele de director interimar şi de împuternicit ale lui Petre Stroe, fost Director General al AXPO Romania SA și fost membru CA al CONEL. Acesta a fost înlocuit din funcţie anul trecut dar a parcurs o perioadă de interimat. A activat în Axpo, una dintre cele mai importante companii energetice private cu acţionar străin, de peste 10 ani. În prezent, director general este Cătălin Valentin Iordache.

Revenind la noul preşedinte al Consiliului de Administraţie, elveţianul Michael Alexander Waldner are un mandat de patru  ani şi îi ia locul germanului Markus Brokhof.

Axpo România, controlată de statul elveţian, a avut anul trecut un profit net de 16,5 milioane de lei cu doar 15 salariaţi, la afaceri de 403 milioane de lei. Compania nu a mai prelungit mandatul cenzorului Aristos Contab şi a ales drept auditor financiar pe KPMG Audit. Axpo România (fosta EGL România) a avut în anul 2012, cu doar 13 salariaţi, o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei (mai precis 550.112.255 lei) şi un profit de peste 11 milioane de lei.

În acest an, furnizorul şi-a prelungit cu un an un credit de 29 de milioane de euro luat de la Unicredit Ţiriac. Hotărârea s-a luat într-o AGEA a companiei, desfăşurată în Elveţia, la fel cu hotărârea de a apela la serviciile auditorului din Big Four.

Înfiinţată în septembrie 2003 ca filială internațională a EGL, acum Axpo Trading, Elveția, compania a implementat în România modelul de furnizarea de energie electrică şi de gaze către acelaşi client, model preluat apoi de jucători precum Gaz de France, CEZ şi alţii.

De altfel, elveţienii au fost pionieri şi în alte privinţe în România. Astfel, în vara anului trecut, într-o perioadă în care contractele mult mai mari de un an erau greu de închipuit, Axpo Energy România şi Long Bridge Milenium au încheiat pe PCCB, administrată de OPCOM, un contract pe... zece ani.

Axpo România este o filială internațională a Axpo și oferă servicii în domeniul energiei și gazelor naturale și furnizează energie clienților locali. Statul elveţian controlează compania românească prin Axpo International din Luxembourg (99,995%) şi prin Axpo Trading AG din Elveţia (0,005%).

 

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud