Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun09082024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica E. On a investit 94 mil. € în România în 2014. FP nu a prezentat încă ofertă de vânzare a acţiunilor E.On

E. On a investit 94 mil. € în România în 2014. FP nu a prezentat încă ofertă de vânzare a acţiunilor E.On

E.On Hajdinjak

Companiile E.ON din România au investit în total, în anul 2014, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest scop în ultimii ani, au informat azi  reprezentanţii  companiei într-o conferinţă de presă. Investiţiile au fost direcţionate în principal către modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Pentru 2015 sunt bugetate investiţii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume ce vor fi alocate, de asemenea, prioritar către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

Răspunzând unor întrebări legate de acuzaţiile făcute de Fondul Proprietatea şi de posibilitatea vânzării de către Fond a acţiunilor deţinute la companii E.On în România, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România a declarat că FP nu a prezentat o ofertă în acest sens conducerii E.ON. în plus, directorul general a negat acuzaţiile aduse recent de FP legate de serviciile contractate de companii din grup cu acţionarul majoritar.

Reamintim că în 18 mai, Fondul a solicitat completarea ordinilor de zi ale Adunărilor Generale Ordinare a Acționarilor E.ON Distribuție România SA și E.ON Energie România SA, la care este acţionar minoritar, la AGOA convocate pe 26 mai și, respectiv, 28 mai 2015, pentru ca acționarii să aprobe acționarea în justiție a membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor E.ON Distribuție România SA (denumit anterior E.ON Gaz Distribuție SA), E.ON Moldova Distribuție SA și E.ON Energie România SA („Companiile”). Cum ar putea practic pune pe ordinea de zi acţionarii E.On aşa ceva nu e clar iar de aprobat e şi mai puţin probabil. Ideea FP pare bazată însă mai degrabă pe ceva de genul „să nu ziceţi că nu v-am spus”.

Acuzele Fondului se refereau la recuperarea daunelor cauzate Companiilor prin aprobarea, încheierea și derularea unor servicii cu E.ON România SRL, acționarul majoritar al Companiilor. Fondul Proprietatea consideră că serviciile contractate de către Companii cu acționarul majoritar E.ON România SRL nu sunt necesare, iar prețul plătit de către Companii societăţii E.ON România SRL pentru serviciile de consultanță strategică ar fi nejustificat.

Să revenim însă la investiţiile anunţate de E.On.

Gaze naturale

Pe segmentul distribuţiei gazelor din România, grupul german susţine că a investit anul trecut 161 milioane de lei (peste 36 milioane de euro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de peste 500 km şi extins pe o lungime de 85 kilometri.

Pentru 2015, bugetul prevăzut pentru investiţii se menţine la un nivel apropiat de cel din anul precedent, obiectivele principale vizate fiind modernizarea a circa 550 kilometri de conducte şi branşamente şi extinderea sistemului de distribuţie cu 120 kilometri.

Energie electrică

Pe segmentul energiei electrice, valoarea investiţiilor a fost în 2014 de peste 220 milioane lei (50 milioane euro), cele mai mari de la preluarea în 2005 a distribuţiei de energie electrică în zona Moldova.

Principalele obiective avute în vedere au fost implementarea SCADA, contorizarea inteligentă, modernizarea unor staţii de transformare, reabilitarea şi securizarea reţelelor electrice, în special a celor de joasă tensiune. Pentru anul în curs au fost bugetate investiţii de circa 200 milioane lei (45 milioane euro).

Afaceri şi investiţii

Cifra de afaceri consolidată aferentă anului 2014 a grupului s-a situat la 4,8 miliarde de lei, nivel apropiat de cel din anul anterior.

De la venirea sa pe piața locală, E.ON susţine că a investit peste 5 miliarde de lei şi a virat către stat o sumă similară sub formă de impozite şi taxe.

 

Tag Cloud