Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Transelectrica a plătit aproape 4 mil. lei pentru a defrișa 51 ha de pădure în Caraș-Severin, unde va construi interconexiunea cu Serbia

Transelectrica a plătit aproape 4 mil. lei pentru a defrișa 51 ha de pădure în Caraș-Severin, unde va construi interconexiunea cu Serbia

Transelectrica plan dezvoltare 10 ani

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a plătit, în decembrie 2014 și februarie anul acesta, suma totală de 3,9 milioane lei, reprezentând garanția prevăzută de lege pentru ocuparea temporară, timp de 10 ani, a unei suprafețe de pădure de circa 51 de hectare din județul Caraș-Severin, pe care compania va construi linia electrică aeriană de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia).

Ocuparea temporară a terenurilor menționate se va face cu defrișarea vegetației forestiere, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern de aprobare a ocupării temporare a suprafeței forestiere respective de către Transelectrica. Terenurile se află pe raza ocoalelor silvice Reșița, Valea Bistrei, Bocșa Română și Oravița.

"Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a achitat în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică garanţia pentru ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional în valoare totală de 3.899.172,20 lei, cu ordinul de plată nr. 1651/04.12.2014 pentru suma 2.883.916,25 lei şi cu ordinul de plată nr. 511/24.02.2015 pentru suma 1.015.255,95 lei", se precizează în documentul citat.

Potrivit Codului Silvic, pentru terenurile care se ocupă temporar din fondul forestier pentru realizarea de obiective de interes național, declarate de utilitate publică, trebuie constituită o garanție financiară echivalentă cu taxa pentru scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier. Garanția se achită înainte de emiterea aprobării de ocupare a terenurilor și se depune în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, fond aflat la dispoziția autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.

În cazul în care, la sfârșitul perioadei aprobate de ocupare temporară, terenurile nu au fost redate în condiții apte pentru împădurire, garanția depusă și dobânda bancară aferentă se rețin în fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică.

Potrivit ultimului raport semestrial al Transelectrica, la jumătatea anului, proiectul liniei electrice aeriene de interconexiune Reșița – Pancevo era în curs de execuție.

Trebuia să fie gata de anul trecut

"Linia electrică aeriană (LEA) 400 kV dublu circuit Reşiţa – Pancevo este prevăzută a se realiza în strategia energetică a României pentru creşterea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), în condiţiile apariţiei de noi investiţii ce încurajează utilizarea eficientă a resurselor de energie primară şi de noi consumatori de energie electrică, precum şi pentru interconectarea sistemelor energetice ale celor două ţări", se arată în nota de fundamentare.

Proiectul liniei electrice aeriene de interconexiune Reșița – Pancevo face parte din planul mai larg privind întărirea reţelei de transport pe axul de vest (Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara - Arad), menit să asigure creşterea capacităţii de schimb cu Serbia şi vestul Europei şi evacuarea puterii din centralele eoliene şi amenajările hidroelectrice din zona Porţile de Fier – Reşiţa.

În primele 6 luni din 2015, producția de energie electrică a centralelor eoliene a crescut cu 26% față de perioada similară a anului trecut, la 3.045,9 milioane KWh, iar exporturile de electricitate ale României s-au majorat cu 69,1%, la 5.014,7 milioane KWh, potrivit datelor INS.

Inițial, potrivit memorandumului de înțelegere dintre operatorii de transport energie electrică din România și Serbia, linia electrică de interconexiune ar fi trebuit finalizată până anul acesta. Ulterior, prin HG de aprobare a indicatorilor tehnici ai proiectului, publicată în Monitorul Oficial în august anul trecut, durata de realizare a investiției a fost stabilită la 26 de luni.

Potrivit HG citat, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 157,587 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din surse proprii ale Transelectrica și de la bugetul de stat. Anul trecut, Transelectrica spunea că intenționează să acceseze și fonduri europene pentru proiectul liniei electrice Reșița – Pancevo. Linia va avea o lungime de 63 de kilometri și va presupune instalarea a 206 stâlpi.

La prezentarea rezultatelor financiare pe primele 6 luni ale anului, Transelectrica a anunțat că, la 30 iunie 2015, dintr-o valoare estimată totală a investiției de 136 milioane lei, au fost contractate lucrări în valoare 81 milioane lei și că termenul de punere în funcțiune a liniei electrice de interconexiune Reșița – Pancevo este 2016.

Tag Cloud