Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue06062023

Last updateWed, 22 Feb 2023 7pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Iarna nu-i ca vara. Curentul electric s-a scumpit cu 20% în comparație cu perioada similară a anului trecut

Iarna nu-i ca vara. Curentul electric s-a scumpit cu 20% în comparație cu perioada similară a anului trecut

ElectrogrupConsumatorii casnici (dar și cei non-casnici) care nu și-au negociat contracte de furnizare de energie pe piața liberă, în special cei care se încălzesc cu energie electrică, ar trebui să-și majoreze bugetul alocat plății curentului electric în ultimele trei luni ale anului cu 20% față de perioada similară a anului trecut.

Motivul: spre deosebire de consumatorii care au preferat să-și negocieze energia electrică pe piața liberă cu mai mulți furnizori, care beneficiază de un preț fix pe perioada contractuală, cei care au rămas captivi în sistemul reglementată achită un preț variabil. Acesta are două componente: una reglementată de Autoritatea Națională în Domeniul Energiei (ANRE), și una concurențială de piață, avizată și ea de ANRE, dar care variază în funcție de prețul de achiziție cu care furnizorii au cumpărat energia pe bursa de energie operată de OPCOM. În ultimul an, prețul de achiziție, fie că este vorba de cel de pe piețele la termen, însă mai ales pe piața spot, a avut o evoluție ascendentă în raport cu cea înregistrată în anul precedent.

Evoluția tarifelor CPC din ultimul an

evolutia-tarifelor-cpc-din-ultimul-an

Față de tarifele reglementate și avizate de ANRE pentru trimestrul IV al anului trecut, Autoritatea a efectuat două modificări, una la 1 iulie, alta la 1 octombrie. Drept urmare, deși a micșorat tariful reglementat pentru a atenua scumpirile, evoluția prețurilor pe bursă a condus la majorarea tarifelor CPC (potrivit metodologiei stabilite de ANRE, care a acuzat însă furnizorii că nu au respectat-o).

Așa se face că față de ultimul trimestru al anului trecut, tarifele CPC pentru furnizorii de ultimă instanță s-au majorat cu procente cuprinse între 2,6% (Electrica Transilvania Sud) și 21,4% (Enel Muntenia). De la 1 octombrie, cele mai ridicate tarife CPC vor fi practicate de E.On - 0,5163 lei/KWh, CEZ - 0,4978 lei/KWh) și Enel Dobrogea, Electrica Muntenia Nord și Electrica Transilvania Nord - 0,48 lei/KWh. Cel mai redus tarif CPC este înregistrat în sudul Transilvaniei, unde operează Electrica Transilvania Sud: 0,4492 lei/KWh.

Majorările care vor fi conținute în facturile din ultimele trei luni ale anului nu țin numai de creșterile înregistrate la componenta CPC, ci și de procentul din consum pe care acesta îl acoperă. Dacă în trimestrul al patrulea al anului trecut, 30% din KWh consumați erau facturați la prețul tarifului reglementat și 70% șa tariful CPC, în prezent, doar 10% din KWh consumați sunt facturați la tariful reglementat și 90% la tariful CPC. Iar de la 1 ianuarie 2018, 100% din consum va fi facturat la tarif CPC.

Cu cât s-a scumpit curentul în ultimul an - exemplul unui consumator din București alimentat de ENEL Muntenia

cu-cat-s-a-scumpit-curentul-in-ultimul-an-exemplul-unui-consumator-din-bucuresti-alimentat-de-enel-muntenia

De exemplu, în București, Ilfov și Giurgiu, regiunea cu cel mai ridicat consum, operată de Enel Muntenia, anul trecut 30% din consum era facturat la tariful reglementat (0,3517 lei/KWh) și 70% la tarif CPC (0,37775 lei/KWh). De la 1 octombrie, 10% din consum va fi factura la tarif reglementat (0,3119 lei/KWh) și 90% la tarif CPC (0,4584 lei/KWh). La un consum lunar de 100 de KWh, scumpirea din factură va fi de 7,4 lei fără TVA (8,8 lei cu TVA) de la 36,976 lei la 44,375 fără TVA, o majorare cu peste 20 față de cea de anul trecut. Iar aceste prețuri se referă doar la preţul de achiziţie al energiei electrice, tariful de distribuţie, transport, sistem şi furnizare, și nu conțin contribuția pentru cogenerare, certificatele verzi, acciză.

Dacă consumatorii au un sistem cu abonament, scumpirile vor fi atenuate, însă doar marginal, cu aproximativ 1,5 lei pe lună în cazul ENEL Muntenia, ca urmare a deciziei ANRE a atenua scumpirile la CPC prin efectuarea de ieftiniri atât la tariful reglementat, cât și la abonamentele aferente acestuia.

Tag Cloud