Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12092024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Consumatorii rămași pe piața reglementată au achitat facturi la curent mai mari cu 20% față de anul trecut. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț pe MWh

Consumatorii rămași pe piața reglementată au achitat facturi la curent mai mari cu 20% față de anul trecut. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț pe MWh

Energie ISD

Cei aproximativ 7 milioane de consumatorii casnici care nu au optat pentru semnarea unui contract de furnizare energie electrică pe piața liberă și au rămas într-un regim reglementat au achitat în trimestrul al doilea un preț pe MWh cu 78,2 lei sau 20% mai ridicat decât cel din trimestrul similar al anului trecut. Locuitorii capitalei plătesc cel mai redus preț, de 450,5 lei/MWh, cu 5,7% mai redus decât media pe țară, de 477,8 lei/MWh, și cu aproximativ 10% mai mult decât clienții CEZ din Oltenia, care achită cel mai mare preț pe MWh, de aproximativ 500 lei.

Aceste prețuri sunt fără taxe. Din factura finală nu mai puțin de 25,5%

reprezintă taxele (TVA şi acciza) şi schemele suport (contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi contravaloare certificate verzi), ceea ce face ca prețul mediu final să nu fie de 477,8 lei/MWh, ci de 641 lei/MWh.

Spre deosebire de consumatorii rămași în sistemul reglementat, cei care au optat pentru schimbarea furnizorului sau pentru păstrarea sa, dar pentru semnarea unui nou contract pe piața liberă, au beneficiat de un preț fix pe perioada contractuală (de un an sau de doi ani, de obicei), ceea ce înseamnă că ei au achitat facturi la un preț al MWh din urmă cu un an sau doi.

Nici clienții de pe piața concurențială nu vor putea evita consecințele scumpirii energiei electrice pe bursa OPCOM, în momentul renegocierii contractelor ei urmând a primi oferte mai scumpe decât cele din prezentele contracte. Avantajul lor este acela că pot negocia cu mai mulți din cei peste 150 de furnizori de pe piață. Acest lucru îl pot face și cei din sistemul reglementat care nu au optat pentru piața concurențială.

Migrația consumatorilor din zona reglementată în cea concurențială se vede în scăderea consumului de pe această piață cu 13,84%, ca urmare a scăderii numărului locurilor de consum alimentate de furnizorii de ultimă instanță cu 10,48%.

Comparativ cu trimestrul 1 al anului, prețul energiei electrice a scăzut cu 1,21 lei/MWh (0,2%).

Creșterea de preț anuală vine în special ca urmare a evoluției prețului cu care furnizorii au cumpărat energie electrică pe bursele OPCOM. În trimestrul al doilea, furnizorii au cumpărat 61,89% din energia livrată consumatorilor finali de pe Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCC), 23,44% de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și 13,51% pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU).

Iar tendința de majorare a prețurilor pe piețele OPCOM a continuat și în trimestrul al treilea, neacoperit de raportul ANRE. Astfel, în luna septembrie, prețul mediu pe PZU a fost de 276,18 lei/MWh, cu 39,7% mai mare decât cel din luna similară a anului trecut.

În ceea ce privește contractele pe PCC se observă o majorare cu 15-20% a contractelor cu livrare în lunile anului viitor, raportat la contractele cu livrare în lunile acestui an.

Și prețul mediu de pe PCUS s-a majorat considerabil, la 290 lei/MWh, o creștere cu 24% față de cel din contratele semnate în septembrie 2017.

Impactul asupra facturii finale nu va fi atât de mare, costul cu achiziția de electricitate reprezentând doar o treime din valoarea facturii.

Analizând politica Autorității Naționale de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE) din trecut, probabil că viitoarele majorări de tarife nu vor avea loc în această iarnă, ci în vara viitoare, când facturile s-ar putea majora cu 3-5% (10% impactul furnizării, atenuat de reduceri ale tarifelor de distribuție și transport).

Tag Cloud