Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue07232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Topul facturilor la curent din UE: România rămâne printre cele mai ieftine piețe

Topul facturilor la curent din UE: România rămâne printre cele mai ieftine piețe

Electrica b

Prețul electricității plătit de consumatorii finali, casnici, dar și industriali, din România se află printre cele mai reduse din Uniunea Europeană, în pofida majorării din ultimul an al prețului energiei electrice pe bursele operate de OPCOM sau BRM.

Astfel, România ocupa, la finalul anului trecut, locul al patrulea, atât în clasamentul statelor europene cu cele mai mici prețuri la energia electrică pentru consumatorii casnici, cât și în cea livrată consumatorilor industriali.

În ceea ce privește facturile achitate de populație, de prețuri mai reduse beneficiază bulgarii, lituanienii și maghiari. Dacă bulgarii achită aproximativ 10 eurocenți/KWh, iar românii 13 eurocenți/KWh, danezii plătesc de trei ori mai mult, 33 eurocenți pentru fiecare KWh, în timp ce belgienii sunt taxați cu 30 eurocenți.

În cazul energiei livrate consumatorilor industriali cele mai mici prețuri din UE au fost înregistrate în Suedia (64 €/MWh), Czechia, (65 €/MWh) and Finland (68 €/MWh). În România, consumatorii industriali au plătit 81 de euro/MWh. Prețul nu cuprinde TVA și taxele recuperabile.

Prețul achitat de consumatorii casnici din România în ultimul trimestru al anului trecut a fost cu aproximativ 40% mai redus decât prețul mediu plătit de ceilalți europeni, care scot din buzunar peste 21 de eurocenți pentru KWh de curent.

Consumatorii industriali din România au plătit, la rândul lor, un preț cu peste 31% mai mic decât concurenții lor europeni, pe care un MWh îi costă în medie 121 euro.

Drept urmare a scumpirilor mai agresive din România comparativ cu cele din statele cu energie la fel de ieftină, Bucureștiul a pierdut statutul de cea mai ieftină capitală din punct de vedere al prețului energiei, fiind depășită de Sofia, Vilnius, Budapesta și Valletta, unde electricitatea a fost mai ieftină cu aproximativ un eurocent/KWh decât în capitala României.

Potrivit DG Energy, evoluția prețului energiei electrice pe piețele din Europa Centrală (inclusiv România) a fost influențată de nivelul mai scăzut al lacurilor de acumulare și de opririle planificate pentru revizie a centralelor nucleare din Ungaria (în octombrie) și Cehia (în noiembrie).

Tag Cloud