Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu09192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Văduvită de „subvenția” de la Hidroelectrica, Alro cere acum tăierea subvențiilor pentru regenerabile

Văduvită de „subvenția” de la Hidroelectrica, Alro cere acum tăierea subvențiilor pentru regenerabile

export de electricitate

Costurile cu energia electrică ar putea creşte în continuare, la nivel local, dacă schema de subvenţii pentru energia regenerabilă nu va fi modificată, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina. Declarația survine la scurt timp după ce Alro a raportat pierderi de 170 de milioane de lei pe 2012, printre altele ca urmare a renegocierii contractului bilateral de furnizare de energie cu Hidroelectrica, care prevedea un preț preferențial. În urma renegocierii, compania controlată de rușii de la Vimetco plătește cu 70% mai mult decât înainte pentru electricitatea de la Hidroelectrica.

„Industriile din domeniul energiilor regenerabile ar trebui lăsate în piaţa liberă. Să se elimine subvenţiile pentru toată lumea. Noi ne chinuim să stăm în piaţa liberă. Este inadmisibil ca industriile subvenţionate să distrugă industriile care rezistă în piaţa liberă. (...) La nivel local, costurile cu energia electrică ar putea creşte în continuare, dacă schema de subvenţii (certificate verzi - n.r.) nu va fi modificată. Costurile suplimentare ale companiei vor fi, conform actualei scheme, de aproximativ 66 de milioane de dolari, din care 44 de milioane de dolari pentru certificatele verzi. Aceste scheme au nevoie de o revizuire urgentă, pentru a permite industriei în general să rămână competitivă”, a spus Dobra.

Potrivit acestuia, în ianuarie, preţul aluminiului s-a diminuat, înregistrând cea mai mare scădere din ultimele 14 luni, pe fondul majorării producţiei în China, dar şi în Emiratele Arabe Unite, fapt care a contribuit la creşterea stocurilor la nivel mondial.

„Producţia globală a crescut cu 5,7% în ianuarie, în comparaţie cu 3,9 milioane de tone metrice de aluminiu, în 2011, conform Institutului Internaţional al Aluminiului (IAI). Producţia din China a înregistrat o creştere rapidă, de 16%, conform informaţiilor IAI. Producţia a depăşit nivelul comenzilor cu 419.400 de tone anul trecut, potrivit cifrelor transmise de Biroul Mondial de Statistici Metalurgice”, a mai afirmat oficialul Alro.

Și-au pierdut privilegiile anul trecut

De anul trecut, Alro Slatina plătește cu 70% mai mult pentru energia electrică furnizată de Hidroelectrica, ca urmare a renegocierii contractului bilateral preferențial, aflat în vigoare din 2005.

O bună perioadă de timp, Alro a cumpărat energie de la Hidroelectrica sub prețul pieței și chiar sub costul de producție al companiei de stat. În octombrie 2009, directorul general de atunci al Hidroelectrica, Mihai David, declara că Alro cumpărase până la 1 iulie 2009 energie hidro sub costul de producție, după acea dată prețul curentului electric livrat companiei fiind majorat cu 12%.

În septembrie 2012, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, anunța că Alro va plăti cu 70% mai mult pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica.

"De la 114-116 lei/MWh, Alro va plăti în jur de 200 lei/MWh. Pe lângă asta, Alro va achita și 11 milioane de euro ca diferență pentru energia pe care a achiziționat-o de la începutul anului (2012 – n.r.) încoace", a spus Borza.

Alro are un contract direct privind achiziția de energie de la Hidroelectrica, valabil până în 2018. În fiecare an, Alro achiziționează 3 TWh de electricitate de la compania de stat.

Pierderi de 170 milioane lei în 2012

Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat în 2012 o pierdere netă preliminară, conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), de 170 de milioane de lei, în comparaţie cu un profit de 218 milioane de lei în 2011.

Exceptând scăderea preţului la LME (London Metal Exchange), costurile totale cu energia au afectat rezultatele financiare ale companiei în 2012. Anul trecut, Alro a cumpărat o cantitate mare de energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi de pe Piaţa de Echilibrare, ducând la majorarea costurilor cu utilităţile. Compania s-a confruntat, de asemenea, cu insolvenţa principalului său furnizor de electricitate, Hidroelectrica, iar cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru 3 TWh/an pentru furnizarea de energie până în 2018.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, recent, că Legea privind privind acordarea certificatelor verzi va fi modificată.

„Ştiu că nu este un subiect plăcut, mai ales pentru investitori, dar, în acelaşi timp, trebuie să fie foarte clară. Nu putem distruge industria românească numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie să găsim un echilibru. Aici şi cei care au investit în regenerabile trebuie să ne înţeleagă. Suntem prinşi ca într-o menghină. Pe deoparte este consumatorul casnic care, sigur, suportă factura la energie electrică, pe de altă parte este consumatorul industrial care, la rândul lui, nu mai poate să suporte nici el costul certificatelor verzi în costul final al produsului. Deci, în felul acesta, Guvernul este prins în două părţi şi, sigur, mai are şi pe cineva în spate, anume investitorul care spune <Dumneavoastră v-aţi angajat în lege, chestiunea cu predictibilitatea>. Corect, aşa este, şi recunoaştem lucrul acesta. Dar trebuie să şi recunoaştem când greşim. Nu putem merge în greşeală până la capăt. Trebuie să luăm măsuri ca în tot acest palier să existe un echilibru”, a spus Niţă.

Tag Cloud