Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun09082024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica De ce vor bulgarii să blocheze exporturile de energie ale României către Turcia? Au prea mult curent şi au restricţionat activitatea unor producători din lipsă de piaţă de export

De ce vor bulgarii să blocheze exporturile de energie ale României către Turcia? Au prea mult curent şi au restricţionat activitatea unor producători din lipsă de piaţă de export

cablu submarin

În situaţiile frecvente de supraproducţie de electricitate din Bulgaria, anumitor surse li se va permite să producă doar dacă şi-au găsit cumpărători în afara ţării, altfel li se va interzice să producă, a declarat Asen Vasilev, ministrul interimar al Economiei şi Energiei din Bulgaria, referindu-se la cea mai plauzibilă variantă de a rezolva pe viitor problemele de surplus de energie electrică ale ţării. În acest context pare tot mai puţin probabilă realizarea cablului submarin dintre România şi Turcia care să treacă şi prin apele teritoriale bulgăreşti, pentru a scăpa de surplusul de curent din Dobrogea. Despre acest cablu se vorbeşte de mai mulţi ani dar… are nevoie de acordul Sofiei.

La rândul său, Marin Raykov, premierul interimar al Bulgariei, a subliniat că de departe cea mai mare problemă a sectorului energetic bulgar este excedentul de producţie de energie electrică. Doar că problema nu datează din ultimii patru ani ci din ultimii 20 de ani.

Acesta amintea, citat de Novinite, că la venirea la cârma guvernului a găsit “un sistem energetic cu enorme disproporţii şi la un pas de colaps ca urmare a supraproducţiei precum şi cu metode total inadecvate de formare a preţurilor”. Este de altfel unul din motivele pentru care nu mai puţin de 200 de contracte de energie au fost declasificate şi făcute publice în ultima perioadă. Cu alte cuvinte, ceva similar cazului Hidroelectrica doar că mai de amploare.

Pe de altă parte, din cauză preţului ridicat pentru actuala putere de cumpărare de cumpărare a bulgarilor, consumul individual a scăzut. Capacitatea centralelor este de 12.000 MW iar consumul intern de doar 4.700 MW, exporturile fiind foarte modeste, la 3-400 MW.

În linie cu problemele de excedent de energie electrică, mai multor producători de energie regenerabilă de pe teritoriul Bulgariei li s-a restricţionat producţia. Problema e că o astfel de acţiune a generat plângeri vizând ilegalitatea, din partea producătorilor în cauză. Motiv pentru care vicepremierul Bulgariei a ordonat verificări pentru a se vedea legalitatea  restrângerii forţate a producţiei la regenerabile.

Mai mult decât atât, reprezentanţii Asociaţiei Fotovoltaice Bulgare (BPVA) au atenţionat că de la introducerea taxelor de acces la reţea din septembrie 2012, industria de fotovoltaice a pierdut 64% din venituri, fapt care poate aduce insolventa a peste 1.600 de firme din categoria IMM din Bulgaria şi şomajul a 23.000 de persoane.

Tocmai în acest context… nefavorabil, România a anunţat că va înainta Turciei oferte de export de energie până la finalul lunii mai, pentru descărcarea excesului de curent electric produs de centralele eoliene din Dobrogea. Problema e că astfel de discuţii legate de exporturi au existat, tot de curând, şi între bulgari şi turci.

Or, pentru cablul submarin care, cel puţin ipotetic, s-ar putea construi între Dobrogea şi Turcia, aven nevoie de acordul bulgarilor. Acest acord nu a venit nici în anii trecuţi şi cu atât mai puţin probabil ar putea veni acum.

Tag Cloud