Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue11302021

Last updateTue, 23 Nov 2021 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Chinezii, selectaţi pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. China General Nuclear Power a fost singura care a depus documentaţia de calificare

Chinezii, selectaţi pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. China General Nuclear Power a fost singura care a depus documentaţia de calificare

reactoare cernavoda

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată Investitor Selectat pentru dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, a anunţat Nuclearelectrica.

Tot astăzi, 17 octombrie 2014, s-a semnat Scrisoarea Comună privind Intenţia de Realizare a Proiectului, conform acestei etape din procedura de selecţie.

CNE Cernavodă a fost proiectat iniţial pentru cinci reactoare de tip CANDU 6, folosind uraniu natural drept combustibil şi apa grea ca moderator şi agent de răcire. Construcţia iniţială a început în 1982, cu intenţia de a finaliza toate cele cinci unităţi.

Stadiul actual de dezvoltare al centralei este: Unitatea 1 - în funcţiune din decembrie 1996, Unitatea 2 - în funcţiune din octombrie 2007,  ambele având 706.5 MW capacitate instalată.

Unitatile 3 şi 4 sunt în conservare, structurile civile fiind finalizate 52% pentru Unitatea 3 şi 30% pentru Unitatea 4. Nici Unitatea 3 şi nici Unitatea 4 nu au instalat niciun echipament major.

Adunarea Generala a Acţionarilor Nuclearelectrica a decis în martie 2014 să oprească finalizarea Unitatii 5 şi să utilizeze structurile existente pentru a adăposti unele instalaţii speciale (centrul de urgenţă, dispozitivele de intervenţie mobile în caz de accident sever etc).

Revenind la selecţia chinezilor, Nuclearelectrica precizează că această selecţie a avut în vedere analiza documentaţiei de intenţie (experienţa investitorului în proiecte similare, capacitatea financiară şi alte aspecte)  şi  a urmat etapei de calificare, finalizată în 9 septembrie 2014, China General Nuclear Power Corporation fiind singura companie care a depus documentaţia de calificare.

Următoarele etape ale procesului de selecţie sunt: negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului şi negocierea Actului Constitutiv şi Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect.

Urmează apoi înfiinţarea unei noi companii de proiect (“Joint-Venture”) care reprezintă o societate premergătoare unui Producător Independent de Energie (“IPP”), în care Investitorul Selectat va deţine cel putin 51% din acţiuni.

Societatea Nationala Nuclearelectrica SA ("SNN") deţine şi operează la CNE (centrala nuclearoelectrică ) Cernavodă Unităţile 1 şi 2, având ca acţionari statul român (acţionar majoritar), Fondul Proprietatea  şi alţi investitori privaţi. Din 2013, actiunile SNN sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

 

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud