Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon09162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Comunistii cehi vor sa demoleze un oras pentru a face loc unei mine de carbune

Comunistii cehi vor sa demoleze un oras pentru a face loc unei mine de carbune

Hopewell-Colliery-Coal-Mine-User-Album-003

In ultimii 21 de ani, cei peste 2.000 de locuitori ai micului oras ceh Horni Jiretin, situat in apropiere de Most, in nordul Boemiei, au stat linistiti, stiind ca, in urma unei hotarari de Guvern, mina de lignit din vecinatate, pe care o vad de altfel zilnic de la fereastra, nu se va putea extinde si, astfel, nu vor fi obligati sa isi vada casele demolate, scrie The Prague Post.

In ciuda opozitiei ferme a localnicilor fata de ideea extinderii minei, sustinuta in schimb de companii energetice si de extractie precum OKD, Czech Coal si CEZ, politicienii se straduiesc in prezent sa anuleze respectiva interdictie de extindere, ceea ce face ca sute de familii sa se afle in pericol de a-si pierde locuintele si de a fi stramutate in pofida vointei lor.

„Anularea limitarilor impuse in anii '90 extinderii exploatarilor miniere ar fi in folosul republicii cehe, intrucat ar ajuta la cresterea gradului de independenta energetica al tarii", spune Oldrich Bubenicek, guvernatorul regiunii Usti, din care face parte si Horni Jiretin.

Bubenicek este primul politician membru al Partidului Comunist Ceh ales in mod democratic intr-o astfel de functie dupa „revolutia de catifea" din 1989 La alegerile regionale din octombrie 2012, programul politic al comunistilor a inclus si ideea ridicarii interdictiilor de extindere a exploatarilor miniere, pe care partidul a pus-o in contextul idealului de industrializare promovat de vechiul regim comunist din Cehoslovacia.

In cursul deceniilor 6 si 7 ale secolului trecut, regimul comunist a extins masiv industria grea la poalele muntilor Krusne Hory, ceea ce a majorat puternic productia de lignit pentru centralele locale, cauzand poluare cronica si probleme de sanatate pentru cei 100.000 de locuitori ai regiunii. Mai mult, zeci de sate si centre de orase istorice din regiune au fost nimicite cu buldozerul in numele progresului, scriu cei de la The Prague Post.

In 1991, guvernul a decis impunerea de limite de extindere pentru industria miniera, pentru a proteja existenta comunitatilor locale. Dat fiind ca exploatarea lignitului necesita si unitati extractive de suprafata, tot ce sta in calea minelor trebuie facut una cu pamantul. Orase precum Horni Jiretin, unde exploatarea a fost oprita anul trecut, pentru respectarea limitei de extindere, au scapat pana acum la limita de demolare.

Contre pe tema crearii de locuri de munca

Guvernatorul comunist Bubenicek sustine ca limitele de extindere blocheaza crearea de noi locuri de munca, ceea ce, intr-o regiune unde rata somajului este de aproape 13% (cea mai ridicata din intreaga Cehie), constituie un argument electoral major. „Daca se opreste mineritul, 3.000 de muncitori raman pe drumuri", spune el.

Insa primarul din Horni Jiretin, Branko Glavica, considera astfel de afirmatii ca fiind lipsite de relevanta.

„Tehnologiile de minerit au progresat semnificativ, deci companiile miniere mint atunci cand vorbesc despre crearea de noi locuri de munca. In plus, minele locale nici macar nu au reusit sa gaseasca clienti care sa le cumpere carbunele. Ce o sa faca cu el?", se intreaba el, adaugand ca pana si statisticile oficiale ale industriei minere arata ca ritmul de creare de noi locuri de munca la nivelul sectorului a scazut cu 80% in ultimii 16 ani.

Daca imprejurimile sale nu ar arata ca un peisaj selenar, Horni Jiretin ar putea fi considerat un oras tipic de provincie. Mai ales toamna si iarna, cand smogul acopera vaile, de-abia se mai vede orizontul, iar uriasele excavatoare galbene care impanzesc perspectiva dau un sentiment bizar, de science-fiction. Cu toate acestea, orasul nu pare foarte afectat de riscul demolarii. In ultimii 20 de ani, populatia a crescut cu 230 de persoane, iar cei de la primarie spun ca multi cehi veniti din alte regiuni intentioneaza sa cumpere proprietati imobiliare in Horni Jiretin.

Pentru a-si spori sansele in demersurile sale de abolire a limitelor mineritului, guvernul regional condus de comunistii lui Bubenicek s-au aliat cu Partidul Social Democrat, care si-a exprimat deja sustinerea pentru aceasta masura. Cu toate acestea, Bubenicek a semnalat ca, cel mai probabil, nu se va intampla nimic in acest sens inainte de alegerile parlamentare din 2014, insa a adaugat ca este hotarat sa isi urmeze demersul dupa respectivele alegeri.

In aceste conditii, viitorul celor din Horni Jiretin depinde de autoritatile centrale. Actualul guvern de dreapta se opune desfiintarii limitelor de extindere a minelor, insa o eventuala victorie a stangii la alegerile viitoare ar putea rasturna situatia.

Klaus si-a exercitat dreptul de veto

Recent, parlamentul ceh, dominat de fortele de dreapta, a votat un amendament la legea mineritului potrivit caruia este interzisa exproprierea proprietatilor imobiliare in scopuri de minerit fara acordul proprietarilor, iar in cazul unui eventual acord al acestora, compensatiile pentru expropriere se vor stabili prin negocieri intre parti.

Surprinzator poate, presedintele Vaclav Klaus si-a exercitat dreptul de veto asupra respectivului amendament, argumentand ca, in acest fel, statul, care, potrivit Constitutiei, este proprietar pe resursele subsolului, s-ar vedea lipsit de unul dintre principalele instrumente de promovare a politicii sale energetice. In plus, Klaus a atras atentia ca amendamentul respectiv va duce la aparitia unei adevarate clase de speculanti imobiliari, care vor cumpara masiv terenuri aflate in vizorul companiilor miniere in scopul de a se imbogati din compensatii pentru exproprieri.

Tag Cloud