Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun05262024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Chinezii vor construi in Oltenia o termocentrala care va produce pentru export

Chinezii vor construi in Oltenia o termocentrala care va produce pentru export

Chinezi termocentrala

Compania chineza China Huadian Engineering va construi, in parteneriat cu Complextul Energetic Oltenia, o termocentrala, iar energia produsa acolo va fi exportata in Austria şi Turcia, a declarat, miercuri, directorul general al Complexului, Laurentiu Ciurel.

„Aceasta centrala nu va fi un concurent pentru actualii producatori pe carbune. Vom exporta energia in Austria şi Turcia, aşa scrie in memorandum. (...) Exportul a fost una din conditii, pentru a nu concura CE Oltenia in tara”, a afirmat Ciurel, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

Centrala dezvoltata de China Huadian Engineering şi CE Oltenia va avea o capacitate instalata de 600 MW şi va produce anual 5 TWh de electricitate, la un cost de productie estimat la 45 euro pe MWh.

Ciurel a adaugat ca unitatea va asigura un numar de 3.000 locuri de munca, iar avizul de constructie ar putea fi obtinut in luna noiembrie.

Lucrarile de constructie sunt estimate sa dureze 36 de luni de la data obtinerii autorizatiei de constructie.

„Constructia va fi facuta aproape integrral de firme romanesti. Contractele pentru carbune vor fi incheiate cu Complexul Energetic Oltenia, totul va fi procurat de pe piata romaneasca. Previzionam un cost de 45 euro pe MWh, comparabil cu cel al Complexului Energetic Oltenia”, a mai spus Ciurel.

Tag Cloud