Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon04152024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Rusanu: Privatizarile au inlocuit monopoluri ale statului roman cu unele ale altor state

Rusanu: Privatizarile au inlocuit monopoluri ale statului roman cu unele ale altor state

GDF Suez

Privatizarile din domeniul energetic facute de Romania in anii anteriori, "sub influenta" institutiilor financiare internationale, printre care FMI, nu au fost deloc avantajoase, intrucat nu au facut decat sa inlocuiasca niste monopoluri ale statului roman cu unele ale altor state, a declarat presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatiilor, liberalul Dan Radu Rusanu, la intalnirea cu reprezentantii FMI, iar in replica, seful misiunii Fondului, Erik de Vrijer, a afirmat ca acuzele sunt fara temei si a cerut iesirea presei.

„Noi am mai facut privatizari, sa nu spun sub presiunea, sub influenta institutiilor financiare internationale, care ne arata ca nu au fost deloc avantajoase. Cu toate ca se stie ca statul este cel mai prost administrator, noi am facut privatizari, dar nu s-au facut investitiile promise (...). La gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France si E.ON Gaz, nu s-au fãcut investitiile promise. Serviciile sunt la fel de proaste ca inainte, cand erau la stat, pentru ca aceste companii au sacrificat investitiile si calitatea serviciilor pentru profituri, si au obtinut profituri cu doua cifre (...). Am inlocuit monopolul de stat cu cel privat. (...) Ca o ironie, acest monopol este al unor companii cu capital de stat, Gaz de France, E.ON...”, a spus Dan-Radu Rusanu, la inceputul discutiilor cu delegatia FMI.

El a continuat sa critice institutia financiara internationala pentru programul derulat incepand cu 2009, aratand ca s-a facut o „greseala enorma” in cadrul intelegerii din urma cu patru ani.

„Orice student la economie stie ca intr-o perioada de criza nu se cresc impozitele si taxele. Cresterea TVA la 24% si taierea salariilor cu 25% nu puteau aduce crestere economica. Aceste masuri nu au fost impuse de FMI, dar, citez, <Au fost acceptate de noi>”, a completat Rusanu.

In replica, seful misiunii de evaluare a FMI, Erik de Vrijer, a apreciat, iritat, ca afirmatiile lui Rusanu sunt false si a cerut continuarea discutiilor in absenta presei, pentru ca acestea sa se poata desfasura constructiv..

„Inteleg ca aveti motivele dumneavoastra de a spune aceste lucruri, care sunt afirmatii lipsite de temei (...). Eu stiam ca participam la o intalnire fara presa. Daca vreti sa avem un schimb de opinii constructiv, as dori sa continuam discutia fara reprezentantii media”, a spus de Vrijer.

Ulterior, Rusanu si-a intrebat colegii daca sunt de acord ca discutiile sa continue in lipsa presei si a decis fara vot sa evacueze reprezentantii media.

Tag Cloud