Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04122024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Irlandezii de la Petroceltic au început forajul la prima lor sondă de explorare din sectorul românesc al Mării Negre, lucrare executată de Grup Servicii Petroliere

Irlandezii de la Petroceltic au început forajul la prima lor sondă de explorare din sectorul românesc al Mării Negre, lucrare executată de Grup Servicii Petroliere

GSP Petroceltic BUUN

Compania irlandeză de petrol și gaze Petroceltic a început forajul la prima sondă de explorare din blocul Cobălcescu-Est, din apele teritoriale românești ale Mării Negre, lucrările fiind executate de către firma românească Grup Servicii Petroliere, deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, prin intermediul platforei de foraj GSP Prometeu.

„În România, prospecțiunile seismice derulate în 2012 au confirmat prezența unor zăcăminte potențiale semnificative de hidrocarburi, în multiple straturi. Sonda forată în blocul Cobălcescu-Est este prima din campanie și va fi urmată imediat de forarea unei sonde de explorare în perimetrul învecinat, Muridava”, a declarat Brian O’Cathain, CEO-ul Petroceltic.

La sfârșitul lunii mai a acestui an, Petroceltic anunța că a abandonat sonda de explorare Kamchia-1, forată în apele teritoriale ale Bulgariei din Marea Neagră, după ce prospecțiunile derulate au dus la concluzia că zăcămintele de gaze naturale de acolo nu au potențial de exploatare comercială.

Transfer din Bulgaria în România

Ulterior, irlandezii au transferat echipamentul de foraj utilizat la Kamchia-1, deținut și operat de Grup Servicii Petroliere (GSP), pentru forarea a două sonde de explorare în perimetrele Cobălcescu Est și Muridava de pe platforma continentală românească a Mării Negre.

Prima, Cobălcescu Sud-1 cu o adâncime planificată totală de 3.100 de metri, este creditată cu șanse de succes între 23 și 36%, urmând să exploreze straturi cu rezerve certe estimate de gaze naturale de peste 11 miliarde de metri cubi. Forajul va dura circa două luni.

A doua sondă de explorare, Muridava-1, care va presupune foraj la 3.300 de metri, tot în circa două luni, va explora straturi cu rezerve certe estimate de gaze de 4,7 miliarde de metri cubi.

Prospecțiuni de „înaltă calitate”

Potrivit unei prezentări a Petroceltic, irlandezii au planificat pentru anul acesta cheltuieli totale de capital în România în sumă totală de 20 de milioane de dolari.

În 2012, Petroceltic a derulat lucrări de prospecțiune seismică 3D în cadrul blocurilor Muridava și Cobălcescu Est din Marea Neagră, obținând date de o „înaltă calitate”, a anunțat compania, cu ocazia prezentării rezultatelor pe anul trecut.

Petroceltic deține participații de câte 40% la fiecare dintre cele două blocuri. La Muridava, restul drepturilor de participare sunt deținute de cei de la Sterling (tot 40%) și Petromar (20%), iar la Cobălcescu Est – de Beach și Petromar (câte 30%).

Emulație

La Muridava s-au executat unele prospecțiuni seismice limitate, 2D, în anii ’80, care au dus la descoperirea de petrol și gaze. Cele două blocuri de explorare din sectorul românesc al Mării Negre sunt subexplorate, din cauza faptului că fac parte dintr-o zonă care, multă vreme, a constituit obiectul unei dispute teritoriale între România și Ucraina. Disputa a fost tranșată în 2009 în favoarea României de către Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

„Interesul industriei de petrol și gaze (pentru sectorul românesc al Mării Negre – n.r.) a crescut după descoperirile sondelor Domino-1 și Eugenia-1”, spun cei de la Petroceltic, subliniind că România oferă condiții fiscale competitive, redevențele petroliere fiind de maxim 13,5%, iar impozitul pe profit – de 16%.

Anul trecut, sondele de explorare Domino-1, aparținând consorțiului OMV Petrom-ExxonMobil, și Eugenia-1, deținută de cei de la Sterling Resources, au descoperit zăcăminte de gaze naturale în sectorul românesc al platoului continental al Mării Negre, prima în perimetrul Neptun, iar cea de-a doua în perimetrul Pelican.

Acordurile de concesionare a perimetrelor Muridava și Cobălcescu Est au fost semnate de către Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) în 2010, cu britanicii de la Melrose Resources. Inițial aceștia aveau o participație de 80% la acestea, iar cei de la Petromar – 20%. La acea dată, concesionarii anunțau investiții în explorare de 60 de milioane de dolari în 3 ani.

Perimetre „cu cântec” politic

Anul trecut, irlandezii de la Petroceltic au preluat compania Melrose Resources, în cadrul unui deal constând exclusiv în schimb de acțiuni între acționarii celor două firme, evaluat la circa 210 milioane euro.

Cei de la Melrose au mai semnat în 2008 un acord de preluare de la Sterling Resources a 32,5% din participaţiile la alte două blocuri de explorare din Marea Neagră, Pelican XIII şi Midia XV. Sterling ajunsese în posesia respectivelor participații cumpărându-le de la altă firmă, Paladin, care le avea la rândul său de la primul titular de licență, Enterprise Oil, care semnase contractul de concesiune cu statul român în 1992.

Dezvăluirea acestor detalii, în 2009, în urma deciziei favorabile a Curții Internaționale de Justiție de la Haga în disputa maritimă dintre România și Ucraina, a dus la un adevărat scandal politic între PNL și PDL.

PDL i-a acuzat pe liberali că, prin guvernul Tăriceanu, au concesionat respectivele perimetre în mod netransparent și neavantajos pentru statul român, la care liberalii au replicat că, în 2008, în timpul guvernării lor, nu s-a semnat decât un act adițional la un contract de concesiune încheiat inițial în 1992, în timpul cabinetului condus de Theodor Stolojan.

Tag Cloud