Petroliștii din UK vor ca statul să-i lase să foreze după gaze de șist fără acceptul deținătorilor de terenuri, Greenpeace are revelația drepturilor de proprietate
- Detalii
- Publicat în 18 October 2013
Companiile de petrol și gaze care vor să desfășoare activități de explorare și exploatare a gazelor de șist în Marea Britanie au făcut lobby intens pe lângă Guvernul de la Londra pentru a modifica legislația privind exercitarea dreptului de proprietate privată, astfel încât să nu mai fie nevoite să solicite în prealabil acordul tuturor proprietarilor de terenuri pe sub care ar urma să se foreze, înainte de instalarea sondelor.
La rândul lor, organizațiile non-guvernamentale și activiștii care se opun exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice și-au dat seama că este mult mai eficient să se lupte cu companiile de petrol și gaze în justiție, cu ajutorul avocaților, decât să se lipească cu superglue de sediile PR-iștilor pro-fracking, să blocheze drumuri publice sau să escaladeze sonde în semn de protest.
Nu se poate fora fără acordul proprietarilor
În septembrie, în urma lobby-ului companiilor interesate, executivul britanic a publicat un set de propuneri de politici publice vizând încurajarea producției de petrol și gaze onshore, printre care se numără și ușurarea accesului industriei gazelor de șist la terenurile proprietate privată pe care intenționează să desfășoare lucrări de foraj.
Legislația Regatului Unit prevede că toate resursele minerale ale subsolului aparțin de drept Coroanei britanice, adică statului, fiind proprietate publică. Guvernul este cel care concesionează aceste resurse companiilor interesate de exploatarea lor.
Însă deținerea unei licențe de concesiune nu garantează automat și dreptul de acces al companiei licențiate pe terenurile proprietate privată pe sub care vrea să foreze, fiind necesar, în acest sens, notificarea și obținerea acordului proprietarilor. Intrarea pe terenuri fără acordul deținătorilor este considerată violare de proprietate privată și îi îndreptățește pe proprietari să se adreseze justiției și să ceară despăgubiri.
Greenpeace descoperă că proprietatea e un „moft” util
Campania de lobby a industriei de petrol și gaze a venit cu argumentul că, dat fiind că pentru gazele de șist se utilizează forajul orizontal, nu se poate ști cu precizie din capul locului pe sub câte și care anume proprietăți private va fi necesar să se foreze. În consecință, Guvernul britanic a venit cu un proiect de reglementare nouă, potrivit căruia, înainte de demararea lucrărilor, va trebui obținut doar acordul acelor proprietari ale căror terenuri vor fi afectate de lucrările de suprafață ale companiilor de petrol și gaze.
Ca reacție la acest proiect de reglementare, cei de la Greenpeace, o organizație care, de-a lungul istoriei ei, n-a părut prea sensibilă la problema violării drepturilor de proprietate, a demarat o campanie prin care vrea să îi mobilizeze pe proprietarii britanici pe sub ale căror terenuri s-ar putea fora pentru gaze de șist să nu-și dea acordul pentru asta.
„Campania <Not For Shale> își propune să îi sprijine, inclusiv în justiție, pe acei locuitori din comunitățile unde se plănuiește exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulică în a rezista în fața guvernului și a companiilor de petrol și gaze. Prin intermediul site-ului www.wrongmove.org, rezidenții își pot exprima refuzul de a permite forajul prin fracturare hidraulică sub locuințele lor, chiar dacă companiile respective au planuri de a fora acolo”, se spune pe site-ul campaniei.
Întârzieri mari, costuri suplimentare
Potrivit aceleiași legislații britanice, refuzul proprietarilor de a permite forajul pe proprietățile lor nu are puterea de a bloca definitiv demersurile companiilor de petrol și gaze. În schimb, le poate îngreuna și întârzia semnificativ, majorându-le costurile.
Astfel, dacă un proprietar refuză să permită forajul pe terenul său, compania care vrea să extragă gaze de șist trebuie să obțină un ordin judecătoresc de acordare a accesului pe proprietate, în virtutea licenței de explorare și exploatare primite de firmă de la guvernul britanic, care administrează resursele subsolului, aflate în proprietate publică.
Această procedură este de natură să întârzie demararea lucrărilor, însă omiterea ei pune companiile în fața riscului de a fi date în judecată pentru violare de proprietate, ceea ce înseamnă întârzieri și mai mari, plus despăgubiri datorate proprietarilor.
Un „zid” de refuzuri
Tocmai de aceea, campania celor de la Greenpeace își propun să convingă cât mai mulți proprietari din regiunile vizate de petroliști pentru exploatarea gazelor de șist să își exprime oficial refuzul de a permite forajul pe terenurile lor – un adevărat „zid” de refuzuri, care să îngreuneze foarte mult activitatea companiilor.
De altfel, campania a fost lansată în Lancashire, comitat în care sunt localizate printre cele mai bogate zăcăminte de gaze de șist din Marea Britanie.
„M-am alăturat campaniei pentru că sunt convinsă că folosirea fracturării hidraulice va fi un dezastru absolut pentru Lancashire. Sper ca rațiunea să învingă, iar industria să renunțe la aceste proiecte”, spune Eve McNamara, rezident din Lancashire.
Industria nu se jenează să anunțe „executări silite”
Organizația de lobby a industriei, UK Onshore Operators Group, a recunoscut că mișcarea celor de la Greenpeace ar putea întârzia demersurile companiilor, însă s-a arătat convinsă că, în cele din urmă, exploatările vor demara.
„Dacă acești proprietari vor spune <Nu, nu-ți dau voie să forezi pe pământul meu>, nu va trebui decât să mergem la tribunal și să cerem un ordin judecătoresc de acordare a accesului pe proprietate, ceea ce vom și face. Această campanie constituie un inconvenient, nu o prohibiție a exploatării gazelor de șist”, spun companiile.
Pe de altă parte, avocații apropiați industriei de petrol și gaze spun că legislația nu este suficient de clară.
„O zonă vizată pentru foraj poate avea o multitudine de proprietari, e greu să îi identifici pe toți pentru a le cere permisiunea de a fora, procedura ar dura foarte mult. Această campanie a Greenpeace nu este decât un argument în plus pentru modificarea legislației, astfel încât companiile să nu mai fie nevoite să obțină acorduri de la absolut toți proprietarii”, a declarat Alicia Foo, expert în legislația proprietății la firma de avocatură Pinsent Masons.
Precedentul Mohamed Al Fayed
Greenpeace se bazează și pe faptul că în jurisprudența britanică există un precedent notoriu pe acest tip de speță, în centrul căruia s-a aflat magnatul Mohamed Al Fayed, fost proprietar al lanțului de magazine Harrods.
În 2006, Al Fayed a aflat că pe sub una dintre proprietățile sale trece o sondă de țiței aparținând companiei Star Energy. Magnatul a dat firma în judecată, iar o primă instanță a decis că petroliștii au violat proprietatea sa și că proprietarul are dreptul să fie despăgubit.
Mai mult, în urma cererii lui Al Fayed, instanța a decis că acesta trebuie să primească, în calitate de proprietar al terenului pe sub care se fora, redevențe în valoare de 9% din veniturile obținute de Star Energy din exploatarea petrolului respectiv din 2000 încoace, de la demararea activității.
Star Energy a făcut recurs, iar Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că Al Fayed nu are drept la redevențe, nefiind proprietar asupra resurselor minerale din subsolul proprietății sale, însă a confirmat faptul că Star Energy se face vinovată de violare de proprietate, pentru că nu l-a informat și nu i-a cerut acordul înainte de a începe să foreze pe sub terenul său.