Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri01282022

Last updateTue, 23 Nov 2021 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Taxele ridicate pun în pericol poziția de lider a Rusiei în domeniul producției de țiței. SUA și Arabia Saudită profită

Taxele ridicate pun în pericol poziția de lider a Rusiei în domeniul producției de țiței. SUA și Arabia Saudită profită

20130305 - Rusia taxeStatele Unite ale Americii (SUA) și Arabia Saudită amenință poziția de lider a Rusiei în clasamentul producătorilor de petrol, cele două state înregistrând anul trecut ritmuri de creștere spectaculoase, de 12% în cazul SUA și de 5,9% în cazul statului arab. Ritmul de creștere a producției de țiței americane este de 10 ori mai alert decât cel înregistrat de Rusia, cu o creștere de doar 1,2% în 2012.

Anul trecut, Rusia a produs în medie 10,73 milioane de barili pe zi, conducând din acest punct de vedere clasamentul mondial pentru al treilea an consecutiv. Arabia Saudită s-a clasat pe locul doi, cu o producție zilnică de 9,57 milioane de barili, iar SUA pe trei cu 9,11 milioane barili.

Supraimpozitez, deci exist

Principalul motiv pentru care Rusia pierde teren este, potrivit reprezentanților industriei, eșecul Kremlinului de a reduce taxele și impozitele impuse companiilor ruse, companii care urmăresc neputincioase cum statul rus le înghite mai mult de două treimi din prețul fiecărui baril de țiței extras.

Birocrația rusă, dar și Duma de stat, camera inferioară a Parlamentului rus, nu au răspuns apelului făcut de președintele Vladimir Putin în urmă cu aproape un an, apel prin care acesta le solicita scutiri de taxe acordate companiilor petroliere care investesc în  explorare, a explicat Donald Wolcott, CEO al RusPetro Plc (RPO), producător moscovit, care deține mai multe depozite în vestul Siberiei, pentru Bloomberg.

Opinia acestuia este împărtășită și de Thane Gustafson, senior director la IHS Inc, care consideră că “există sute de oportunități de exploatare a țițeiului în Rusia, însă singurul lucru care lipsește sunt facilitățile fiscale". "Există personal calificat, există pricepere, există viziune, factorul perturbator sunt problemele fiscale", a explicat acesta.

Statul rus confiscă 78 de dolari din suta plătită pe un baril 

Chiar dacă depozitele de țiței bituminos de pe teritoriul Rusiei sunt de două ori mai mari decât rezervele rezultate din noile descoperiri din SUA, companiile din domeniu autohtone nu au nicio motivație să treacă la explorare și exploatarea lor pentru că acest proces necesită costuri ridicate, de 71 de dolari pe baril, în condițiile în care un baril se vinde cu 100 de dolari, susține Wolcott.

Actualul nivel al impozitării din Rusia face ca, la actualul preț de 100 de dolari pe baril, după plata taxelor și redevențelor, companiile producătoare să rămână cu doar 22 de dolari pe baril, din care să închirieze echipamentele, tehnologia, să plătească angajații și să-și finanțeze datoriile contractate în vederea exploatării înainte de a putea avea profit, explică Wolcott, fost angajat între 1999 și 2005 al Yukos Oil, deținută de Mikhail Khodorkovsky. Taxa pe producție este responsabilă pentru aproximativ 50 de dolari din cei 78 pe care o companie ar trebui să-i achite statului rus, taxa de explorare (redevența) fiind responsabilă pentru evaporarea altor 21 de dolari la fiecare baril. Propunerea lui Putin vizează micșorarea sau chiar eliminarea ultimei, însă nu și a primei taxe, de  departe cea mai împovărătoare. În plus, producătorii mai achită o taxă de transport de 7 dolari pe baril.

Costul minim de producție, de 4,74 dolari pe baril, înregistrat în Asia

Dacă aceasta ar fi fost nivelul și în alte părți ale lumii, exploatarea petrolului ar fi fost neprofitabilă. Exxon Mobil a raportat, de exemplu un cost mediu de producție pentru anul trecut de 26,94 dolari pe baril în regiunile unde operează. Costul minim l-a avut în Asia, de 3,74 dolari pe baril, iar cel maxim, în Canada, de 26,94 dolari pe baril.

În România, guvernul a decis să introducă trei noi taxe în domeniul energetic, pe lângă redevențele care pot ajunge la 13,5%. Nivelul mediu al redevenței se situează undeva la 7%. 

Exxon, TNK-BP, Gazprom Neft și Royal Dutch Shell Plc așteaptă facilitățile fiscale promise

Promisiunea făcută de Vladimir Putin în aprilie de acordare de facilități fiscale companiilor care explorează și exploatează resurse mai puțin convenționale, precum cele de șist, i-a convins pe cei de la Exxon să intre într-un parteneriat de 3,2 miliarde de dolari cu rușii de la Rosneft OAO, în schimbul obținerii accesului la câmpurile de petrol deținute de aceștia în Oceanul Arctic și Siberia. În schimb, Exxon, le-a permis celor de la Rosneft să intre în câmpurile pe care compania le exploatează în Golful Mexicului și Rocky Mountains, în Canada.

Și alți giganți petrolieri contau pe promisiunea lui Putin. Printre aceștia,TNK-BP, Gazprom Neft și Royal Dutch Shell Plc. TNK-BP a început deja construirea de puțuri pilot în Severo-Khokhryakovskoye și Em-Egovskoye, zone care dețin, potrivit estimărilor companiei, peste 4,4 miliarde de barili. Gazprom Neft, brațul petrolier al gigantului Gazprom OAO, are la rândul său semnat un partenerial cu Shell, potrivit căruia va investi 80 de milioane de dolari pentru explorarea câmpului de la Salym, susține Ekaterina Stenyakina, purtătoare de cuvânt a  Gazprom Neft. compania estimează o rezervă de 3,67 de miliarde de barili de resurse neconvenționale, care s-ar încadra în categoria celor pentru care președintele rus a promis facilități fiscale. “Sistemul de impozitare rus trebuie ajustat pentru ca exploatarea să fie profitabilă", susține Stenyakina. 

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud