Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun12082024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Ungurii de la MOL sunt gata să înceapă explorările după hidrocarburi în vestul României, vor efectua prospecțiuni de suprafață

Ungurii de la MOL sunt gata să înceapă explorările după hidrocarburi în vestul României, vor efectua prospecțiuni de suprafață

Panfora prospectiuni BUN

Grupul MOL este pregătit să înceapă operațiunile de explorare în România, subsidiara acestuia, Panfora Oil & Gas având un buget de investiții de 38 de milioane de dolari pentru acest an și urmând să înceapă primele operațiuni în perimetrul Ex-6 Curtici.

“Acordul de concesiune semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost ratificat de către Guvernul României în luna decembrie a anului trecut, iar Panfora Oil & Gas este titularul acestui acord. Bugetul de investiții pentru 2013 a fost planificat la 38 de milioane de dolari, depinzând și de ratificarea celorlalte două perimetre pe care grupul MOL le-a concesionat în vestul României”, a declarat, într-o conferință de presă, Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas.

Potrivit unei prezentări anterioare pentru investitori a celor de la MOL, investițiile totale în explorare ale companiei în România pe 2013 ar putea ajunge la peste 62 de milioane de dolari, dacă Parlamentul român va ratifica și celelalte două acorduri de concesiune aflate momentan în stand-by. Ungurii se așteaptă ca ratificarea să survină până la jumătatea anului, caz în care pe aceste două perimetre vor demara lucrări similare de prospecțiuni și testare.

În 2012, investițiile MOL în explorări la concesiunile din România s-au ridicat la suma de 2,5 milioane de dolari și au constat în achiziționarea restului de 30% din drepturile asupra unei concesiuni din vestul României (Ex-6 Curtici), procent care, anterior, fusese deținut de cei de la Expert Petroleum, și în pregătirea lucrărilor de prospecțiune.

Toate operațiunile din perimetrul Curtici și programul de lucrări convenit cu ANRM se referă la resurse convenționale de hidrocarburi, spune compania.

Nu sunt gaze de șist la Curtici

La începutul lunii iunie, directorul combinatului agroindustrial-Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat, într-o conferinţă de presă, că o suprafaţă de aproximativ 550 de kmp, teren cu potenţial agricol deosebit, ar putea fi distrusă ca urmare a începerii forajelor în zonă în vederea găsirii gazelor de şist.

„Am trimis un memoriu în acest sens, la Ministerul Agriculturii şi către Instituţia Prefectului Judeţului Arad, însă nu am primit niciun răspuns. Drept urmare am trimis memoriul şi pe adresa primului ministru, pe care l-am invitat la Curtici. Sper ca domnul Victor Ponta să dea curs acestei invitaţii şi să vină să vadă ce s-ar distruge pentru totdeauna, dacă s-ar exploata în zonă gaze de şist”, afirma şeful combinatului.

Acesta a adăugat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, Panfora ar fi făcut explorări în zona oraşului Mako, din Ungaria, aflat la câteva zeci de kilometri, fără ca să găsească gaze de şist.

În replică, cei de la Panfora au declarat că potenţialul pentru gaz de şist în zonele Curtici şi Câmpia Aradului este inexistent, în cazul primei localităţi existând interes doar pentru resurse convenţionale.

„Nu există potenţial pentru gaz de şist nici în Curtici şi nici în Câmpia Aradului, conform datelor oficiale de la autoritatea competentă - ANRM. Mai mult, la Curtici nu se desfăşoară şi nici nu se vor desfăşura activităţi de explorare sau de producţie care să fie în vreun fel legate de gazele de şist. Autorităţilor competente nu li s-au transmis niciun fel de specificaţii referitoare la gaze de şist la Curtici, iar autorităţile certifică faptul că programul de lucrări şi angajamentele în acest sens nu includ lucrări care să aibă natura şi scopul explorării şi exploatării gazelor de şist”, se arăta într-un comunicat al Panfora.

Lucrări de suprafață

Potrivit companiei, la Curtici există interes doar pentru resurse convenţionale, iar în această prima fază a explorării este vorba doar de activităţi de suprafaţă pentru colectarea şi analizarea de date geofizice, informaţii care vor deveni proprietatea statului român.

Compania este pregătită să înceapă măsurătorile de suprafață pe 550 km2, pentru a obține o hartă 3D a subsolului. „Tehnologiile sunt de ultimă oră, cu un impact minim asupra mediului și comunităților, fiind deja folosite cu succes și în zonele urbane”, precizează cei de la Panfora.

Suprafața de explorat cuprinde în principal terenuri agricole, aparținând unui număr de circa 20 de sate și comune. Durata planificată a lucrărilor este de aproximativ 100 de zile, respectiv câteva zile pentru fiecare teren pe care se vor face măsurători. Vor fi utilizate drumurile existente, acolo unde acestea sunt disponibile, astfel că suprafețele pe care se vor desfășura operațiuni reprezintă circa 3% din total, iar măsurătorile vor avea loc, pe cât posibil, după strângerea recoltelor, spune compania.

Reprezentanții Panfora au mai precizat că lucrările de prospectare se vor desfășura deasupra suprafeței pământului, fără a se săpa gropi sau puțuri, cu ajutorul unor autospeciale pe care sunt montate dispozitive de captare a vibrațiilor.

Tag Cloud