Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed10052022

Last updateFri, 12 Aug 2022 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Lukoil transformă Bulgaria în campioana est-europeană a rafinării

Lukoil transformă Bulgaria în campioana est-europeană a rafinării

Lukoil Burgas

Filiala bulgară a Lukoil și-a asigurat o linie de credit în valoare de 570 milioane dolari pentru a finanța modernizarea rafinăriei Burgas, de la Marea Neagră, și a adăuga o nouă unitate, de hidrocracare, pentru a stimula producția rafinăriei.

Chiar și înainte de efectuarea acestor investiții, capacitatea de rafinare a Lukoil Neftochim Burgas era de peste 9,8 milioane de tone anual, mai mare decât capacitatea cumulată a Petrobrazi (4,2 milioane de tone) și Petromidia (4,5 milioane de tone, 5 milioane în urma investițiilor din ultimul timp). Lukoil deține și în România o rafinărie, Petrotel, cu o capacitate de rafinare de 3 milioane de tone anual.

Linia de credit va fi asigurată de echivalentul Eximbank-ului din Italia, SACE, care va acoperi 95% din suma acordată pe zece ani. Celelalte bănci implicate sunt Societe Generale, ING Bank, BNP Paribas, și UniCredit.

Lukoil Neftochim Burgas, cea mai mare companie din Bulgaria în funcție de veniturile generate intenționează să finalizeze modernizarea rafinăriei până la sfârșitul anului, primele teste de funcționare urmând a fi efectuate în 2015. În urma investițiilor, unitatea de hidrocracare a rafinăriei din Burgas va fi cea de-a zecea ca mărime la nivel global și cea mai mare din Europa de Est.

Cinci bănci internaționale au aprobat un credit total de 570 milioane dolari pentru acest proiect, care va permite rafinăriei să-și crească producția de motorină Euro 5 cu 1,2 milioane de tone pe an.

Unitatea de hidrocracare va avea o capacitate de 2,5 milioane de tone pe an, în timp contractele de achiziții semnate în prima fază a proiectului, se vor ridica la aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Odată finalizată, noua instalație va reduce substanțial producția rafinăriei de gaze cu efect de seră, și va înlocui instalațiile existente de prelucrare a deșeurilor, care folosesc o tehnologie învechită.

Facilități similare mai există doar în rafinării din SUA, Canada, Mexic, Japonia, Kuweit și Polonia.

În urma modernizării acestei rafinării, Bulgaria va deveni statul est-european cu cea mai mare capacitate de rafinare, iar rafinăria de la Burgas va fi cel mai mare complex industrial din Bulgaria.

 

Tag Cloud