Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed12112024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Petroliștii americani își intensifică lobby-ul pentru înlăturarea prohibiției asupra exporturilor de țiței din SUA

Petroliștii americani își intensifică lobby-ul pentru înlăturarea prohibiției asupra exporturilor de țiței din SUA

exporturi titei SUA

Industria petrolieră americană se pregătește pentru declanșarea unei campanii concertate de lobby după alegerile din noiembrie anul acesta, destinată înlăturării sau cel puțin relaxării unei interdicțiin vechi de patru decenii, cea privind exporturile de țiței produs în Statele Unite.

Argumentele petroliștilor sunt că liberalizarea exporturilor de țiței va duce la crearea de locuri de muncă și la stimularea creșterii economice. Companiile petroliere se vor confrunta cu mai multe obstacole în demersurile lor.

Deși republicanii, susținători tradiționali ai industriei petroliere, au mari șanse să câștige controlul asupra Senatului la alegerile din toamnă, poziția lor asupra chestiunii nu este unitară. Unii sunt în favoarea ridicării interdicției, dar alții susțin menținerea ei, în condițiile în care alegătorii se tem de posibila scumpire a carburanților ca urmare a liberalizării exporturilor de țiței, scrie Wall Street Journal.

Cel puțin 10 companii petroliere se pregătesc de lansarea unui demers concertat de lobby în vederea ridicării interdicției de export, printre acestea numărându-se Marathon Oil, ConocoPhillips, Hess Corp, Continental Resources și Pioneer Natural Resources.

Procesatorii se opun

Printre cei care se opun unei astfel de măsuri se numără și operatorii de rafinării. Deși procesatorii de țiței sunt de obicei de aceeași parte a baricadei în chestiuni legate de legislație și reglementări, de data aceasta interesele lor sunt total opuse. Asta pentru că profiturile lor depind în bună măsură de supraoferta de țiței de pe piața americană, cauzată de interzicerea exporturilor, care ține sub control prețurile materiei prime.

Având la dispoziție avantajul de cost al țițeiului ieftin din producția internă, procesatorii americani și-au majorat semnificativ exporturile de produse petroliere rafinate și nu ar dori ca și concurenții lor de peste hotare să beneficieze de petrol american, ca urmare a eventualei liberalizări a exporturilor de țiței.

Cea mai mare parte a efortului de lobby al petroliștilor americani va consta în a convinge Congresul și administrația de la Casa Albă că SUA își poate permite acum să exporte țiței, după ce a devenit cel mai mare producător de petrol al lumii. În prezent, SUA extrage peste 8 milioane de barili de țiței pe zi, cu 55% mai mult decât cu cinci ani în urmă. Statele Unite continuă să și importe cantități mari de petrol, însă ponderea importurilor în total consum, în prezent de 33%, se află la cel mai de jos nivel din 1985 încoace.

"Liberalizarea exporturilor de țiței va încuraja noi investiții în lucrări pentru explorare și exploatare de petrol și gaze, va crea locuri de muncă, va îmbunătăți balanța comercială și va aduce și alte beneficii economice pentru țara noastră", spune Lee Warren, purtătoare de cuvânt a Marathon Oil.

S-a spart gheața, dar prea puțin

O serie de reglementări interzic exportul celor mai multe sortimente de țiței brut, cu mici excepții, cum ar fi petrolul produs în anumite regiuni din Alaska sau anumite soiuri de țiței rezervate pentru livrare către Canada. Practic, cu scurte perioade de întrerupere,exporturile de țiței sunt interzise în Statele Unite din 1975 încoace. Măsura a fost luată atunci pentru a contracara efectele embargoului instituit de statele membre OPEC asupra livrărilor de petrol către SUA și Europa Occidentală, care, alături de plafoanele de preț impuse de administrația de la Washington, au creat o penurie dramatică de petrol și produse petroliere în Statele Unite.

Embargoul a fost impus de către statele arabe ca reacție la sprijinul acordat de Statele Unite Israelului în așa-numitul "război de Yom Kippur" din octombrie 1973, purtat de israelieni împotriva Egiptului și Siriei. Embargoul a făcut ca țițeiul să se scumpească de patru ori și a dus la măsuri de raționalizare a consumului de carburanți în SUA.

Administrația Obama a făcut un prim mic pas în direcția liberalizării exporturilor în iunie, acordând companiilor Pioneer Natural Resources și Enterprise Products Partners autorizații de export pentru condensat, un sortiment de țiței ușor care, prin procesare, poate fi transformat în benzină, motorină sau combustibil aviatic.

"Susținem liberalizarea exporturilor nu doar pentru condensat, ci pentru toate tipurile de țiței. Autorizațiile de export de condensat nu rezolvă decât o infimă parte a problemei", spune CEO-ul ConocoPhillips, Ryan Lance.

Prețul carburanților, angoasă americană

"Administrația Obama poate relaxa semnificativ interdicția de export fără să fie nevoie de o lege care să treacă prin Congres, însă va fi nevoie de sprijin bipartizan pentru măsurile executive ale președinției. Ambele partide se tem că liberalizarea exporturilor va scumpi benzina și motorina pentru americani, deși analizele economice riguroase arată că efectul va fi total opus. Atenuarea acestei temeri este principala provocare cu care se va confrunta lobby-ul petroliștilor în favoarea ridicării interdicției de exportare a țițeiului", este de părere David Goldwyn, președintele companiei de consultanță Goldwyn Global Strategies, care s-a ocupat de chestiuni energetice la Departamentul de Stat în primul mandat al lui Obama și consiliază în prezent mai multe companii petroliere care ar beneficia de pe urma liberalizării exporturilor de țiței.

Unii executivi ai companiilor petroliere speră ca lucrurile să se petreacă la fel ca în chestiunea liberalizării exporturilor de gaze naturale, măsură care a întrunit sprijinul aproape unanim al republicanilor, care au dorit să-și arate astfel susținerea pentru înlăturarea barierelor comerciale internaționale, dar și pentru aliații SUA din Europa de Est, dependenți de gazele rusești, pe fondul conflictului din Ucraina. Liberalizarea exporturilor americane de petrol și gaze este un subiect crucial și pe agenda negocierilor pentru încheierea unui acord istoric de liber-schimb, de multe mii de miliarde de dolari, între Statele Unite și Uniunea Europeană.

Când vine vorba de țiței, însă, lucrurile sunt mai complicate, pentru că spectrul scumpirii carburanților este o angoasă puternică a americanilor.

"Mulți oameni își aduc încă aminte penuria și cozile interminabile la benzină din 1973. Trebuie să-i convingi cu fapte, nu emoțional, că avem suficient țiței astfel încât să ne putem permite să exportăm fără riscuri", spune senatorul republican Lisa Murkowski, unul dintre puținii congresmeni care susțin deschis liberalizarea exporturilor de petrol.

Trăiască piața liberă, dar doar pentru ceilalți

Lobbyștii din industria petrolieră speră să-i câștige de partea lor pe republicani făcând apel la susținerea acestora pentru valorile pieței libere, înainte de a trece la demersul mult mai dificil de a-i convinge și pe democrați, care de regulă sunt și mai reticenți față de exporturile de produse energetice.

Oricum, politicienii de ambele orientări se uită cu mare atenție la poziționarea opiniei publice asupra acestei chestiuni. 53% dintre cetățenii cu drept de vot din SUA se opun exporturilor de țiței, iar opoziția este mai accentuată în rândurile votanților Partidului Republican, potrivit unui sondaj recent de opinie realizat de FTI Consulting, firmă de consultanță care are printre clienți și companii de petrol și gaze.

"Trebuie să ne asigurăm că eventuala liberalizare a exporturilor de țiței nu va afecta prețurile la pompă ale carburanților. Până nu voi fi sigur de asta, nu voi vota pentru liberalizare", spune senatorul republican John Hoeven din statul Dakota de Nord, al doilea cel mai mare producător de țiței din SUA.

La rândul său, Jeff Peck, lobbyst pentru rafinăriile care se opun liberalizării exporturilor de țiței, spune că "piața țițeiului nu este una liberă" și că "principiile libertății comerciale nu se aplică pe această piață".

Cresc tensiunile

Tensiunile dintre producătorii și procesatorii de țiței sunt în creștere de la începutul anului și ar putea atinge un punct culminant în următoarele luni. În al patrulea trimestru al acestui an, politicienii vor începe să vadă că rafinăriile americane nu pot prelua întreaga producție de țiței a SUA, spune Jamie Webster, expert în piețe globale de țiței la firma de consultanță IHS.

Firma a publicat un studiu în mai, din care rezultă că prețurile la benzină în Statele Unite vor scădea cu circa 8 cenți/galon dacă s-ar liberaliza exporturile de țiței, din simplul motiv că sporirea ofertei mondiale de petrol va duce la o scădere globală a cotațiilor.

Petroliștii mai aduc ca argument faptul că cele mai multe rafinării americane au fost concepute și echipate pentru a procesa țiței greu din Orientul Mijlociu și nu pot prelua cantități mari de țiței ușor produs pe plan intern, în special din șisturi bituminoase precum Bakken din Dakota de Nord sau Eagle Ford din Texas. Procesatorii susțin însă contrariul, arătând că rafinăriile au fost upgradate și retehnologizate tocmai pentru a prelua țiței ușor extras din formațiuni de șist.

Tag Cloud