Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat10052024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Gazele s-au scumpit pe piața spot cu 20% într-o singură zi ca urmare a cererii ridicate în vederea realizării obligațiilor de stocare impuse de ANRE

Gazele s-au scumpit pe piața spot cu 20% într-o singură zi ca urmare a cererii ridicate în vederea realizării obligațiilor de stocare impuse de ANRE

gaze majorare pret

Prețul gazelor pe piața pentru ziua următoare (PZUGN) a OPCOM s-a majorat într-o singură zi, joi, cu 20%, la 135 lei/MWh, după ce miercuri atinsese maximul de la lansarea în urmă cu o lună a acestei piețe, 112,5 lei/MWh. Principala motivație ar putea fi aceea că până la finalul acestei luni furnizorii și producătorii sunt obligați să-și realizeze obligațiile de stocare a gazului pentru iarnă, majorate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu 15% față de nivelul stabilit pentru iarna trecută.

Volumul de gaze tranzacționat joi, cu livrare în ziua de vineri, a fost și el ridicat pentru nivelurile înregistrate pe această piață, de 5.650 MWh, al treilea volum zilnic înregistrat de la lansarea platformei.

Un alt motiv al prețului înregistrat joi este că de la ședința de joi a lipsit oferta unuia dintre cei doi mari producători interni, Romgaz, dar și cea a intermediarului importurilor de gaze rusești, WIEE, prezent pe această piață în ultimele 3 ședințe de tranzacționare. Astfel, au fost licitate doar gazele oferite de OMV Petrom și, probabil cele ale operatorului de sistem Transgaz, care poate participa la licitații cu gazele rămase în urma efectuării operațiuni de echilibrare a sistemului.

De partea cealaltă, a cumpărătorilor, au licitat cei doi mari furnizori, Engie și E.On, dar și marii furnizorii de electricitate care au intrat pe piața gazelor, CEZ Vânzare, Enel Energie SA și Enel Energie Muntenia SA.

Pe lângă aceștia, au mai licitat volumul de gaze pus la dispoziție în principal de OMV Petrom și furnizori mai mici, precum MET Romania Energy SA, Nova Power & Gas SRL și Tinmar Energy SA.

Până în prezent, prețurile de pe PZUGN a OPCOM s-au situat sub prețul mediu ponderat, de 116 lei/MWh; înregistrat pentru această lună pe platforma concurentă a Bursei Române de Mărfuri (BRM), unde volumul este mai ridicat.

Prețul gazelor tranzacționate pe BRM a fost în luna octombrie cu peste 50% mai ridicat decât cel din luna similară a anului trecut. Explicația constă în scăderea volumelor de gaze extrase în România ca urmare a scăderii naturale a producției, ceea ce a condus la o aliniere a evoluției prețurilor de pe piața internă cu cea a prețurilor de pe bursa de Viena (CEGH), luată în considerare la calculul redevenței de către Agenția Națională de Reglementare pentru Resursele Minerale (ANRM).

Prețul pentru luna octombrie de pe bursa vieneză este în prezent de 130,72 lei/MWh, cu 60% mai ridicat decât prețul de 81 lei/MWH din luna similară a anului trecut și cu aproximativ 12,5% peste cel înregistrat în această lună pentru gazele de pe piața internă pe BRM.

Prin decizia de majorare cu 15% a volumului de gaze care trebuiesc stocate în această iarnă, ANRE a contribuit la rândul său la majorarea prețurilor, punând presiune pe cerere cel puțin în acest final de lună. Furnizorii trebuie să achiziționeze până la finalul lunii cantități mai mari de gaze (și în vederea livrării către consumatori și în vederea înmagazinării), fapt ce intensifică nivelul concurenței pe partea de cerere.

În plus, apelarea pe timp de iarnă la volume mai ridicate stocate și nu la importuri aduce o siguranță relativă în ceea ce privește securitatea alimentării, însă contribuie la scumpirea gazelor. Pe lângă prețul de furnizare și tarifelor de transport sau sistem, consumatorii finali vor mai achita și tariful de înmagazinare, aflat la un nivel de aproximativ 20 lei/MWh.

Iar prezența WIEE pe PZUGN arată faptul că deja gazul de import este mai ieftin decât cel din producția internă (fără a lua în calcul și tariful de depozitare perceput de Romgaz, în calitate de operator a celor șase depozite autohtone).

PZUGN a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen. La lansare, pe platformă erau înregistrați un număr de 13 operatori economici, între timp numărul acestora majorându-se la 30.

Efectiv, piața pentru ziua următoare a gazelor naturale (PZUGN) a debutat pe 19 septembrie, când s-au efectuat primele licitații la un preț de 98 lei/MWh.

Tag Cloud