Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun09082024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Prețul spot al gazelor pe BRM a scăzut sub nivelul celui reglementat, de 68 de lei/MWh

Prețul spot al gazelor pe BRM a scăzut sub nivelul celui reglementat, de 68 de lei/MWh

Duminică, o cantitate de 300 MWh de gaz s-a tranzacționat pe piața intraday opreată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) la un preț de 67 de lei/MWh, cu un leu sub prețul reglementat de 68 de lei/MWh la care producătorii sunt obligați de prevederile OUG 114 și de legislația secundară a Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei din România (ANRE) să vândă gazele destinate consumatorilor casnici și CET-urilor.

Precedentul record fusese stabilit în urmă cu o săptămână, pe 13 octombrtie, când o cantitate de 46 MWh a fost vândută la un preț de 68 lei/MWh.

Duminică, prețul mediu ponderat de pe piața intraday a fost de 68,12 lei/MWH, cu un leu sub cel înregistrat pe 13 octombrie, când fusese stabilit cel mai redus nivel al ultimelor șase luni, de 69 lei/MWH, preț care nu mai fusese înregistrat din ziua premergătoare intrării în vigoare a plafonării prețurilor la 68 de lei/MWH de către ANRE, 30 aprilie.

Duminică, preturile medii ponderate pentru day ahead (78,65 lei/MWh) și intraday (68,12 lei/MWh) au fost sub 80 de lei/MWh, cunoscând o evidentă tendință de scădere, precizează BRM, într-un comunicat.

În urma introducerii prețului la gaze de 68 de lei/MWh, atât furnizorii, cât și producătorii, în așteptarea unui preț mai bun, al sezonului rece, au preferat să înmagazineze considerabil gazele din producția internă, susține BRM.
La scăderea prețurilor pe piețele spot, dar și a majorării volumelor tranzacționate au contribuit doi factori: unul psihologic și altul de piață.

Factorul psihologic este reprezentat de iminenta abrogare a OUG 114 (fie imediat, fie în etape) și căderea guvernului PSD care a adoptat respectiva ordonanță.

Factorul de piață este reprezentat de majorarea importurilor, care în august au fost de peste 2,2 TWh (în septembrie a fost probabil și mai ridicat), dar și de scăderea ritmului de injectare a gazelor în depozite (de la 150 GWh/zi la 90 GWh/zi) ca urmare a gradului ridicat de umplere a acestora (peste 92% din capacitatea totală).

Tag Cloud