Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat09072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare OMV discută cu Gazprom rute alternative de import pentru gazele rusești. Vânzările Petrom și OMV – în scădere

OMV discută cu Gazprom rute alternative de import pentru gazele rusești. Vânzările Petrom și OMV – în scădere

OMV Gazprom

 Directorii generali ai OMV È™i Gazprom s-au întâlnit, marÈ›i, pentru a continua negocierile contractuale privind importurile de gaze ruseÈ™ti, dar È™i pentru a discuta posibile opÈ›iuni alternative de transport È™i livrare a gazelor exportate de Gazprom în Europa Centrală, în actualele condiÈ›ii politice complicate. La întâlnire s-a discutat inclusiv despre propunerea părÈ›ii austriece ca gazoductul South Stream, menit să aprovizioneze Europa cu gaze ruseÈ™ti prin ocolirea Ucrainei, să treacă prin Austria.

CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, și cel al OMV, Gerhard Roiss (foto), s-au întâlnit la sediul central al OMV din Viena pentru a discuta actualele condiții problematice de pe piața gazelor naturale, potrivit unui comunicat al OMV.

Pe lângă negocierile contractuale privind importurile de gaze rusești, cele două părți au discutat și actuala situație politică, la discuții subliniindu-se că prioritatea numărul unu este aprovizionarea cu gaze a Austriei. În pofida actualei situații, nivelul importurilor de gaze rusești evoluează potrivit rutinei sezoniere, se arată în documentul citat.

"Apreciem dialogul cu parterneri de business precum OMV, pentru asigurarea securității livrărilor de gaze. Gazprom a fost lăudată ca fiind un furnizor de încredere, care contribuie semnificativ la securitatea energetică a Austriei. Mai mult, s-a subliniat că actuala situație geopolitică demonstrează importanța găsirii de rute alternative pentru aprovizionarea consumatorilor europeni cu gaze rusești", a declarat CEO-ul Gazprom, Alexei Miller.

Cei doi parteneri au discutat posibile rute alternative de transport și livrare a gazelor rusești către Europa Centrală, cum ar fi gazoductul Nord Stream și conducta germană OPAL. În plus, Gazprom a anunțat că a acceptat propunerea părţii austriece, de a explora posibilităţile de construire a unui gazoduct în Austria, care ar completa itinerariul actual al South Stream.

"În Europa, trăim într-o societate bazată pe integrarea resurselor, produselor și serviciilor. Având asta în minte, cred că integrarea economică dintre Europa și partenerii noștri din Rusia este calea prin care poate fi păstrată stabilitatea pe continentul nostru. Întâlnirea de astăzi scoate în evidență parteneriatul nostru cu Gazprom, vechi de peste 50 de ani", a spus, la rândul său, CEO-ul OMV, Gerhard Roiss.

Contract mai bun cu Gazprom

Cei doi s-au mai întâlnit o dată anul acesta, în februarie, la Soci, unde au discutat aspecte ale colaborării bilaterale ale celor două companii, principalele puncte din agendă fiind livrările de gaze naturale ale rușilor către austrieci și proiectul gazoductului South Stream.

În ianuarie 2014, șeful diviziei de gaze și electricitate al principalului acționar al Petrom, Hans-Peter Floren, a declarat că negocierile dintre OMV și Gazprom referitoare la contractele de furnizare de gaze naturale pe termen lung nu sunt afectate de disputele dintre Uniunea Europeană și gigantul rus.

Uniunea Europeană a deschis o anchetă anti-trust împotriva Gazprom, pe care o acuză că practică prețuri de monopol și a solicitat companiei rusești să renegocieze cu mai multe state europene, inclusiv Austria, acordurile semnate pentru construcția South Stream, susținând că acestea încalcă legislația europeană cu privire la managementul rețelelor de conducte de gaze.

În decembrie 2013, OMV a ajuns la un acord preliminar cu Gazprom în vederea ajustării prețului gazelor rusești, care până atunci se indexau în funcție de evoluția prețului internațional al petrolului. Noua formulă va reflecta mai bine prețurile de pe piața spot a gazelori, cea ce va avea un efect pozitiv asupra rezultatelor unitații de trading cu gaze a OMV, Econgas, unitate aflată la acel moment pe pierdere.

Cele două companii negociau, în ianuarie, asupra unei soluții permanente, care să pună în practică acordul interimar convenit în decembrie. "Nu cred că relațiile noastre contractuale bilaterale sunt umbrite de discuțiile dintre Gazprom și UE", spunea Floren.

OMV se bazează pe livrări de gaze din Rusia din 1968, când Austria a negociat acorduri de import cu Uniunea Sovietică. Actualele acorduri, valabile până în 2027, prevăd livrări de gaze din Siberia către facilitățile de depozitare ale OMV din Baumgarten, Austria. Gazprom are în plan livrarea de gaze către Baumgarten prin gazoductul South Stream.

"Nici o companie nu are o relație de mai lungă durată cu Gazprom decât OMV. Deal-ul cu Rusia este bun atunci când nu este suficientă lichiditate pe piețele spot, însă indexarea prețurilor la gaze la cotațiile mondiale ale țițeiului face contractele pe termen lung neeconomice", adăuga CFO-ul OMV.

Scad vânzările de gaze

Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom au scăzut în primul trimestru din acest an cu 18%, la 13,47 TWh, în principal ca urmare a iernii mai blânde şi a cererii mai reduse din partea termocentralelor, potrivit unui comunicat al OMV.

Cererea mai scăzută de gaze şi nivelul mai redus al retragerilor din depozite au determinat scăderea marjelor de profit la Petrom şi la EconGas, divizie austriacă a OMV. Volumul vânzărilor de gaze ale EconGas a coborât cu 23% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel de grup, volumul gazului vândut şi tranzacţionat de OMV în primul trimestru a scăzut cu 2,9% faţă de perioada corespunzătoare din 2013, la 131,82 TWh, de la 135,78 TWh, pe fondul scăderii cererii. Activităţile de trading au reprezentat 71% din afacerile cu gaze.

Producţia de hidrocarburi a grupului OMV a urcat în primele trei luni ale acestui an la 311.000 barili echivalent petrol pe zi, faţă de 302.000 barili pe zi în ultimul trimestru al anului trecut, respectiv 277.000 barili pe zi în primul trimestru din 2013.

Creşterea se datorează operaţiunilor din Norvegia, Noua Zeelandă, Libia şi Pakistan.

Producţia Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru, nivel apropiat de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Marja indicativă înregistrată de OMV la operaţiunile de rafinare a urcat la 1,63 dolari pe baril, faţă de 1,16 dolari pe baril în trimestrul al patrulea al anului trecut, dar în scădere de la 3,01 dolari pe baril în primele trei luni din 2013.

Tag Cloud