Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun09262021

Last updateTue, 05 May 2020 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Americanii vor mai întâi să-i "anticorupă" pe ucraineni să-și înființeze un DNA, înainte să-i ajute (sau nu) să nu înghețe în case la iarnă fără gaze rusești

Americanii vor mai întâi să-i "anticorupă" pe ucraineni să-și înființeze un DNA, înainte să-i ajute (sau nu) să nu înghețe în case la iarnă fără gaze rusești

Ucraina frig

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a discutat, luni, cu asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, despre necesitatea luării de măsuri pentru evitarea unui dezastru umanitar în Ucraina la iarnă, prin restabilirea alimentării cu electricitate, gaze naturale și alimente la parametri normali.

Cele două părți au vorbit despre posibilitatea majorării ajutorului macrofinanciar al SUA pentru Ucraina, în același context cu necesitatea adoptării de către Parlamentul de la Kiev a unui pachet de legi anticorupție elaborat de președinția ucraineană.

La întâlnirea cu Nuland, președintele Poroșenko a menționat necesitatea luării de măsuri urgente pentru evitarea unui dezastru umanitar, dat fiind apropierea sezonului rece, mai precis despre restabilirea alimentării cu electricitate, gaze naturale și alimente la parametri normali.

"Cele două părți au discutat despre posibilitatea majorării asistenței macrofinanciare a SUA pentru ucraina și, în acest context, despre necesitatea adoptării pachetului de legi anticorupție al președinției ucrainene", se arată într-un comunicat al președintelui Ucrainei.

Obligație față de partenerii externi

Tot luni, președintele Poroșenko le-a transmis liderilor grupurilor parlamentare din Rada de la Kiev că adoptarea pachetului său de legi anticorupție este de cea mai mare importanță pentru Ucraina. Pachetul prevede crearea unei agenții independente specializate în lupta împotriva corupției, Biroul Național Anticorupție.

"Adoptarea legilor anticorupție este importantă în contextul îndeplinirii de către Ucraina a obligațiilor sale față de organizațiile internaționale și al implementării acordului de asociere cu UE. Amânarea sau lipsa de voință politică cu privire la adoptarea legilor anticorupție creează probleme serioase și aș vrea să vă rog pe toți să fiți responsabili, întrucât aceste proiecte de lege au fost elaborate alături de un mare număr de organizații ale societății civile și fac acum obiectul unei ample dezbateri publice", le-a spus președintele Poroșenko liderilor politici ucraineni.

Înființarea Biroului Național Anticorupție, similar DNA-ului românesc, ar reprezenta, potrivit unor experți, o condiție pentru continuarea acordului stand-by al Ucrainei cu FMI. Pentru a minimiza tentația mitei în rândul angajaților Biroului, salariile în cadrul acestei structuri ar începe de la echivalentul a 1.400 de dolari pe lună, cât este salariul președintelui Poroșenko, și ar merge până la 4.700 de dolari pe lună pentru șeful Biroului.

Pe de altă parte, americanii își declară dorința de a-i ajuta pe ucraineni să treacă iarna, însă nu e deloc clar cum plănuiesc să o facă.

Înghețul la iarnă e pavat cu bune intenții

"Avem o echipă în Ucraina care se ocupă de cele mai urgente probleme legate de venirea iernii. Din păcate, problemele sunt dificile. Experții noștri caută soluții pentru încălzirea locuințelor care să nu depindă de alimentarea cu gaze naturale", a declarat, tot luni, secretarul pentru Energie al Statelor Unite, Ernest Moriz, după o întâlnire a Council on Foreign Relations.

În aceeași zi, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, a declarat, la audierile oficiale în vederea nominalizării sale în funcția de comisar pentru politică externă al UE, că Ucraina va trece printr-o iarnă care va reprezenta "un coșmar din punct de vedere economic și energetic".

În plus, întrebat în ce măsură ar putea SUA să ajute Ucraina să devină mai puțin dependentă de livrările de gaze ale Gazprom, Moriz a declarat că exporturile de gaze naturale lichefiate ale SUA nu vor începe decât cel devreme în 2015 sau chiar 2016 și că nu vor ajunge la volume semnificative decât la finalul acestui deceniu, adăugând că nu există nici un fel de soluție rapidă pentru această problemă a dependenței de gazele rusești.

"Chiar dacă livrările de gaze rusești ar funcționa normal în aceast iarnă, faptul că infrastructura energetică a Ucrainei a suferit daune semnificative din cauza conflictului armat ar face să fie la fel de dificilă furnizarea de energie la parametri optimi", a declarat secretarul de stat pentru Energie al SUA, adăugând că experții americani încearcă să găsească soluții de substituire a combustibilului pentru încălzire care să fie compatibile cu instalațiile și echipamentele energetice ucrainene.

Fără căldură și apă caldă

Ucrainenii sunt nevoiți să se ducă la rude și prieteni pentru a putea face un duș fierbinte, multe școli sunt sau vor fi închise din aceeași cauză, iar locatarii blocurilor din perioada comunistă vor trece, se pare, din nou la metode improvizat-artizanale de izolare termică a apartamentelor lor, în perspectiva unei ierni care se anunță extrem de dificilă.

Gigantul rus de stat Gazprom a oprit în iunie livrările de gaze naturale către Ucraina. În august, mai multe primării ale unor orașe importante din Ucraina au oprit alimentarea cu apă caldă în blocurile de apartamente construite în perioada sovietică, pentru a face economii la gaze.

Kievenergo, furnizorul de energie termică al capitalei ucrainene, a anunțat că va amâna debutul furnizării de căldură până la începutul lunii noiembrie, când temperaturile medii se situează în jurul valorii de zero grade. În plus, încălzirea centrală va funcționa, în actualul sezon rece, cu o lună mai puțin decât de obicei, urmând să fie oprită la sfârșitul lunii martie 2015. Adoptarea acestor măsuri va duce la economii de gaze naturale de 5,5 milioane de metri cubi pe zi, potrivit Kievenergo.

Șeful Naftogaz, Andrei Koboliev, spune că, iarna aceasta, temperatura din locuințe va fi mai redusă, urmând să fie setată la 19 grade Celsius, cu 5 grade mai jos decât de obicei, și a avertizat populația să se pregătească și pentru întreruperi ale alimentării cu curent electric.

Probleme mari în industria carboniferă

Luptele intense purtate în estul Ucrainei între armata ucraineană și forțele separatiste proruse au obligat companiile miniere să reducă sau să chiar să oprească cu totul producția de cărbune la minele din zona respectivă, punând în pericol aprovizionarea cu energie electrică a țării, iar guvernul de la Kiev ia în calcul măsuri precum raționalizarea consumului și interzicerea exporturilor de cărbune.

Industria carboniferă a Ucrainei este concentrată în regiunile industriale Lugansk și Donețk, care constituie totodată teatrul de desfășurare al unui sângeros conflict între separatiștii proruși și armata ucraineană, care a dus la distrugerea unor elemente vitale de infrastructură energetică, cum ar fi o serie de rețele de distribuție a curentului electric. Termocentralele ucrainene riscă să rămână fără cărbune și din cauza distrugerii în conflict a liniilor de cale ferată pe care este transportat cărbunele. Termocentralele pe cărbune asigură circa 28% din consumul de energie al Ucrainei, iar gazele naturale – 40%.

"Marea problemă a termocentralelor este aprovizionarea cu cărbune", spune șeful DTEK Holding, Maxim Timcenko, a cărui companie desfășoară activități miniere în regiune.

Presa ucraineană vorbește despre o adevărată isterie a cumpărărilor de boilere electrice, care până la actuala criză a gazelor erau utilizate în special în case și în ansambluri rezidențiale noi. Analiștii estimează că economia Ucrainei se va contracta cu 7% anul acesta.

"Guvernul ucrainean a raționalizat, prin impunere de limite, consumul de gaze al consumatorilor industriali, al instituțiilor publice și al companiilor de utilități din august și până la sfârșitul iernii. Plafonul total de consum a fost fixat la 14 miliarde de metri cubi, din care 7,5 miliarde alocate consumatorilor industriali, 5,8 miliarde companiilor de utilități și 0,6 miliarde instituțiilor publice. Raționalizarea înseamnă că sectorul industrial va fi nevoit să-și reducă consumul de gaze cu aproape 50%, iar companiile de utilități – cu 11%. Considerăm că o astfel de reducere drastică a consumului de gaze al industriei nu va putea fi realizată fără o scădere semnificativă a producției industriale", se arată într-o notă pentru investitori a băncii de investiții Dragon Capital, cu sediul la Kiev.

CONSUMUL GLOBAL DE ENERGIE

PRODUCTIA GLOBALA DE ENERGIE

Consumul de energie al SUA

Tag Cloud