Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu09192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Isterie la Sofia în urma anunțului Gazprom privind renunțarea la proiectul South Stream. Nici Belgradul nu crede în "lacrimile" Moscovei

Isterie la Sofia în urma anunțului Gazprom privind renunțarea la proiectul South Stream. Nici Belgradul nu crede în "lacrimile" Moscovei

turkey lines

Anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin și confirmat de CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, privind renunțarea de către Rusia la construirea gazoductului South Stream, a provocat o adevărată isterie la Sofia.

Dacă vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru energie, Martin Dimitrov, a catalogat anunțul drept o cacialma, fostul ministru al energiei, Rumen Ovcharov, a estimat pierderile bulgare în eventualitatea eșecului implementării proiectului South Stream la 600 de milioane $.

Nici Serbia nu a primit prea bine anunțul, ministrul Energiei Alexander Antic susținând că Serbia nu a fost informată oficial de către Gazprom cu privire la orice modificare a proiectului de construcție a South Stream.

O primă reacÈ›ie oficială bulgară a venit de la ministrul Economiei, Bozhidar Lukarski, citat de Novinite, care a declarat că gazoductul South Stream nu ar trebui să fie considerat suspendat până când Rusia nu va face o declaraÈ›ie oficială în acest sens.

Interdicția cu privire la exploatarea gazelor de șist rămâne valabilă

Ministrul bulgar a recunoscut că ministrul interimar al Economiei Vasil Shtonov a trimis o scrisoare în august Moscovei, o scrisoare care însă atrăgea atenția că proiectul gazoductului nu îndeplinește condițiile impuse de Uniunea Europeană (UE) și că UE nu ar fi interesată de construirea sa.

Rugat să comenteze dacă anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind suspendarea proiectului gazoductului South Stream poate fi interpretat drept o mișcare menită a pune presiune guvernul bulgar în vederea ridicării interdicției privind forajul de gaze de șist, Lukarski a asigurat că moratoriul asupra producției de gaze de șist prin fracturarea hidraulică ar rămâne în vigoare.

Pierderile Bulgariei, estimate la 600 milioane $

Opoziția bulgară nu a pierdut prilejul de a exploata anunțul făcut ieri de Putin și Miller. Astfel, fostul ministru al Energiei Rumen Ovcearov a estimat pierderile Bulgariei ca urmare a suspendării gazoductului South Stream, în jurul valorii de 600 miloane $.

ÃŽntr-un interviu acordat marÈ›i pentru Nova TV, Ovcearov a afirmat că tranzitul anual de gaze naturale de 63 de miliarde de metri cubi va redirecÈ›ionatcătre Turcia È™i a subliniat că Bulgaria va pierde nu numai bani, ci, va suferi, de asemenea, È™i pierderi geostrategice È™i politice.

Ovcearov, ministru al Energiei în fostul guvern socialist (între 2005 și 2007) a adăugat că "Guvernul condus de Boiko Borisov va rămâne în istorie ca cel care a distrus trei proiecte de infrastructură la scară largă, care ar fi putut ajuta Bulgaria iasă din criza economică".

De altfel, în conferința de presă desfășurată ieri la Ankara, Putin a și afirmat că CE ar trebui să despăgubească Bulgaria pentru încălcarea suveranității, îm opinia sa CE fiind instituția care a făcut presiuni asupra Sofiei în vederea suspendării lucrărilor la gazoduct.

O cacialma a Kremlinului

Martin Dimitrov, vicepreședintele comisiei parlamentare pentru energie a catalogat anunțul lui Putin drept "o cacialma".

"Rusia nu va renunÈ›a la proiectul gazoductului South Stream", a declarat Dimitrov marÈ›i într-un interviu pentru Nova TV.

El a susținut că anunțul de luni a fost doar o mișcare tactică care vizează a pune presiune pe Sofia și Bruxelles pentru a aproba construirea South Stream.

"Așteptați puțin și veți vedea cum această mișcare va provoca isterie în Bulgaria, iar un număr din ce în ce mai mare de persoane vor cere autorităților să accepte orice propunere a Rusiei deoarece țara altfel ar confrunta cu pierderi," susține Dimitrov.

Blue Steam 2 era varianta inițială de transport a gazului rusesc în sudul Europei

"Aceasta este o mișcare tactică din partea lui Vladimir Putin și a Rusiei. Nu au renunțat la proiectul gazoductului South Stream. O posibilă redirecționarea a conductei prin Turcia va face proiectul de doua-trei ori mai scump, făcându-l astfel imposibil din punct de vedere economic, nu doar ineficient. Un astfel de gazoduct există deja - Blue Stream, care trece prin Turcia, și a cărui capacitate de transport nu este ocupată integral", a explicat Dimitrov.

Ce uită să precizeze oficialul bulgar este că varianta construirii Blue Stream 2 era varianta inițială agreată de ruși de transport al gazului bulgar în Europa de Sud. South Stream a fost inițial o variantă de rezervă, care s-a transformat într-una favorită, în urma concurenței care s-ar fi creat între TANAP și Blue Stream 2.

Gazprom ar putea înlocui South Stream și cu TANAP

Interesant este însă că, tot ieri, È™eful Fondului NaÈ›ional de Securitate Energetică din Rusia, Aleksei Grivach, citat de APA, a anunÈ›at că gigantul rus ar putea utiliza TANAP, în locul South Stream, în vederea furnizării de gaze naturale în sudul Europei.

Potrivit lui Grivach a declarat, noul proiect (TANAP), susținut de Uniunea Europeană, este proiectat pentru a transporta 30 miliarde metri cubi pe an. Cu toate acestea, Azerbaidjanul nu poate furniza decât 15 miliarde de metri cubi, deci Gazprom va putea contracta capacitatea de transport suplimentară.

 

Tag Cloud