Vânzările de carburanți auto au scăzut cu 4% în primele 11 luni din 2013, combustibilii s-au ieftinit cu 1%
- Detalii
- Publicat în 08 January 2014
Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut, în primele 11 luni ale anului trecut, cu 4,1% pe serie brută și cu 4% pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu perioada similară din 2012.
Potrivit datelor INS, scăderea vânzărilor de carburanți a fost factorul determinat care a dus la scăderea volumului cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul în general în ianuarie – noiembrie 2013, cu 0,1%, atât pe serie brută, cât și pe serie ajustată.
Asta în condițiile în care vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut în intervalul respectiv cu doar 0,5% pe serie brută și cu 0,6% pe serie ajustată, iar vânzările de produse alimentare au crescut cu 2,8%, respectiv 3,2%.
Pe de altă parte, potrivit aceleiași surse, în primele 11 luni ale anului trecut, combustibilii s-au ieftinit cu 1,05%. Față de octombrie 2013, în noiembrie anul trecut prețul combustibililor a scăzut cu 0,12%.
De la 1 ianuarie 2014, benzina și motorina s-au scumpit cu câte 9 bani pe litru față de prețul de pe 31 decembrie 2013, chiar dacă actualul guvern a amânat majorarea accizelor la carburanți cu 7 eurocenți pe litru pentru 1 aprilie.
De la 1 aprilie, în eventualitatea în care guvernul nu se răzgândește și renunță la majorarea accizelor, va fi aplicată etapa a doua a scumpirilor implicate de modificările aduse codului fiscal, de aproximativ 40 de bani pe litru.
Motivul pentru care benzina și motorina s-au scumpit de la 1 ianuarie este modificarea metodei de calcul a accizei, în care nu se mai ia în calcul nivelul cursului de pe 1 octombrie al anului precedent ci, în cazul în care acesta este mai mic, nivelul cursului înregistrat pe data de 1 octombrie din urmă cu doi ani, actualizat cu rata medie a inflației din luna septembrie a anului precedent.
Impactul noii formule de calcul a accizelor este de 12,28 de bani/l de benzină și de 8,83 bani/l de motorină. Pe de altă parte, în urma modificării cerințelor minime de biocombustibili, în cazul benzinei se va înregistra un efect pozitiv de 2-3 bani pe litru, care va compensa parțial majorarea de curs, astfel că impactul asupra prețului va fi similar cu cel la motorină, de 9 bani/l.
Potrivit unei hotârâri de Guvern publicate luni în Monitorul Oficial, despre al cărei proiect Energy Report a scris încă din 25 noiembrie anul trecut, cota de biocarburanți din benzina comercializată în România a scăzut de la 5% la 4,5% începând cu 1 ianuarie 2014, iar cea la motorină a fost menținută la 5%.
Pe legislația anterioară, cota de biocarburanți din benzină ar fi trebuit să ajungă la 6% începând cu acest an, iar cea la motorină ar fi trebuit să ajungă la 6% încă de la 1 ianuarie 2013, însă majorarea a fost amânată și atunci.