Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat10122024

Last updateThu, 10 Oct 2024 7pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Unde poți cumpăra cea mai ieftină benzină?

Unde poți cumpăra cea mai ieftină benzină?

ipMwD3Q2QqxE

Venezuela este țara în care șoferi pot cumpăra practic benzină gratis, cu un dolar aceștia putând achiziționa nu mai puțin de 2.000 de l de benzină!

Un litru de benzină costă în Venezuela 0,05 cenți (0,0005 $), cu un dolar un șofer putând parcurge coasta caraibiană a Venezuelei, lungă de 1.740 mile, cu un Chevrolet Silverado de 6 ori.

Raportat la prețul din România, cu cei 4,95 lei cât plătește un român pe un litru de benzină, în Venezuela acesta ar putea achiziționa 2.500 de litri de benzină.

Explicația prețului redus al benzinei din Venezuela are două componente, una politică și una economică. Au trecut numai puțin de două decenii și jumătate de când guvernul venezuelean nu a mai majorat prețul controlat de la nivel central al carburanților de teama protestelor pe care o astfel de decizie le-ar putea declanșa. De altfel, ultima majorare, cea din 1989 a fost însoțită de ample mișcări de stradă.

Paradoxal, Venezuela, statul cu cele mai mari rezerve de petrol, este nevoit să importe benzină. Un economist venezuelean, citat de Wall Street Journal, estimează că statul sud-american a cheltuit numai puțin de 7,2 miliarde de dolari pe importul de combustibili în 2012. Potrivit datelor oficiale, SUA a exportat în Venezuela numai puțin de 197.000 de barili pe zi de benzină și alte produse rafinate în decembrie 2012.

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a calculat costurile aduse de subvenționarea produselor petroliere economiei Venezuelei, prin raportarea prețurilor actuale la cele care ar fi fost în cazul în care prețurile n-ar fi fost controlate politic. A rezultat o sumă considerabilă: de 27 miliarde de dolari în 2011, echivalentă a 8,6% din PIB-ul Venezuelei. În comparație, Venezuela, cheltuiește cu sănătatea 3,25% din PIB și cu educația 5,1% din PIB. Reducerea producției, cea a capacității de rafinare, majorarea consumului intern și micșorarea exporturilor - toate acestea sunt rezultatul subvenționării combustibililor pe plan intern, ceea ce face ca paradoxal, deși este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, statul venezuelelean să fie lovit o lipsă acută de lichidități.

Elementul economic ține de evoluția prețului petrolului din ultima jumătate de ani. Bugetul Venezuelei fiind unul construit pe veniturile din exportul țițeiului, moneda națională a suferit o depreciere considerabilă în această perioadă în raport cu dolarul.

Așa se face că, potrivit Bloomberg, populistul președinte al Venezuelei, Nicolas Maduro, a informat Parlamentul că ia în calcul majorarea prețului carburanților pentru prima dată în ultimii 25 de ani

În urma prăbușirii prețului internațioanl al petrolului și a deprecierii masive a monedei naționale, Venezuela este practic "în faliment" și nu-și mai permite subvenționarea carburanților pentru populație, susține Siobhan Morden, de la Jefferies LLC, citat de Bloomberg.

Tag Cloud