Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon07222024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina OMV Petrom a ieftinit în luna august benzina cu 50 de bani

OMV Petrom a ieftinit în luna august benzina cu 50 de bani

OMV Petrom benzinarie

Deprecierea din ultimul an a petrolului, în scădere cu 56% sub nivelul maxim al anului trecut, de 103,19 $/baril se face simțită și în benzinăriile din România, prețul carburanților coborând rapid către nivelul de 5 lei/l.

Astfel, de la începutul lunii august, cea mai importantă companie din domeniu din România, OMV Petrom, a efectuat nu mai puțin de 9 ieftiniri la benzină, al cărei preț s-a micșorat cu 50 de bani. Motorina a beneficiat de 6 ieftiniri în urma cărora șoferii pot achiziționa un litru de combustibil diesel cu 25 de bani mai ieftin decât la finalul lunii trecute.

În prezent, la stația OMV Petrom de pe Șoseaua Alexandriei, un litru de benzină costă 5,19 lei, iar nul de motorină 5,11 lei.

Cotațiile internaționale ale țițeiului (Brent și Urals) și cotațiile Platts ale benzinei și motorinei (care urmează în general trend-ul Brent-ului) sunt unele dintre elementele extrem de importante în funcție de care variază prețul carburanților la pompă în România, alături de cursul de schimb și accize.

Pe New York Mercantile Exchange, petrolul West Texas Intermediate (WTI - etalon pe piața americană) cu livrare în octombrie se tranzacționa în această dimineață la minimul ultimilor 6 ani și jumătate, sub nivelul de 40 de dolari pe baril, la 39,7 $/bari, în scădere cu 0,75 $ sub nivelul înregistrat în ședința de tranzacționare precedentă. Și Brent-ul a pierdut, potrivit Energy Report, 0,73 $ pe piața londoneză ICE Futures Exchange, ajungând la 44,73 $/baril.

Prețul petrolului se află sub presiune de mai multe luni ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă, piața fiind caracterizată de un exces al producției raportat la nivelul consumului prezent, dar și al celui anticipat. Deprecierea din ultimele săptămâni au însă la bază nu fundamentalele de pe piața petrolului, ci mai degrabă îngrijorări cu privire la evoluția piețelor financiare ca urmare a încetinirii considerabile a economiei chineze.

Tag Cloud