Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07142024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Pod electoral peste Prut: Ponta îi dă 2 mil. euro lui Leancă să cumpere cărbune pentru familiile sărace din Republica Moldova

Pod electoral peste Prut: Ponta îi dă 2 mil. euro lui Leancă să cumpere cărbune pentru familiile sărace din Republica Moldova

Ponta Leanca

Guvernul României va acorda Republicii Moldova două milioane de euro pentru a procura cărbune care va fi distribuit familiilor sărace, a declarat vicepremierul și ministrul Economiei de la Chișinău, Andrian Candu.

Ministrul Economiei a mai spus, potrivit Publika.md, că vor fi procurate până la 13.000 de tone de cărbune, iar ministerul responsabil cu protecţia socială va definitiva listele beneficiarilor care vor primi cărbunele în această iarnă.

Iarna trecută, pentru o tonă de cărbune, moldovenii au scos din buzunare 2.800 de lei, cu 300 lei mai puţin faţă de perioada similară a anului 2012.

Anul acesta, din cauza crizei din Ucraina, importul de cărbune a fost sistat, iar din această cauză antreprenorii au mărit prețul. Astfel, o tonă de cărbune costă cu circa 500 de lei mai mult decât în 2013.

Ambele state sunt în plină febră electorală. În România, pe 16 noiembrie va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În Republica Moldova, pe 30 noiembrie sunt programate alegeri parlamentare.

În Republica Moldova, la primul tur al alegerilor prezidențiale din România au fost exprimate un număr de 21.928 de voturi valabile, câștigător fiind Victor Ponta (8.202 voturi), urmat de Klaus Iohannis (6.986 voturi), Elena Udrea (3.665 voturi) și Monica Macovei (2.310 voturi).

Premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, l-a susținut deschis pe candidatul PSD la președinția României, Victor Ponta, participând inclusiv la lansarea oficială a candidaturii acestuia. Pe 27 august, cei doi, alături de comisarul european pentru Energie al UE, au inaugurat oficial gazoductul Iași-Ungheni, destinat reducerii dependenței Republicii Moldova de importurile de gaze din Rusia, însă prin care, până în prezent, nu a fost achiziționată nici o moleculă de gaz.

În ultima şedinţă de Guvern de anul trecut, premierul Victor Ponta a semnat, în faţa camerelor de luat vederi, o hotărâre prin care a fost alocată suma de 20 de milioane de euro pentru un program de modernizare a şcolilor şi grădiniţelor din Republica Moldova. Inițial, alocarea fusese stabilită la 80 milioane lei, însă ulterior a fost suplimentată la 90 milioane lei.

Premierul moldovean Iurie Leancă declara, luna trecută, că guvernul condus de Victor Ponta a alocat, în decurs de doar un an și două luni, o sumă fără precedent in istoria relației București-Chișinău, respectiv 40 milioane de euro.

"Astăzi, când mergeam spre Cahul pentru a-l întâlni pe domnul prim-ministru, am făcut un calcul matematic, cam câți bani a alocat Guvernul României în frunte cu Victor Ponta într-o perioadă de un an și două luni de zile (...) Și iată, am ajuns la o cifră impresionantă, în jur de 40 milioane de euro. Este o cifră în sine foarte grăitoare, dacă te gândești și la proiectele care rezultă din această cifră fără precedent. Niciodată așa ceva nu s-a mai întâmplat în relația dintre Chișinău și București. Aceasta înseamnă grădinițe, înseamnă SMURD (...), înseamnă multe, multe alte proiecte. De exemplu, autobuze școlare, pe care le vom vedea astăzi la Chișinău. Știu că le așteaptă multă lume cu nerăbdare, așa încât, dragă Victor, îți mulțumesc foarte mult. Ție, în primul rând, și colegilor, pentru că ne ajuți să depășim problemele inerente acestei perioade foarte dificile", spunea premierul Iurie Leancă.

Tag Cloud