Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12092024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Reversul lobby-ului american pentru Roșia Montană și gaze de șist? Patru foști ambasadori ai Statelor Unite susțin relaxarea regimului vizelor de SUA pentru români

Reversul lobby-ului american pentru Roșia Montană și gaze de șist? Patru foști ambasadori ai Statelor Unite susțin relaxarea regimului vizelor de SUA pentru români

Gitenstein Ponta

Patru foşti ambasadori americani în România pledează, într-un articol publicat în pagina de opinii a Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere în Programul Visa Waiver, care le-ar putea oferi mai multe şanse de aderare României, Poloniei, Croaţiei şi Bulgariei.

Articolul este semnat de Jim Rosapepe, ambasador în România în administraţia Clinton, de J.D. Crouch şi Michael Guest, ambasadori în administraţia George W. Bush, şi Mark Gitenstein, ambasador în administraţia Obama, și apare la numai trei zile după ce Guvernul a aprobat și a trimis la Parlament un proiect de lege de natură să accelereze procesul de acordare a autorizațiilor necesare demarării proiectului minier de la Roșia Montană și la o săptămână după ce Chevron a obținut certificatul de urbanism pentru explorare după gaze de șist într-un al patrulea perimetru din județul Vaslui.

Cei patru foşti ambasadori militează pentru o revizuire a Programului Visa Waiver (VWP), care le permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile.

Programul este deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3 la sută. "Acest (criteriu) îi învinovăţeşte pe toţi cetăţenii unei ţări, până la proba contrarie, că ar vrea să încalce termenii vizelor. Procedând aşa, acest sistem descurajează turiştii de bunăcredinţă, oamenii de afaceri şi studenţii", afirmă ei.

Senatul a adoptat o măsură prin care ţările cu o rată de depăşire a duratei de şedere mai mică de 3 procente vor putea adera la VWP dacă au, în acelaşi timp, o rată de refuz de 10 la sută.

Schimbând criteriile în acest fel, măsura va încuraja ţările să coopereze pentru ca cetăţenii lor să respecte termenii duratei de sejur, pentru a nu-şi prejudicia participarea la program.

„Românii împărtășesc valorile americane”

„Să descurajezi cetăţenii care respectă legea şi care provin din naţiuni proamericane să călătorească în mod legal aglomerează inutil birourile consulare care ar trebui să se concentreze pe terorişti şi infractori. De asemenea, această măsură costă Statele Unite miliarde de dolari şi lasă ţara în dezavantaj, în special în faţa ţărilor europene, afirmă ambasadorii”.

Potrivit unui declaraţii din 2012 a U.S. Travel Association, vizitatorii din ţările participante la program au cheltuit 61 de miliarde de dolari în Statele Unite în 2010, generând nouă miliarde de dolari venit din taxe şi susţinând 433.000 de locuri de muncă americane. Extinderea şi recentrarea programului vor determina mai mulţi călători să îşi viziteze familiile, să facă afaceri şi să cheltuiască bani.

Reformarea programului va ajuta, de asemenea, Statele Unite să fie mai sigure. Ţările participante trebuie să îndeplinească anumite condiţii privind securitatea. Îmbunătăţirea securităţii, afirmă ei, este unul dintre motivele pentru care reforma are susţinători în ambele partide americane.

Cei patru diplomaţi îşi explică sprijinul faţă de această reformă prin convingerea că actualele legi privind vizele restricţionează în mod nedrept vizitatorii pe care Statele Unite ar trebui să îi primească.

"Cu toţii am fost ambasadori în România. În această calitate, fiecare dintre noi s-a întâlnit cu numeroşi români care împărtăşesc valorile americane şi respectă această ţară pentru libertăţile pe care le reprezintă şi care sunt împiedicaţi să viziteze Statele Unite, de obicei pentru că venitul lor este scăzut după standardele americane. Prezumţia că ei vor încerca să rămână ilegal aici - lăsând în spate confortul culturii, familiei şi prietenilor - a fost deseori greşită", afirmă ambasadorii.

Va mai dura până se va merge în State fără viză

Cei patru ambasadori mai afirmă, în articolul citat, că reformele avute în vedere de administrația americană nu le vor garanta românilor, polonezilor, croaților și bulgarilor – singurii din UE excluși din programul Visa Waiver - accesul fără vize în SUA.

„Însă cetățenii acestor țări pot călători fără vize și pot munci legal în Europa. Ușurând prezumpția de nevinovăție cu care se confruntă în prezent cetățenii acestor state care aplică pentru vize de călătorie în SUA, reformele vor permite mai multor cetățeni din aceste state prietene să întărească la nivel individual acele legături esențiale pentru parteneriatele pe care SUA vor să le încurajeze cu aceste țări”, se spune în articol.

La începutul lunii iulie, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat că accesul României în programul Visa Waiver va avea loc cel mai probabil peste "câţiva ani".

"Sper că foarte curând, dar în mod real nu e vorba de următorii câţiva ani. Aşa cum ştiţi, am văzut o scădere constantă a ratei de refuz a solicitărilor de vize şi aceasta ajută România, dar în acelaşi timp e nevoie şi de unele schimbări legislative în SUA. Administraţia de la Washington sprijină schimbările legislative care sunt acum în Congres şi care ar creşte şansele de acces ale României, dar cel mai probabil va mai dura încă câţiva ani. Dar este o temă la care lucrăm îndeaproape cu partenerii români", a afirmat oficialul american, într-o declaraţie de presă susţinută înaintea recepţiei de Ziua Naţională a SUA.

Butcher declarase anterior, într-un interviu acordat Mediafax, că înţelege frustrarea românilor privind vizele, dar includerea în programul Visa Waiver nu este o ofertă pentru ţările partenere, ci se bazează strict pe respectarea cerinţelor legislaţiei americane.

De interes major pentru americani

La începutul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat și a trimis la Parlament un proiect de lege prin care se ușurează și se accelerează procesul de expropriere a clădirilor și terenurilor și de acordare a autorizațiilor necesare demarării proiectului minier de la Roșia Montană.

În martie, cei de la Gabriel Resources, compania care controlează 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectelor miniere de la Roșia Montană și Bucium, anunțau public că Departamentul de Stat pentru Comerț al Statelor Unite îi va sprijini oficial în demersurile lor pe lângă autoritățile de la București, se afirmă în raportul pe 2012 al Gabriel Resources.

„La 1 martie 2013, Departamentul de Stat pentru Comerț al Statelor Unite a notificat compania cu privire la decizia sa de a o sprijini oficial, prin intermediul Centrului de Advocacy pentru Comerț Internațional al Departamentului, care coordonează resursele și autoritatea Guvernului SUA în sprijinul oportunităților internaționale de business care implică factori de decizie din guverne străine. Ca parte a acestei asistențe de advocacy, Gabriel Resources consideră că Guvernul SUA va sprijini compania comunicând cu Guvernul României în numele intereselor comerciale ale Gabriel Resources în România”, se afirmă în raportul pe 2012 al Gabriel Resources, publicat în martie anul acesta.

Tot în martie, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, declara, la o conferință pe tema resurselor neconvenționale de energie organizată la București, că, în ultimii 6-7 ani, gazele neconvenționale au avut un impact dramatic în SUA. „SUA au devenit independente energetic și acum aproape nu mai importăm, ci exportăm gaze către alte state. Energia este la intersecția dintre securitate națională și prosperitate economică”, a spus Butcher.

La sfârșitul lunii trecute, americanii de la Chevron au obţinut certificatul de urbanism pentru explorarea gazelor de şist într-o nouă zonă din judeţul Vaslui, a patra de până acum, situată în comuna Puiești, după ce Consiliul Judeţean eliberase aceleaşi document, în decembrie 2012 şi ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare.

Curat constituțional. Din păcate

Ca şi în cazul celorlalte trei certificate de urbanism primite în decembrie 2012 şi ianuarie 2013, societatea care doreşte explorarea gazelor de şist va trebui să depună o serie de documente pentru a putea să obţină şi autorizaţia de construcţie, cum ar fi acordul de mediu, precum şi avizele Companiei Apele Române şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

La jumătatea lunii iulie, compania petrolieră Chevron a obţinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de şist pentru trei zone din judeţul Vaslui, respectiv Păltiniş (Băceşti), Siliştea (Pungeşti) şi Popeni (Găgeşti), decizia fiind luată de către Comitetul de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui.

Pe de altă parte, în prima parte a acestui an, un număr de 14 consilii locale din judeţul Vaslui, inclusiv două din cele trei pe teritoriul cărora compania Chevron are luate în concesiune suprafeţe de teren, au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective. În hotărârile consiliilor locale se stipulează că "se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în vederea amplasării de construcţii, sonde de extracţie pe teritoriul comunei".

Însă la sfârșitul lunii iulie, consiliile locale respective au fost date în judecată de către prefectura Vaslui, reprezentantul administrației centrale în teritoriu, pe motiv că hotărârile de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist sunt ilegale și neconstituționale.

„Potrivit Constituţiei României şi prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, şi nu al unităţilor administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, prin adoptarea hotărârilor respective, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, consiliile locale şi-au depăşit atribuţiile, având în vedere că acestea au putere de a hotărî exclusiv cu privire la bunurile ce aparţin domeniului public sau privat de interes local”, a declarat prefectul județului, Radu Renga.

Tag Cloud