Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon05202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Black Sea Oil & Gas condiționează luarea deciziei de investiție referitoare la Proiectul Midia în ultimul trimestru al acestui an de rezolvarea problemelor legislative, fiscale și de liberalizare a pieței

Black Sea Oil & Gas condiționează luarea deciziei de investiție referitoare la Proiectul Midia în ultimul trimestru al acestui an de rezolvarea problemelor legislative, fiscale și de liberalizare a pieței

petrom marea neagra

Black Sea Oil & Gas SRL (“BSOG”), companie deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), intenționează să ia decizia finală de investiție în ceea ce privește Proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana și Doina) în ultimul trimestru al acestui an. CEO-ul BSOG, Mark Beacom, condiționează însă adoptarea deciziei de rezolvarea de către autorități, în timp util, a “reglementării corespunzătoare a procedurilor de autorizare a proiectelor, a structurării şi funcționarii pieței gazelor naturale și a regimului fiscal stabil aplicabil”.

Proiectul Midia Gas Development (proiectul MGD) implică construirea a cinci puțuri offshore de producție, un sistem subacvatic de producție a gazelor naturale, o platformă de producție offshore, o conductă de transportare a gazului de 125 km atât pe uscat cat și în largul marii și o stație de tratare a gazelor pe uscat.

Black Sea Oil & Gas SRL deține o participatie de 65% în concesiune. Ceilalți asociați în concesiune sunt Petro Ventures Resources SRL cu o participație de 20% și Gas Plus International B.V., cu o participație de 15%.

“Am lucrat timp de doi ani împreună cu partenerii noștri de concesiune pentru obținerea deciziei finale de a investi în acest proiect. România are nevoie ca descoperirile de hidrocarburi făcute în Marea Neagră să fie puse în producție pentru ca țara să poată beneficia de avantaje semnificative, cum ar fi ocuparea forței de muncă pe termen lung, taxe și redevențe plătite statului și asigurarea securității energetice a țării. Acestea vor contribui, de asemenea, la atragerea altor investiții conexe industriei de petrol şi gaze, inclusiv producția de energie electrică pe bază de gaze naturale și industria petrochimică. Legea Offshore care a fost trimisă în Parlament pentru reexaminare în data de 2 august 2018, trebuie să rezolve în timp util reglementarea corespunzătoare a procedurilor de autorizare a proiectelor, a structurării şi funcționarii pieței gazelor naturale și a regimului fiscal stabil aplicabil, pentru ca respectivele proiecte să se materializeze. Presupunând că toate aceste probleme vor fi soluționate în timp util, BSOG intenționează să ia decizia finală de investiție în trim. IV 2018”, afirmă Mark Beacom.

Cu numai o zi înainte, și OMV Petrom a anunțat, cu ocazia prezentării raportului cu rezultatele financiare ale companiei pe trimestrul al doilea că își propune să adopte o decizie finală de investiție în 2018, “aceasta depinzând de regimul fiscal, de liberalizarea pieței gazelor și de dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale”.

Aceasta este prima reacție a companiei după cea oferită la cald de CEO-ul Christina Verchere, în momentul votării de către Parlament a legii offshore, prin care a fost majorată semnificativ impozitarea din domeniu.

După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de adoptarea unei decizii finale favorabilă de investiție”, afirma CEO-ul OMV Petrom la acea vreme.

La începutul lunii iulie, Camera Deputaților a votat controversatul proiect de lege offshore, prin care se introduce și în acest sector un impozit pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor, cota de impozitare minimă urmând a fi una de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore, de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/MWh, cota marginal superioară ajungând la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh.

Tag Cloud