Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed10092024

Last updateTue, 08 Oct 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Guvernul rus prognozează o reducere cu 40% a prețului țițeiului Ural în următorii 3 ani

Guvernul rus prognozează o reducere cu 40% a prețului țițeiului Ural în următorii 3 ani

Sediul celui mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft

Prețul țițeiului Ural va scădea în următorii 3 ani cu 40%, până la 54 dolari pe baril în luna decembrie 2025, anticipează estimează Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia într-o prognoză macroeconomică actualizată a dezvoltării socio-economice până în 2025, consultată de publicația economică moscovită Vedomosti. În primul trimestru al acestui an, prețul de referință al petrolului exportat de Rusia, Ural, s-a situat la 90,2 dolari pe baril, ceea ce înseamnă că în următorii ani, guvernul rus se așteaptă la o scădere a veniturilor din exporturile de petrol nu numai ca urmare a cantităților care nu vor mai fi exportate în UE, ci și ca urmare a scăderii prețurilor.

Potrivit scenariului de bază al prognozei ministerului rus, prețurile medii anuale ale țițeiului Ural vor fi de 80,1 dolari/baril în 2022, 71,4 dolari în 2023, 66 dolari în 2024, 61,2 dolari în 2025.

“Motivele pentru care prețul petrolului va scădea sunt încetinirea creșterii economiei mondiale și adaptarea treptată a pieței mondiale a energiei la noile condiții (pe de o parte, înlocuirea resurselor energetice rusești pe piețele țărilor „neprietenoase”; iar pe de alta, redirecționarea exporturilor rusești de energie către alte țări „neutre”),” se precizează în prognoza Ministerului rus.

Într-un scenariu mai conservator, prețul mediu anual al petrolului Ural va scădea la 57 dolari/baril până în 2025 din cauza încetinirii creșterii economice globale și a creșterii diferenței de preț dintre țițeiul Ural, de referință pentru exportul rusesc, și Brent, de referință pe piațăa globală și europeană.

Potrivit Institutului VEB.RF, Ural-ul se va tranzacționa cu un discount față de țițeiul Brent de 20% în 2022 și de 16% în 2024.

În martie, Fitch Ratings a ridicat prognoza pentru prețul mediu anual al petrolului Brent de la 70 la 100 dolari/baril în 2022, de la 60 dolari la 80 dolari în 2023, de la 53 dolari la 60 dolari în 2024.

Comparativ, principalul producător de petrol autohton, OMV Petrom, preconiza la finalul lunii aprilie că “prețul mediu al țițeiului Brent va fi în jur de 95 dolari/baril (estimarea precedentă: 75 dolari/baril)”. OMV Petrom mai estima că “discountul mediu al țițeiului Ural față de țițeiul Brent va rămâne ridicat și volatil, reflectând contextul geopolitic cu multe provocări”.

În ianuarie, țițeiul Brent a înregistrat creșteri de la 79 la 92,5 dolari/baril, cel mai mare nivel din 2014, și cea mai bună performanță a lunii ianuarie din ultimii 30 de ani, creștere bazată pe combinația dintre o cerere globală ridicată și o scădere a stocului de țiței din SUA la cel mai mic nivel din 2018, împreună cu riscurile geopolitice ridicate de amenințarea invadării Ucrainei de către Rusia, arată o analiză a Rompetrol.

Invazia Ucrainei a agitat piețele și a alimentat frica unei prăbușiri a ofertei, propulsând prețurile la cel mai mare nivel din 2008. Cotațiile Brent au ajuns până la 137,6 dolari/baril pe 8 martie.

Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, diferențialul Ural-Brent înregistra o evoluție normală, în jurul mediei de 2 dolari/baril. După 24 februarie însă, țițeiul rusesc s-a tranzacționat la minime istorice față de Brent (31 dolari/baril) din cauza temerii că nimeni nu va mai vrea să cumpere petrol rusesc, susține Rompetrol.

Potrivit Ministerului de Finanțe din Rusia, diferențialul Ural-Brent, s-a accentuat în ultima lună. Prețul mediu al țițeiului Uralul din ultimele 30 de zilea fost de aproximativ 73,2 dolari/baril, în timp ce cel al petrolului Brent a fost de peste 108,5 dolari/baril, ceea ce a ridicat diferențialul Ural-Brent la peste 35,3 dolari/baril.

În 2021, Rusia a exportat în UE aproximativ 2,1 milioane de barili de țiței pe zi.

Tag Cloud