Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12092024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Profit record al OVM Petrom, de 550 milioane de euro, la jumătatea anului, bazat pe îmbunătățirea performanței sectorului de rafinare și marketing

Profit record al OVM Petrom, de 550 milioane de euro, la jumătatea anului, bazat pe îmbunătățirea performanței sectorului de rafinare și marketing

petrom-2

Profitul net al OMV Petrom, fără elementele speciale, s-a majorat în prima jumătate a anului cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, performanța fiind pusă de companie pe seama îmbunătățirii performanței activității de rafinare și marketing, dar și a operațiunilor contabile de consolidare.

Performanța a fost realizată în pofida scăderii vânzărilor cu 5%, la 11,576 miliarde lei (2,636 miliarde euro), în special din cauza micșorării vânzărilor de ţiţei. Un efect important asupra rezultatelor comparativ cu 2012 a fost reprezentat de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi în prima jumătate a anului trecut.

Pe partea de rafinare și marketing, activitatea Petrom s-a îmbunătățit, înregistrând un EBIT CCA excluzând elementele speciale de 173 milioane de lei, comparativ cu pierderea înregistrată în perioada similară a anului trecut, de 237 milioane de lei.

Potrivit companiei, rezultatul se explică în principal prin impactului avut de oprirea rafinăriei Petrobrazi asupra volumelor și costurilor în prima jumătate a anului trecut.

Rezultate mai bune pe partea de rafinare și marketing

Indicatorul marjei de rafinare s-a îmbunătățit ușor față de perioada similară a anului trecut datorita prețurilor mai mici la țiței, care au contrabalansat integral marjele mai mici la motorină și păcură. Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de 89%, comparativ cu 61% primele șase luni ale anului trecut.

Volumul total al vânzărilor din marketing a scăzut cu 7%, din cauza vânzărilor comerciale mai mici, care au scăzut cu 18%. Într-o măsura relativ mare, scăderea este atribuita și finalizării tranzacției de vânzare a Petrom LPG la începutul anului 2013. În segmentul de retail, volumul total al vânzărilor s-a situat la același nivel ca în prima jumătate a anului trecut, în linie cu evoluția pieței.

Cheltuielile nete cu dobânzile, în scădere

Un alt efect pozitiv asupra rezultatelor companiei l-a avut scăderea cheltuielilor nete cu dobânzile din trimestrul al doilea al acestui an, generate în principal de actualizarea creanțelor. Cu toate acestea el a fost aproape integral contrabalansat de efectul negativ al pierderilor din diferențe de curs valutar aferente împrumuturilor în USD acordate de Petrom filialelor din Kazahstan ca urmare a deprecierii dolarului față de leu în aceeași perioadă.

Împrumuturile purtătoare de dobânzi au scăzut de la 2.242 milioane lei la 31 decembrie 2012, la 1.998 milioane lei la 30 iunie 2013, în principal ca urmare a rambursărilor efectuate în primele șase luni din 2013. Datoriile grupului, altele decât împrumuturile purtătoare de dobânzi, au scăzut cu 712 milioane lei, în special ca urmare a scăderii datoriilor cu furnizorii, a scăderii datoriilor asociate activelor deținute pentru vânzare în urma finalizării vânzării filialei Petrom LPG în ianuarie 2013, precum și a plăților efectuate primul trimestru, aferente rezultatului controlului fiscal de fond pentru anii 2009 și 2010. OMV Petrom S.A. a început procedura legală de contestare în instanță a rezultatului acestui control.

Datoria netă a Grupului Petrom a scăzut la 1.692 milioane de lei, față de 1.711 milioane lei la sfârșitul anului 2012. La 30 iunie 2013, gradul de îndatorare a scăzut la 6,99%, de la 7,31% în decembrie 2012, fiind influențat pozitiv de creșterea capitalurilor proprii.

Scăderi la explorare și producție

În ceea ce privește sectoarele de explorare și producție  și de gaze și electricitate, vânzările companiei au fost mai reduse decât cele din perioada similară a anului trecut. EBIT-ul excluzând elementele speciale al sectorului de explorare și producție a scăzut cu 10% comparativ cu prima jumătate a lui 2012, reflectând, în special, vânzările de țiței mai scăzute, creșterea cheltuielilor de explorare și de amortizare, precum și efectul nefavorabil al cursului valutar (deprecierea dolarului față de leu), parțial compensate de scăderea costurilor de producție. 

Rezultate mai slabe în sectorul gaze și electricitate

În ceea ce privește sectorul de gaze și electricitate, EBIT-ul excluzând elementele speciale a scăzut cu 11% din cauza contribuției reduse a activității de gaze, având în vedere ca rezultatul din prima jumătate a anului trecut a reflectat condiții contractuale mai bune pentru vânzările de gaze din producția internă. Volumele vânzărilor de gaze ale Petrom au fost ușor sub nivelul din perioada similară a anului trecut, în timp ce consumul estimat de gaze al României a scăzut cu 8%.

Producția de energie electrică a Petrom a acoperit aproximativ 4% din consumul național, în timp ce o parte importanta a acestuia din urma a fost acoperita de electricitatea generată de hidrocentrale și din surse regenerabile, care a reprezentat aproximativ 38% din consumul total (față de aproximativ 28% în prima jumătate a lui 2012).

Producția netă de electricitate a centralei electrice de la Brazi a fost de 0,98 TWh. Disponibilitatea netă a centralei a fost de aproximativ 83%, reflectând oprirea planificată de o lună, în aprilie.

"În prima jumătate a anului 2013 ne-am îmbunătăţit performanţa financiară şi operaţională comparativ cu primele şase luni din 2012, ca efect al investiţiilor realizate în anii precedenţi, managementului strict al costurilor şi iniţiativelor de excelenţă operaţională. Am continuat programul semnificativ de investiţii, ceea ce ne-a permis să stabilizăm producţia, volumele uşor crescute de hidrocarburi din România compensând problemele tehnice temporare din Kazahstan. În zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră şi, în parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus să reluăm forajul în blocul Neptun către sfârşitul anului 2013 sau începutul anului 2014. Performanţa G&E (segmentul Gaze şi Energie - n.r.) a reflectat condiţiile de piaţă dificile, cu cerere scăzută pentru gaze şi electricitate, precum şi preţuri semnificativ reduse la electricitate. În R&M (segmentul Rafinare şi Marketing - n.r.), vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotaţiilor mai mici la produse", a declarat în raportul semestrial directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Investiții în scădere

CEO-ul Petrom a menţionat că programul de investiţii anuale, care pentru acest an depăşesc 1,2 miliarde euro, va fi continuat, bazându-se pe un cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, "confruntând provocările din piaţa de gaze şi electricitate".

Investițiile în E&P vor reprezenta aproximativ 80% din totalul investițiilor la nivel de Grup; cea mai mare parte a investițiilor in E&P va fi direcționata către forajul sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor și Totea Deep, reparații capitale și operațiuni de adâncime, ințiative de creștere a performanței precum și proiecte aferente instalațiilor de suprafață.

În prima jumătate a anului, investițiile au scăzut la 2.080 mil lei (de la 2.328 mil lei), ca urmare a scăderii semnificative a investițiilor în gaze și energie și rafinare și marketing. Investițiile în explorare și producție (1.838 mil lei) au reprezentat 88% din valoarea totală înregistrată în primele șase luni din 2013. Investițiile realizate în gaze și energie (8 mil lei) au fost semnificativ mai mici comparativ cu prima jumătate a anului trecut, întrucât centrala electrica de la Brazi a început operațiunile comerciale în august 2012.

Rezultatele pe cel de-al doilea trimestru

Grupul Petrom a consemnat în al doilea trimestru un profit net de 1,061 miliarde lei, faţă de 1,332 miliarde lei în primele trei luni din acest an şi de câştigul de 643 milioane lei din al doilea trimestru al anului trecut.

Vânzările au scăzut în al doilea trimestru cu 7%, la 5,787 miliarde lei, faţă de rulajul de 6,197 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. În primele trei luni din acest an, Petrom a înregistrat vânzări de 5,789 miliarde lei.

"Vânzările din segmentul R&M au reprezentat 78% din totalul vânzărilor consolidate, cele din G&E au reprezentat 17%, iar cele din E&P (segmentul Explorare şi Producţie - n.r.) aproximativ 5% (vânzările din E&P au fost, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terţi)", se arată în raport.

Profitul înainte de dobânzi şi impozite EBIT a urcat în primul semestru cu 10%, la 2,97 miliarde lei (676 milioane euro), de la 2,703 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. În al doilea trimestru grupul a consemnat un profit EBIT de 1,389 miliarde lei, faţă de 1,582 miliarde lei în primele trei luni din acest an. Comparativ cu nivelul din al doilea trimestru al anului trecut, de 909 milioane lei, profitul EBIT din perioada aprilie - iunie 2013 este cu 53% mai mare.

"În pofida cheltuielilor de explorare mai mari generate de campania intensivă de achiziţie seismica 3D din 2013, EBIT-ul înregistrat în primele şase luni din 2013 a fost cu 10% mai mare decât EBIT-ul înregistrat în primul semestru din 2012, care a fost influenţat negativ de oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi din T2/2012", se mai arată în raport.

 

Tag Cloud