Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12022024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Cozi la benzinării - efectul pe termen scurt al obligativității trecerii CUI-ului pe bonurile fiscale

Cozi la benzinării - efectul pe termen scurt al obligativității trecerii CUI-ului pe bonurile fiscale

20130319 - cozi benzinarie

Șoferii și benzinăriile vor avea de suferit, cel puțin pe termen scurt, în urma modificării normelor de aplicare ale Codului Fiscal. Motivul: pentru ca taxa pe valoare adăugată (TVA) să poată fi dedusă, nu mai este suficient simplul bon fiscal emis de o benzinărie, ci pe el trebui trecut, în format electronic, codul de înregistrare fiscală (CIF sau CUI, după caz) al firmei al cărei reprezentant a achiziționat combustibilul.

Cu alte cuvinte, toți comercianții (nu numai benzinăriile) vor trebui să-și modifice casele de marcat, pentru a putea emite bonuri cu CIF-ul sau CUI-ul clienților în valoare de maxim 100 de euro, care vor avea statut de factură simplificată.

Problema apare însă pe termen scurt, în perioada în care companiile în care companiile efectuează modificările la casele de marcat actuale sau își achiziționează altele noi (costuri care, apropo, evident vor fi transferate clienților). În acest timp, pentru ca o firmă să-și poată deduce TVA-ul la combustibili va trebui să solicite factură fiscală, bonul simplu fără CIF sau CUI în format electronic nefiind suficient. Iar scrierea și emiterea facturilor durează ceva timp, ceea ce va duce la formarea de cozi la casele benzinăriilor. cozi de pe urma cărora nu vor suferi doar clienții persoane juridice, ci și persoanele fizice care vor trebui să aștepte răbdătoare redactarea și emiterea facturii pentru persoanele fizice aflate înaintea lor la coadă.

Prevederea nu se aplică numai bonurilor de benzină

Însă prevederea nu se aplică numai bonurilor de benzină, ci tuturor bonurilor emise sub o valoarea de 100 de euro. Astfel, pentru ca achizițiile efectuate sub această valoare să fie deductibile, nu mai trebuie emisă factură, fiind suficient bonul cu CIF-ul sau CUI-ul companiei care a făcut achiziția pe el. Acesta capătă statutul de factură simplificată.

Noile norme prevăd că "pentru achizțiile de bunuri și servicii pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate dacă furnizorul/prestatorul a menționat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de înregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului”

Când se pot emite facturi simplificate sau bonuri cu CIF electronic?

Pot fi emise facturi simplificate atunci când valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii facturii este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operațiunea în cauză, iar, în cazul operațiunilor supuse sistemului TVA la încasare, la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operațiunea în cauză dacă nu ar fi fost supusă sistemului TVA la încasare. În situația în care se utilizează cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană, conversia între monede, altele decât moneda euro, se realizează prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. În contractele încheiate între părți trebuie menționat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb al unei bănci comerciale, în caz contrar aplicându-se cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României sau cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană.

Facturile emise în sistem simplificat trebuie să conţină cel puţin următoarele informații:

a) data emiterii;

b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;

c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;

d) suma taxei colectate sau informațiile necesare pentru calcularea acesteia;

Tag Cloud