Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue07232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Prețul petrolului suferă ca urmare a refuzului UE de a salva necondiționat Grecia

Prețul petrolului suferă ca urmare a refuzului UE de a salva necondiționat Grecia

trojan horse

Petrolul a pierdut în jur de 80 de cenți pe baril pe piețele asiatice în primele ore ale dimineții zilei de luni în urma escaladării situației economice a Greciei și a a apropierii ultimei runde a discuțiilor privind un acord nuclear cu Iranul, discuții programate pe 30 iunie.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI) -important pe piața americană- cu livrare în luna august, a pierdut 83 de cenți, tranzacționându-se la ora 00:59 GMT la un nivel de 58,80 dolari pe baril. Țițeiul Brent (etalon pe piața europeană și în general pe cea globală) a suferit și el pierderi de 77 cenți, ajungând la 62,49 dolari pe baril.

Săptămâna trecută, petrolul WTI s-a depreciat pentru a doua săptămână consecutiv cu 0,57%, în timp ce Brent-ul s-a apreciat pentru a doua săptămână consecutivă, cu 0,38%.

Investitorii preferă activele “sigure”, precum aurul

Analiștii consideră că principalul motiv al deprecierii petrolului este decizia miniștrilor de finanțe din UE de a refuza prelungirea actualului acord de “salvare” a Greciei, urmată de închiderea pentru 6 zile, de către autoritățile elene, a sistemului bancar din această țară și impunerea unor măsuri de control al ieșirilor de capital.

“Piețele financiare globale ar putea suferi un stres și mai accentuat în urma incertitudinilor în creștere privind perspectivele zonei euro”, a declarat Rajiv Biswas, economistul șef pentru Asia-Pacific al IHS Global Insight, citat de The Wall Street Journal. În opinia acestuia, migrarea capitalurilor către active “mai sigure” ar putea lovi monedele economiilor emergente din Asia, piețele de obligațiuni și bursele locale, investitorii aflandu-se în plin proces de rebalansare a propriilor portofolii.

Riscurile caracteristice pieței petrolului ar putea determina investitorii să se îndrepte către active mai atractive pe timp de criză, precum aurul sau dolarul.

Relaxarea monetară din China, ignorată

Piața petrolului nu a reacționat nici măcar la măsurile de relaxare monetară adoptate peste weekend de China, care și-a redus atât dobânda de politică monetară, cât și nivelul rezervelor minime obligatorii.

Chiar dacă datele arată o încetinire a ritmului de creștere a economiei chineze, activitatea de rafinare și cererea de petrol din China rămân la un nivel ridicat, susține Adam Longson, șef al diviziei de cercetare a pieței energiei de la Morgan Stanley. Acesta a dat exemplul cererii de benzină, extrem de ridicată, în pofida majorării accizelor de către guvernul chinez.

Exportul de petrol iranian se va majora doar de la începutul lui 2016

Ridicarea sancțiunilor impuse Iranului ca urmare a unui eventual succes înregistrat în discuțiile finale privind un acord nuclear este un alt motiv pentru care petrolul s-a depreciat. Cu toate acestea, analiștii Barclays susțin că o revenire a exporturilor de petrol iranian nu va putea avea loc mai devreme de 4-8 luni, timp în care Iranul va fi monitorizat de experții statelor occidentale, pentru a putea vedea gradul în care își îndeplinește angajamentele. În opinia analiștilor Barclays, primul volum suplimentar de petrol iranian ar putea ajunge pe piețele globale cel mai devreme în primul trimestru al anului viitor, și asta doar în condițiile în care se ajunge la un acord până pe 5 iulie.

Tag Cloud