Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun05262024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Apreciere spectaculoasă a petrolului în urma semnării primului acord de reducere a producției OPEC din ultimii 8 ani

Apreciere spectaculoasă a petrolului în urma semnării primului acord de reducere a producției OPEC din ultimii 8 ani

Pret Petrol vs ProductieCompaniile petroliere din întreaga lume au primit miercuri noapte o gură de oxigen din partea cartelului OPEC, care a ajuns la un acord privind reducerea producției cu 200.000-700.000 de barili pe zi, primul acord de micșorare a ofertei semnat de cartel în ultimii 8 ani.

Drept urmare, pe piețele internaționale, petrolul s-a apreciat cu peste 5 procente în cursul nopții de miercuri.

Acordul vizează o micșorare a producției colective a cartelului până la un nivel cuprins între 32,5 și 33 de milioane de barili pe zi, de la actualul nivel de 33,2 milioane de barili pe zi înregistrat în luna august.

Acordul, semnat miercuri seară la Algier este unul preliminar, statele membre ale OPEC urmând a stabili detaliile aplicării acestuia în cadrul reuniunii următoare, din noiembrie.

Mișcarea OPEC este una surprinzătoare, reprezentând o întoarcere cu 180 de grade de la politica grupului din ultimii 2 ani de majorare a cotei de piață. Semnalul transmis este că și marii producători cu costuri de producție scăzute au suferit în actualul climat, caracterizat de prețuri reduse.

Evoluția spectaculoasă a prețului petrolului de miercuri noapte a mai fost influențată și de reducerea stocurilor de țiței din SUA până la un nivel de 1,9 milioane de barili.

Scepticismul de joi dimineață

Aprecierea cu peste 5% de miercuri noaptea a făcut ca țițeiul Brent (de referință pe piața europeană și globală) să închidă ziua la 49,24 doalri pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) la 47,05 dolari pe baril.

Potrivit Profit.ro, joi dimineață, tendința de apreciere s-a mai temperat, ca urmare a scepticismului investitorilor cu privire la disponibilitatea statelor membre ale cartelului de a-și respecta obligațiile asumate. La ora 09:20 (ora României), Brent-ul se tranzacționa la un nivel de 49,22 (în scădere cu 0,04% sau 0,02 dolari/baril), iar WTI la 47,09 dolari (în creștere cu 0.09% sau 0,04 dolari/baril).

“Producătorii OPEC dețin recordul în ceea ce privește nerespectarea cotelor de producție. rămâne de văzut dacă chiar vor putea să respecte acordul”, a declarat Jonathan Chen, analist al pieței de energie la Phillip Futures, citat de The Wall Street Journal.

“Investitorii și traderii sunt sceptici și pe bună dreptate. Cei mai cinici dintre ei au remarcat absența oricărui detaliu referitor la acordul semnat și, în special, a problemei spinoase privind identitatea statelor care-și vor reduce producția.”, a afirmat Michael McCarthy, analist șef la CMC Markets, citat de Reuters.

Potrivit unui articol publicat în ziua semnării acordului de publicația americană the Wall Street Journal, Arabia Saudită ar urma să-și reducă producția actuală, aflată la un nivel record, de 10,6 milioane de barili pe zi, cu 400.000 de barili pe zi, la nivelul înregistrat în luna ianuarie. Iranul, în schimb, ar trebui să renunțe la planurile sale de majorare a producției la peste 4,2 milioane de barili pe zi și să se mulțumească cu atingerea unui plafon de 3,7 milioane de barili pe zi, puțin peste nivelul producției din luna august.

strategie OPEC

Strategie riscantă

Strategia cartelului OPEC este una riscantă, din două motive. Primul ar fi acela că va conduce, în special pe piața asiatică, la creșterea prețului carburanților, cu atât mai mult cu cât, e această piață, consumatorii nu au beneficiat de reduceri considerabile, ca urmare a politicii statelor din zonă de a-și reduce subvențiile în perioada prăbușirii petrolului. Cu alte cuvinte, membrii cartelului ar putea opera cu prețuri mai mari, dar la cantități mai mici. Micșorarea producției ar putea antrena o creștere a prețurilor care va reduce și nivelul cererii. Al doilea motiv pentru care strategia cartelului este riscantă este acela că o apreciere a prețului petrolului i-ar putea încuraja pe producătorii cu costuri mai ridicate de producție, cum sunt producătorii de țiței din șisturi bituminoase din SUA, să-și majoreze producția. Potrivit Goldman Sachs, această strategie s-ar putea demonstra una cu un efect de bumerang.

În plus, nu este clar dacă s-a stabilit sau nu exceptarea Iran-ului, Libiei și Nigeriei de la plafonarea producției, cele trei state având diverse motive de a-și majora producția afectată fie de embargoul occidental (cazul Iranului), fie de conflicte militare interne.

Supraproducție greu de ucis

Goldman Sachs anticipează că piața petrolului va fi caracterizată în ultimul trimestru al acestui an tot de un dezechilibru între cerere și ofertă, producția urmând a depăși cu 400.000 de barili pe zi nivelul cererii, după ce în trimestrul al treilea a fost înregistrată o supraproducție de 300.000 de barili pe zi. La rândul său, Agenția Internațională a Energiei estimează că raportul cerere/ofertă se va echilibra de-abia în ultima parte a anului viitor.

Tag Cloud