Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon07222024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Petrolul s-a apreciat la maximul ultimilor trei ani și jumătate în urma anunțului lui Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear semnat cu Iranul

Petrolul s-a apreciat la maximul ultimilor trei ani și jumătate în urma anunțului lui Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear semnat cu Iranul

oil-price-increase

Prețul petrolului a crescut miercuri în urma anunțului președintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din acordul nuclear semnat de comunitatea internațională cu Iranul, care a provocat îngrijorări în piață cu privire la nivelul ofertei la nivel global.

Investitorii se tem că sancțiunile anunțate de Trump vor perturba activitatea mai multor companii energetice implicate activ în Iran, dar și că mișcarea administrației americane este una riscantă, menită a înrăutăți relațiile dintre statul asiatic și aliații SUA din regiune.

"Pe termen foarte scurt, se pare că impactul escaladării situației geopolitice a fost limitat la piețele petrolului. Dar acesta nu este sfârșitul poveștii. Sancțiunile SUA ar putea afecta diferite industrii. Iar tensiunile dintre Iran și Israel s-ar putea intensifica”, a declarat Norihiro Fujito, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, citat de Reuters.

Cotații țițeiului West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) au ajuns miercuri dimineață la cel mai înalt nivel din noiembrie 2014, la 70,57 dolari / baril, în creștere cu 2,2%.

Prețul petrolului Brent a crescut la rândul său cu 2,5%, ajungând la 76,75 dolari/baril, cel mai înalt nivel din ultimii 3 ani și jumătate.

Iranul, cel de-al treilea cel mai mare producător din cadrul Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC), produce aproximativ 3,8 milioane de barili pe zi sau aproximativ 4,0% din livrările de petrol ale lumii.

Trezoreria Statelor Unite a declarat că va reintroduce mai multe sancțiuni împotriva Iranului, acestea vizând atât industria petrolieră, cât și tranzacțiile cu banca centrală de la Teheran.

Tag Cloud