Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Statul român ia 74 mil. lei dividende de la GDF Suez

Statul român ia 74 mil. lei dividende de la GDF Suez

GDF Suez 2

 

Acţionarii principalei filiale a Grupului francez GDF de pe plan local, GDF Suez Energy România, au hotărât ca din profitul de 390,6 milioane de lei de pe anul trecut, 200 milioane de lei să fie repartizat ca dividende acţionarilor, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

Principalii acţionari sunt compania Romania Gas Holding B.V. cu circa 51%, care are statut de afiliat al Gaz de France şi se află sub controlul marelui grupul francez, Statul Român  (prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri) cu 37% şi Fondul Proprietatea cu 12%. Statul român încasează astfel 74 milioane de lei.

GDF Suez Energy România a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 4,5 miliarde de lei (adică peste un miliard de euro), în uşoară creştere procentuală faţă de cele circa 4,3 miliarde de lei din anul 2013.

Restul de 190,6 milioane de lei a fost alocat ca rezultat reportat care poate fi utilizat pentru programul de dezvoltare al companiei.

Amintim că GDF SUEZ Energy România deţine participaţii în următoarele companii :  Distrigaz Sud Reţele SRL – 100 %, Distrigaz Confort  SRL – 99,99 %, Brăila Winds SRL – 99,99 %, Alizeu Eolian SA – 99,99 %, Congaz S.A – 99,72%, Tulcea Gaz S.A – 30%, Wirom Gas:48,85%.

La finele lunii mai, compania a anunţat că prin filiala de distribuţie a gazelor naturale, Distrigaz Sud Reţele, va derula în perioada următoare lucrări de modernizare a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, în cadrul a două proiecte finanţate cu fonduri europene.

Valoarea totală estimată a lucrărilor realizate în cadrul proiectului „Modernizarea reţelei de gaze naturale – Creşterea securităţii în exploatare a reţelelor de distribuţie de gaze naturale din Bucureşti prin modernizarea conductelor de oţel neprotejabile catodic” este de 97,4 milioane de lei din care puţin peste 81 milioane de lei sunt asigurate prin fonduri proprii, iar diferenţa de 16.363.286 lei prin asistenţa financiară nerambursabilă accesată prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa prioritară 4 - Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării.

Valoarea totală estimată a lucrărilor realizate în cadrul proiectului „Modernizarea reţelei de gaze naturale – Creşterea capacităţii tehnice a sistemului de distribuţie gaze naturale din Bucureşti prin dezvoltarea retelei de medie presiune” este de 66 milioane de lei, din care suma de 49,5 milioane de lei este asigurată din fonduri proprii, iar diferenţa în valoare de 16.443.201 lei şi prin finanţare nerambursabilă în valoare de, accesată prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa prioritară 4 - Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice.

Grupul GDF Suez este prezent în România în trei domenii principale: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. Principala filială a Grupului, GDF Suez Energy România, furnizează gaze naturale şi electricitate, iar prin subsidiarele sale distribuie gaze naturale, asigură servicii energetice pentru toate categoriile de clienţi şi produce electricitate. GDF Suez Energy România şi filialele sale deservesc aproximativ 1,5 milioane de clienţi, operează o reţea de 18.400 km în 19 judeţe din sudul României şi Bucureşti şi au 3.850 de angajaţi.

 

Tag Cloud