Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Preț record al acestui an, de peste 400 de lei, înregistrat duminică la electricitate pe piața spot. Parcurile eoliene nu mai produceau, ci consumau energie

Preț record al acestui an, de peste 400 de lei, înregistrat duminică la electricitate pe piața spot. Parcurile eoliene nu mai produceau, ci consumau energie

curent contoar

Prețul mediu zilnic al energiei pe piața spot a atins duminică maximul acestui an, 87,29 euro/Mwh (sau 406,63 lei/MWh) pentru energia electrică cu livrare în ziua de luni ca urmare a reducerii producției de energie eoliană sub 0 MWh, de la peste 2400 de MW în primele zile ale acestei perioade friguroase, începute la mijlocul săptămânii trecute. Profit.ro avertiza miercuri că în pofida faptului că producția ridicată de energie eoliană a transformat România în exportator net de electricitate, situația s-ar putea schimba către finalul săptămânii, când vântul se va calma, iar temperaturile vor coborâ sub -10 grade.

Chiar dacă a fost depășit cu peste 30 de lei precedentul preț mediu zilnic al acestui an, recordul pe intervale orare a rămas cel stabilit miercuri, 21 noiembrie, de 583 lei pentru curentul furnizat a doua zi în intervalul orar 17-18. cel mai mare preț pentru energia furnizată luni a fost cel din intervalul orar 16-18, de 559 lei/MWh.

Chiar dacă prețul mediu a scăzut în licitația de luni pentru curentul furnizat marți la 396 lei/MWh, prețul pentru intervalul orar 16-17 a urcat la 581 lei/MWh, cu numai 2 lei sub maximul din 21 noiembrie.

Interesant este că, dacă în primele trei zile ale perioadei geroase începute la mijlocul săptămânii, energia eoliană producea peste și 2.400 MW, fiind principala sursă de energie din România, duminică, începând cu ora 10, parcurile nu numai că nu produceau, dar consumau energie electrică. Pentru a putea rămâne funcționale, când nu bate vântul, turbinele eoliene au nevoie de curent. Așa se explică consumul, și nu producția, de 10-20 MW raportat de Transelectrica pentru parcurile eoliene.

În pofida frigului și consumului ridicat pentru această perioadă, de miercuri până vineri, prețurile pe PZU au rămas relativ reduse (între 243 și 270 lei/MWh), în principal ca urmare a producției ridicate de energie eoliană. România a și fost exportator net de electricitate în respectivul interval.

Situația s-a schimbat odată cu venirea weekendului și cu slăbirea intensității vântului. Astfel, începând de sâmbătă, ora prânzului, România a devenit importator net de electricitate, producția de energie eoliană scăzând de la peste 200 MW la 50 MW. Duminică, începând cu ora 10, aceasta a ajuns chiar la -23 MW, parcurile eoliene consumând energie.

În afara de energia eoliană, nici energia hidro nu s-a remarcat printr-un aport deosebit, în această perioadă, până pe 15 decembrie aflându-se în revizie programată 2 unități de la Porțile de Fier, cu o capacitate de producție de aproximativ 400 MW.

Nici producătorii de energie pe cărbune nu o duc mai bine, Turceni înregistrând duminică o avarie (evident neplanificată), care i-a redus producția de la 1900 MW la 1650 MW.

Recordul absolut într-un interval orar pentru energia electrică a fost de 680 de lei pe MWh, înregistrat pe 1 februarie 2017.

Tag Cloud