Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica ANRE față cu tehnologia: 50% din consumatori nu vor avea nici peste 10 ani instalate contoare inteligente

ANRE față cu tehnologia: 50% din consumatori nu vor avea nici peste 10 ani instalate contoare inteligente

contor inteligent II

Deși anul viitor 80% dintre consumatorii români ar fi trebuit, potrivit legislației adoptată în urmă cu 5 ani, să beneficieze de contoare inteligente, din cauza multiplelor limitări impuse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) acest lucru nu se va întâmpla nici peste zece ani. Agenția a propus un nou plan de instalare a acestui tip de contoare, pe perioada 2019-2028, la finalul căreia procentul de consumatori care vor avea instalat un contor inteligent va varia de la 30% din total clienți în cazul Electrica Transilvania Nord la 70% în cazul E-Distribuție Dobrogea.

Operatorii de distribuție au realizat analize cost-beneficiu pentru stabilirea planurilor de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în zona de concesiune, defalcate anual, pentru perioada 2019-2028. În baza analizelor cost-beneficiu realizate, operatorii au transmis la ANRE propunerile de planuri de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice și propuneri pentru calendarul de implementare a SMI pentru perioada 2019 - 2028.

Pe baza propunerilor primite, ANRE a decis ca în 2019 2% din clienții CEZ (Distribuție Energie Oltenia) și un procent cuprins între 1 și 3% din cei ai Electrica să fie dotați cu contoare electrice. În ceea ce privește Enel, procentul este mult mai ridicat, cuprins între 15 și 18%, iar în cazul Delgaz, chiar 20%.

Operatorii vor publica, pe paginile proprii de internet, lista localităților și numărul de locuri de consum pentru care se va realiza implementarea contoarelor inteligente în fiecare an din perioada menționată

Calendarul de implementare este defalcat pe fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice și nivelul minim al consumului mediu anual pe loc de consum aferent zonelor de implementare pentru care implementarea SMI se va realiza până în anul 2024. Implementarea contoarelor inteligente se va realiza pe zone de implementare compacte, care vor fi prioritizate pe criterii de eficiență. Prin implementarea SMI se vor obține beneficii la utilizatori și optimizarea consumului de energie electrică. Totodată, se va îmbunătăți administrarea activelor rețelelor de distribuție a energiei electrice și indicatorii de calitate ai serviciului de distribuție a energiei electrice.

La începutul anului trecut, ANRE a emis un ordin prin care a eliminat ținta de 80% din total consumatori care ar fi trebuit să beneficieze de contoare inteligente și a stabilit un plafon maxim al cheltuielilor recunoscute cu smart-meteringul de 10% din valoarea totală a programului anual de investiţii aprobat de ANRE pentru anul respectiv.

Tag Cloud