Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon05202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Construcţia reactoarelor 3 şi 4, susţinută prin... estimările de creştere economică

Construcţia reactoarelor 3 şi 4, susţinută prin... estimările de creştere economică

Razvan Nicolescu 3

În ultimul an s-au tot arătat cifre care să propage ideea că am avut creştere economică în România. Mai aproape de realitate, e sigur însă că în ultima perioadă, consumul de electricitate a scăzut. Şi asta nu atât  ca urmare a eficientizării consumului cât mai ales ca urmare a reducerii puterii economice a micilor şi marilor consumatori. Pentru Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, aceste aspecte nu par să aibă importanţă. “Consumul de energie are, de regulă, acelaşi trend cu mersul economiei. Consumul va trece pe creştere, ne bazăm pe previziunile de creştere economică ale ţării. De aceea, analizăm construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă”, a declarat ministrul la o conferinţă pe teme energetice.

Amintim în acest context că, în prima jumătate a anului, consumul final de energie electrică a scăzut cu 1,3%. Populaţia a consumat cu 2,3% mai puţină electricitate, iar pentru iluminatul public s-a utilizat cu 24,5% mai puţină electricitate.

Totodată, resursele de energie electrică au fost mai mari cu 6,3%, ajungând până la 31,1 TWh. Producţia internă de energie a însumat 10,8 milioane de tep, în creştere cu 0,3%.

Compania China Nuclear Power Corporation a depus, în 23 septembrie, o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă. În perioada următoare, comisia guvernamentală va analiza oferta şi vor începe negocierile.

Vicepremierul Liviu Dragnea speră ca până la sfârşitul anului, negocierile să se finalizeze şi să se semneze memorandumul comun de realizare a acestei investiţii. “Începând cu anul viitor, probabil, începem să asistăm la realizarea unui proiect cu o valoare foarte mare, care va însemna 720 MW pe unitate, adică 1.440 MW”, a declarat Dragnea.

 

Tag Cloud