Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie ANRE: Preturi reglementate la energie termica mai mari la centralele pe gaze, mai mici la cele pe carbune

ANRE: Preturi reglementate la energie termica mai mari la centralele pe gaze, mai mici la cele pe carbune

Cogenerare

Noile reglementari cu privire la energia termica livrata in anul 2013 de catre centralele de cogenerare vor avea ca efect cresterea pretului reglementat pentru centralele pe gaze naturale si reduceri de preturi in special la cele pe combustibil solid, precum si la cele care au in componenta capacitati de producere separata a energiei termice, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

ANRE anunta, intr-un comunicat, ca a emis deciziile de aprobare a preturilor reglementate pentru energia termica livrata în anul 2013 din centralele de cogenerare care beneficiaza de scheme de sprijin.

Astfel, reducerile de pret vor viza unitati precum Termica Suceava, CET Arad, CET Deva, CET Craiova, Termo Calor Pitesti, Termica Târgoviste, ENET Focsani, in timp ce cresteri de pret vor avea loc la centrale precum CET Bacau, Electricentrale Bucuresti, CET Braila, Electro Energy Sud Giurgiu.

Prin aplicarea noilor reglementari, baza de calcul a preturilor reglementate pentru energia termica livrata în anul 2013 din centralele de cogenerare care beneficiaza de schema de sprijin o constituie valorile preturilor de referinta aprobate prin ordin al ANRE. Acest lucru a condus la o tratare unitara a preturilor reglementate pentru energia termica livrata din centralele care beneficiaza de schema de sprijin si utilizeaza acelasi tip de combustibil majoritar.

Impactul asupra pretului din centrale a fost determinat de nivelul preturilor de referinta pentru energia termica, influentat de cresterea pretului mediu mediu al combustibilului si aplicarii ratei inflatiei, coroborate cu limitarea maximala a preturilor de calcul aferente energiei termice livrate.

Tag Cloud