Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Muntenegru face un lucru deștept cu bani de la BERD: își upgradează rețeaua electrică și o interconectează cu cea a Italiei

Muntenegru face un lucru deștept cu bani de la BERD: își upgradează rețeaua electrică și o interconectează cu cea a Italiei

Muntenegru

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat un pachet de finanțare în valoare de 65 de milioane de euro destinat modernizării rețelei de electricitate a Muntenegrului, în vederea implementării unui proiect ulterior de interconectare a acesteia cu cea italiană, printr-un cablu subteran ce traversează Marea Adriatică.

Finanțarea va consta într-un împrumut sindicalizat de 65 de milioane de euro pentru operatorul rețelei naționale de transport de energie electrică din Muntenegru, Crnogorski Elektroprenosni Sistem (CGES).

Acesta va construi o linie electrică de 400 de kilovolți, în lungime de 155 de kilometri, din orașul Pljevlja, din nordul țării, până la Lastva, pe coasta Adriaticii, precum și o substație care va fi conectată la proiectul cablului submarin de 1 gigawatt și 375 de kilometri, care urmează să facă legătura cu rețeaua electrică a Italiei și va fi construit în parteneriat cu operatorul de sistem din Italia, Terna Rete Elettrica Nazionale Spa (TRN).

„Proiectul va sprijini dezvoltarea pieței regionale de electricitate din sud-estul Europei, prin crearea infrastructurii necesare derulării de schimburi de energie electrică între regiunea respectivă și Italia. Interconexiunea va impulsiona comerțul transfrontalier cu energie, va stimula competiția și va încuraja investițiile, în special în producția de energie regenerabilă”, se arată într-o declarație a BERD.

BERD a mai acordat un împrumut, în 2010, în valoare de 35 de milioane de euro, monopolului muntenegrean pe producția și distribuția de energie electrică, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), pentru modernizarea rețelei de distribuție, dar și pentru achiziționarea și instalarea de-a lungul acesteia a unor contoare „inteligente”, scopul fiind reducerea pierderilor din rețea și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți

EPCG este controlată majoritar de către statul muntenegrean. În 2009, compania italiană de utilități A2A a preluat o participație de 43,7%, asumându-și totodată un rol semnificativ în managementul EPCG. La acel moment, din cauza lipsei investițiilor, EPCG se confrunta cu pierderi masive în rețeaua sa de distribuție și cu o rată foarte slabă de încasare a facturilor.  

Împrumutul din 2010 a fost destinat achiziționării și instalării unui număr de 175.000 de contoare electrice moderne, laolaltă cu infrastructura aferentă. Un alt scop este reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu circa 88.000 de tone anual.

Anterior, BERD a finanțat proiecte similare în Bosnia-Herțegovina, Macedonia și Serbia.

Tag Cloud