Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu06132024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Două noi proiecte microhidro desfiinţate

Două noi proiecte microhidro desfiinţate

microhidrocentrala Severin

 

După proiectele fotovoltaice desfiinţate cu zecile în ultimii doi ani, alături de multe proiecte eoliene care au avut aceeaşi soartă, se pare că de o vreme a venit şi rândul proiectelor de microhidrocentrale să se desfiinţeze.

De altfel, despre aceste afaceri în cădere, „Energy Report” a scris pe larg în ultima perioadă, cu exemple concrete. Trecem în revistă şi acum alte două proiecte de microhidrocentrale pe care proprietarii au ales să le lichideze sau care, de ani buni nu au reuşit să facă afacerea să... curgă.

Unul dintre aceste proiecte de producere a energiei electrice este pe firma “Hydro Energy Development”, firmă înregistrată în Bucureşti care şi-a reluat activitatea în octombrie 2012 iar în anul 2013 a reuşit să aibă un mic rulaj de 200.000 de lei. Asociaţii acesteia, Nina şi Marian Rotaru au hotărât în octombrie 2015 să dizolve şi să lichideze firma, precizând că nu au datorii la buget şi nici către alţi creditori.

Un al proiect este Baru Hidro, pe care şi-a pus amprenta prietenia româno-maghiară dintre asociaţii clujeni Gheorghe Vajkovski (dublă cetăţenie, română şi maghiară) şi Nicolae Tarcea. Cei doi au hotărât la finele lunii octombrie dizolvarea firmei.

Aceste două proiecte asupra cărora s-au luat hotărâri de dizolvare se adaugă la multe altele similare din ultimele luni. Să venim cu exemple.

Astfel, în această vară, asociaţii proiectului de producere electricitate “Hydro Vision Engineering” din Hunedoara au hotărât dizolvarea şi lichidarea simultană a afacerii, precizând în acelaşi timp că firma de proiect nu are datorii nici către bugetul de stat şi nici către alţi creditori.

Tot lunile trecute, omul de afaceri Marin Finel Dănuţ, asociat unic al proiectului de microhidrocentrală “Hydro Photo NRJ” a hotărât dizolvarea şi lichidarea simultană a afacerii. Acesta are domiciliul lângă parcul Herăstrău iar în familia sa, afacerea cu energie pare să fie un obicei. Însă un obicei nu tocmai rentabil. Asta pentru că cealaltă afacere a familiei, Quantum Energy (tot producţie de energie electrică) s-a retras anul trecut de la OPCOM de pe PZU, după ce în ultimii doi ani rulajul a fost zero. Asta după ce la începutul crizei firma a avut rulaj.

Proiectul “Hydro Ciobanus SA” (sic) are toată birocraţia în regulă. Face raport de gestiune, aprobă situaţiile financiare de anul trecut, aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2015. Administratorul unic al firmei este Violeta Dunca, printre ale cărei afaceri sunt şi cele făcute cu proprietarul marii companii Jolidon (intrată în vară în insolvenţă). Singura problemă cu “Hydro Ciobanus SA” este doar că de la înfiinţarea din 2011 şi până în prezent nu a avut deloc rulaj.

Hidro Easy, pentru care în toamna anului 2012 s-a aprobat încheierea unui contract de asociere cu U.A.T Zărneşti (judeţul Braşov) este de asemenea unul dintre exemplele recente. A fost vorba atunci despre punerea la dispoziţie a unei suprafeţe de 300 mp în oraşul Zărneşti, pentru construirea unei microhidrocentrale pe pârâul Bârsa. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi în Consiliul Local Zărneşti. Problema e că lunile trecute, asociaţii firmei au luat cerut radierea firmei, motivul radierii fiind lichidarea.

La finele lunii mai, un alt proiect microhidro a luat sfârşit. Este vorba despre „Bălă Hidro VLH Energy”. Proprietarii firmei de proiect, înregistrată în Câmpina, nu au apucat să desfăşoare nicio activitate pe firmă de la recenta înfiinţare şi până la desfiinţare.

Aceste două proiecte desfiinţate vin la rând după alte două: Hydrocarpat Energy One şi Two. Acestea din urmă sunt controlate de Bruno Mathias, un om de afaceri din Munchen. Una dintre cele două firme, Hydrocarpat Energy One, a primit două certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Harghita în toamna anului 2012 pentru amenajări hidrotehnice în localitatea Praid, pe râurile Târnava Mică şi Creanga Mare. Nici firmele neamţului, înfiinţate în toamna anului 2011, nu au apucat însă să aibă rulaj de la înfiinţare şi până în prezent ci doar datorii şi pierderi.

Tot de curând, în primăvară, am avut parte şi de o insolvenţă. Cererea de intrare în insolvenţa simplificată (faliment) a companiei Hydro Sulta a fost admisă de Tribunalul din Bistriţa Năsăud la finele lunii aprilie, indică documentele consultate de Energy Report.

În cererea proprie de intrare în insolvenţă, reprezentanţii companiei au susţinut că nu mai pot plăti datoriile şi nici continua proiectul microhidrocentralei din Bistriţa. La finele anului 2014, compania avea datorii de puţin peste 750.000 de lei, potrivit documentului de intrare în insolvenţă, consultat de Energy Report.

Compania Hydro Sulta s-a înfiinţat în august 2011 cu scopul de a produce curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale pe un râu din Bistriţa. Până în prezent însă, compania nu a avut rulaj în niciun an. Şi la finele anului 2013, compania figura cu datorii de peste 600.000 de lei şi creanţe de peste 100.000 de lei.

 

Tag Cloud