Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Congresul Statelor Unite desființează subvențiile de stat pentru energia eoliană

Congresul Statelor Unite desființează subvențiile de stat pentru energia eoliană

Obama eoliene

Istoricele subvenții care au sprijinit dezvoltarea producției de energie eoliană în Statele Unite au expirat începând cu data de 1 ianuarie 2014, iar Congresul SUA a refuzat prelungirea lor, în pofida lobby-ului intens făcut de industria energiei din surse regenerabile, care a adus ca argument, printre altele, faptul că, grație subvențiilor, energia produsă de parcurile eoliene a ajuns să fie mai ieftină decât cea generată de arderea de cărbune în termocentrale.

SUA a subvenționat în continuu energia eoliană din 1992 încoace, prin intermediul unui sistem de scutiri de impozite, argumentul oficial fiind că, în acest fel, se va reduce dependența americanilor de combustibili fosili, blamați pentru presupusa escaladare a fenomenului încălzirii globale.

Anul trecut, guvernul federal de la Washington a acordat producătorilor de energie eoliană subvenții de miliarde de dolari. Cuantumul scutirii de impozite pentru industria energiei eoliene a fost, anul trecut, de circa 2,3 cenți/KWh generat, menit să susțină parcurile eoleiene în competiția lor cu petrolul și gazele.

The party is over

Se pare, însă, că bate vântul schimbării. Subvențiile respective, înnoite în mod repetat timp de ani de zile, au expirat la finalul anului trecut, laolaltă cu alte facilități acordate de statul american industriei energiei eoliene.

"Energia eoliană este acum o industrie care poate sta pe propriile-i picioare. Politca noastră energetică națională trebuie să aibă sens din punct de vedere economic pentru contribuabili și să evite manipularea piețelor. După mai bine de 20 de ani și zeci de miliarde de dolari cheltuiți din banii contribuabililor, a venit momentul să lăsăm subvențiile să expire și să continuăm să investim în noi tehnologii", se arată într-o scrisoare a doi senatori americani, adversari mai vechi ai subvențiilor pentru regenerabile. Cei doi provin din statul West Virginia, una dintre principalele regiuni miniere ale SUA.

În ultimii ani, energia eoliană a cunoscut un adevărat boom în Statele Unite, majorându-și ponderea în totalul producției de electricitate de la 1,3% în 2008 la 3,5% în 2012. Totuși, acest procent este în continuare infim, în comparație cu cel al cărbunelui (37%), gazelor naturale (30%) și energiei nucleare (19%).

Eolienele nu vor muri

Grație subvențiilor de stat și scăderii semnificative a prețurilor la echipamente, cum ar fi turbinele, energia eoliană este, în prezent, cea de-a doua cea mai ieftină sursă de energie din SUA. Costul mediu al generării de electricitate în centrale alimentate cu gaze naturale va ajunge la 6,7 cenți/KWh, comparativ cu 8,7 cenți/KWh pentru eoliene, 10 cenți pentru cărbune și 11 cenți pentru centralele nucleare, potrivit estimărilor Departamentului pentru Energie de la Washington.

Pe de altă parte, generarea de curent electric în ferme eoliene offshore va rămâne costisitoare, la 22 cenți/KWh.

Expirarea subvențiilor nu înseamnă nici pe departe moartea industriei eoliene. Proiectele a căror construcție a început înainte de 31 decembrie 2013 vor continua să fie subvenționate timp de 10 ani. Doar proiectele noi rămân nesubvenționate. În plus, 29 de state din SUA au propriile sisteme de sprijin pentru sursele regenerabile de energie, separate de cel federal.

De exemplu, California și-a fixat ca țintă o pondere de 33% a surselor regenerabile în totalul mixului energetic până în 2020. Ținta este și mai ambițioasă în statul Maine: 40% până în 2017.

Pe de altă parte, în Congres a fost introdusă o inițiativă legislativă care prevede înlocuirea subvențiilor pentru regenerabile cu măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Proiectul a rămas însă în suspensie, după ce președintele Barack Obama l-a numit pe inițiatorul acestuia, senatorul Max Baucus, ambasador în China.

Fiecare își apără interesul propriu

Membrii Congresului din state cu resurse eoliene importante, cum ar fi cele din nord-estul și centrul SUA, susțin menținerea sprijinului federal pentru industria eoliană, arătând că jurisdicțiile lor au cunoscut un adevărat boom investițional și de noi locuri de muncă în urma dezvoltării parcurilor eoliene, determinate de subvențiile de stat.

"Nu e corect să desființezi subvențiile pentru eoliene și să le menții pe cele pentru sursele fosile de energie", spune senatorul democrat Sheldon Whitehouse din Rhode Island, un suporter activ al surselor regenerabile de energie.

Pe de altă parte, desființarea subvențiilor obligă sectorul energiei eoliene să-și reducă costurile prin inovație, pentru a putea să facă față pe piață. Oricum, aceste costuri s-au redus substanțial în ultimii ani. Chiar potrivit datelor American Wind Energy Association (AWEA), organizația de lobby a industriei eoliene, costurile de producție au scăzut cu peste 40% în ultimii patru ani.

 

Tag Cloud