Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana China Development Bank, 43 mil. euro pe fotovoltaice în Prahova

China Development Bank, 43 mil. euro pe fotovoltaice în Prahova

fotovoltaic vrancea

Foarte mulţi miniştri şi oameni politici, împreună cu presa, şi-au exprimat ultimii trei ani speranţa că va veni în curând şi în România, că îşi va face sediu, una dintre cele mai mari bănci din lume, China Development Bank. Abia după acel moment, se spunea, vor începe cu adevărat investiţiile chineze în România, proiecte precum hidrocentrala de la Tarniţa, termocentrala Rovinari şi altele vor prinde contur. Dar dacă marea bancă nu mai vine şi trimite doar banii, e în regulă?

Un acÅ£ionar al unui parc fotovoltaic din Prahova a luat recent un credit cu limita de 43,32 milioane de euro de la China Development Bank. Creditul a fost luat, potrivit înÅ£elegerii cu marea bancă din China, pentru a dezvolta ÅŸi construi un parc cu panouri solare din satul Pantazi, comuna Valea Călugărească din Prahova, indică un document al Tehnoinstrument, operatorul parcului, consultat de Energy Report.

Parcul Pantazi, deja operaţional, nu e exclus să se mai dezvolte pe viitor căci… bani sunt. Deocamdată, parcul fotovoltaic are capacitatea instalată de 6 MW şi se întinde pe 11,5 hectare.

Detalii

Parcul fotovoltaic are panouri solare din siliciu policristalin cu randament de 13% ÅŸi poate produce 7.000 de MWh anual.

Firma care operează proiectul este Tehnoinstrument Solutions, ai cărei acţionari sunt Astroenergy Solar din Olanda (cel care a obţinut creditul cu condiţia de a-l folosi pentru parcul din Prahova) şi Pantazi Regenerabile, o firmă românească reprezentată legal prin doamna Ma Chen Jingjing… din aceeaşi ţară cu marea bancă finanţatoare.

China Development Bank a fost de acord să împrumute pe Astroenergy Solar cu cel mult 43,32 milioane de euro. Din această sumă, olandezii au pus la dispoziţia firmei româneşti Tehnoinstrument o serie de sub-împrumuturi pentru dezvoltarea proiectului Pantazi.

Pentru marea bancă din China a fost probabil mai şor să dea bani atâta timp cât există mai mulţi investitori chinezi implicaţi într-un fel sau altul în proiect. Mai precis, pe lângă doamna Jingjing, pentru soluţii eficiente de implementare a proiectului s-a apelat la chinezii de la Noark, o companie de profil.

Tag Cloud