Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Oraşul Mizil promovează energia regenerabilă

Oraşul Mizil promovează energia regenerabilă

fotovoltaic 59047500

Oraşul Mizil a semnat la 13 iunie 2008 Convenţia Primarilor pentru energie locală durabilă, asumându-şi obligaţia de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% în 2020 faţă de anul 2008. Una din măsurile pe care Primăria Oraşului Mizil şi le-a propus pentru atingerea acestui obiectiv a fost aceea de a realiza o centrală electrică fotovoltaică. Pe lângă beneficiul reprezentat de reducerea substanţială a emisiilor de CO2, realizarea centralei fotovoltaice permite şi reducerea cheltuielilor administraţiei publice locale. Proiectul, cu o valoare totală de aproximativ 10.000.000 EURO, a fost acceptat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, proiectul fiind implementat în perioada 17.07.2012-16.06.2014.

Centrala, a cărei putere instalată este de 1,735 MWh, a fost dimensionată pentru a acoperi consumul public de energie electrică din oraş (iluminat public, consumul de energie electrică al unităţilor de învăţământ şi din sistemul de sănătate, al clădirilor administraţiei publice, etc.), veniturile realizate contribuind la scăderea substanţială a cheltuielilor cu energia electrică consumată.

Centrala are un număr de 5688 panouri solare, grupate în module de 12 panouri fiecare, cu acţionare motorizată individual pe modul, 158 invertoare şi o centrală electrică cu punct de conexiune  la reţeaua naţională de transport energie electrică. Centrala este automată, toate datele fiind procesate în timp real şi monitorizate de proprietar – Oraşul Mizil – şi de operatorul de reţea. 

Centrala fotovoltaică Mizil este un proiect unic în România datorită faptului că, spre deosebire de centralele fotovoltaice clasice, care prevăd amplasarea fixă a panourilor ce captează radiaţia solară, aceasta are un sistem mobil motorizat cu senzori, care urmăreşte radiaţia solară pe tot parcursul zilei de la răsăritul până la apusul soarelui, producţia de energie electrică realizată fiind astfel mai mare cu circa 20-25% în medie, deci cu un randament net superior soluţiilor tehnice clasice.

Producţia medie anuală a centralei este preconizată la cca 2.700 MWh, ceea ce va permite atât acoperirea integrală a consumului public descris mai sus cât şi posibilitatea extinderii iluminatului public în acele zone din oraş unde acesta este precar sau chiar inexistent.

Tag Cloud