Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed07172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Deputații au decis ca cel puțin 50% din certificatele verzi să fie achiziționate pe piața spot. Excepții: contractele bilaterale deja semnate și a furnizorii care au și calitate de producători de energie regenerabilă

Deputații au decis ca cel puțin 50% din certificatele verzi să fie achiziționate pe piața spot. Excepții: contractele bilaterale deja semnate și a furnizorii care au și calitate de producători de energie regenerabilă

Certificate Verzi majorare valoare

Operatorii economici care au obligația de a achiziționa certificate verzi vor fi obligați să cumpere cel puțin 50% dintre acestea de pe piața anonimă spot de certificate verzi, cu excepția contractelor bilaterale încheiate anterior intrării în vigoare a OUG 24/2017 și/sau a numărului de certificate verzi transferate din contul de producător în cel de furnizor pentru situația când operatorul economic are obligația de achiziție de certificate verzi și are calitate atât de producător, cât și de furnizor.

Cu alte cuvinte, furnizorii care sunt și producători de energie regenerabilă, precum ENEL sau CEZ, de exemplu, vor fi exceptați de la obligativitatea achiziționării de minim 50% de certificate verzi de pe OPCOM cu cantitatea de certificate verzi aferente producției de energie regerabilă.

Prevederea apare în raportul comun Comisiei de industrii și a celei de Mediu ale Camerei Deputaților la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

La propunerea președintelui Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, deputații au decis să redacteze o scrisoare către Biroul Permanent, solicitând ca proiectul de lege să fie introdus în regim de urgență pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este și Cameră Decizională.

Excepțiile au fost introduse la solicitarea vicepreședintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, care a atras atenția că există pericolul atacării legii, pe motiv că sunt scoase în ilegalitate unele contracte legal încheiate pe OPCOM, paradoxal, tocmai potrivit prevederilor OUG 24, care ar trebui aprobată de Parlament tocmai prin proiectul de lege dezbătut în prezent.

În plus, susține Nagy-Bege, există companii care au atât calitatea de producător, cât și de furnizor, care puteau să transfere certificatele verzi din contul de producător în contul de furnizor. Astfel, ele ar fi obligați să cumpere de pe OPCOM, chiar dacă au în portofoliu certificate verzi suficiente în calitate de producător, consecința fiind că ar putea avea mai multe certificate verzi decât le obligă legea.

Reprezentantul Consiliului Concurenței nu a fost de acord cu amendamentele respective, considerând că, prin acestea, deputații introduc o obligație doar pentru ce-i care nu au încheiate la acest moment contracte.

Totodată, Ministerul Energiei a criticat, printr-o scrisoare, introducerea în textul legii a unei noi scheme, de tipul unui tarif fix, care ar urma să înlocuiască certificatele verzi. Ministerul energiei susține că aceasta ar trebui discutată cu Comisia Europeană.

Președintele Comsiei de Industrii a anunțat că respinge criticile Ministerului Energiei și că prevederea va rămâne în textul raportului: ”Noi includem această propunere în textul legii, Ministerul Energiei va negocia cu ANRE, cu CE, iar dacă și MFP e de acord poate deveni o schemă de sprijin, dacă nu nu”.

Totodată, Ministerul Energiei a criticat și definiția dată de Comise “prosumerului” (consumatorul care are și statut de producător de energie regenerabilă), care este preluat dintr-o actuală propunere de directivă europeană, care se află încă în stadiu de negociere, ceea ce înseamnă că ar putea suferi modificări.

Actul normativ mai conține noi prevederi privind amânarea și recuperarea certificatelor verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, care vor avea însă impact asupra consumatorilor finali.

Impactul modificărilor aduse legislației certificatelor verzi prin acest act normativ în factura consumatorului va crește etapizat de la 11 euro/MWh, cât este în prezent, până la 14,5 euro, în anul 2022, se precizează în proiectul votat marți de cele 2 comisii.

Astfel, ANRE va stabili prin ordin, până la data de 1 martie a fiecărui an, “cota anuală obligatorie de achiziţie de certificate verzi aferentă anului precedent, pe baza consumului final de energie electrică din anul precedent, astfel încât impactul mediu la consumatorul final să fie de 11,7 euro/MWh în anul 2018, 12,5 euro/MWh în anul 2019 13 euro/MWh în anii 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022”.

Tag Cloud