Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Taxele anti-dumping pe panourile solare din China lovesc puternic în industria fotovoltaică europeană. Un sfert de milion de locuri de muncă ameninţate cu dispariţia

Taxele anti-dumping pe panourile solare din China lovesc puternic în industria fotovoltaică europeană. Un sfert de milion de locuri de muncă ameninţate cu dispariţia

Fotovoltaice nemti

Taxele anti-dumping determină anulări de comenzi şi reduceri de locuri de muncă, contrar concluziilor optimiste ale Comisiei Europene potrivit cărora industria poate să creeze în mod miraculos alte pieţe şi să amortizeze taxele, într-o perioadă de criză economică, susţin reprezentanţii a peste 30 de companii din industria fotovoltaică europeană. Aceştia vor participa mâine la Bruxelles la o audiere a Comisiei Europene (CE) organizată de Alliance For Affordable Solar Energy (AFASE).

Dacă aceste taxe lovesc mai ales în instalatorii de panouri solare, pot pe de altă parte să-i ajute într-un mod protecţionist pe producătorii europeni de panouri solare sau de componente ale acestora. Spre exemplu Wacker Chemie AG din Germania, care este unul dintre cei mai mari producători mondiali de polisilicon. De altfel, şi China a fost acuzată recent că acordă subvenţii industriei sale de fotovoltaice.

Reprezentanţii companiilor avertizează şi asupra faptului că există diferenţe substanţiale între angajaţii din industria fotovoltaicelor şi cea a eolienelor în ceea ce priveşte specializarea şi dificultatea re-specializării. “Comisia şi-a bazat toate evaluările pe un eşantion de numai 7 companii! Marea majoritate a instalatorilor de panouri solare nu-şi pot permite să amortizeze taxele, chiar şi la nivelul actual de 11,8%. Pentru majoritatea jucătorilor din industria din aval, profiturile nete se cifrează la niveluri sub 10%. Comisia greşeşte, de asemenea, când afirmă că aceste companii îşi pot reorienta activitatea; instalatorii de panouri solare şi companiile de proiect nu se pot reorienta către o activitate complet diferită, cum este cazul energiei eoliene. Noi suntem o industrie specializată, personalul nostru este format pentru această activitate şi nu se poate recalifica pentru un alt sector de la o zi la alta”, a declarat Denis Gieselaar, directorul companiei olandeze Oskomera şi membru în Consiliul de conducere al AFASE.

Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE) este o coaliţie de 770 de companii din industria fotovoltaică europeană, reprezentând mai mult de 63.000 de locuri de muncă din UE, care utilizează instrumente de comunicare şi advocacy colective pentru a adresa riscul protecţionismului şi promovează beneficiile liberului schimb pentru produsele energiei solare.

Ca o ilustrare nefericită a impactului taxelor anti-dumping provizorii, Gehrlicher Solar, una din cele mai vechi companii din industria energiei solare şi unul dintre primii membri ai AFASE, a anunţat pe 9 iulie demararea procedurilor pentru insolvenţă ca o consecinţă direct a “introducerii în Uniunea Europeană a taxele anti-dumping pe produsele solare din China şi a deteriorarii condiţiilor pe piaţa fotovoltaică din Europa”.

“Venim la Bruxelles pentru a pleda împotriva prelungirii impunerii acestor taxe nocive, care au ca unic rezultat contracţia pieţei şi pierderea a multor locuri de muncă verzi în Europa. Am fost nevoiţi deja să disponibilizăm angajaţi, ca urmare a creşterii preţurilor şi a reducerii cererii provocate de înregistrarea importurilor şi impunerea taxelor provizorii. Pot doar să sper că exemplul Gehrlicher Solar va trezi la realitate Comisia Europeană şi acţiunea de mâine o va convinge să ia atitudine în acest moment în care industria fotovoltaică se prăbuşeşte”, a declarat Thorsten Preugschas, CEO al Soventix şi Preşedinte al AFASE.

La începutul acestui an, un studiu prezentat de institutul de cercetare independent Prognos din Elveţia a subliniat că impunerea de taxe, la orice nivel, va declanşa o scădere a cererii ce se va traduce în pierderi de locuri de muncă. Potrivit acestui studiu, până la 242.000 de locuri de muncă europene ar putea fi eliminate în următorii trei ani, în cazul impunerii de taxe cu un nivel de 60%.

Tag Cloud